2025-02-08

Kvicksilverhalten i tonfisk minskar med ny förpackningslösning

En lösning innehållande aminosyran cystein hälls i en burk med konserverad tonfisk. Studien från Chalmers visade att den nya tekniken för så kallad aktiv förpackning avlägsnade upp till 35 procent av det ansamlade kvicksilvret i konserverad tonfisk.
Foto: Chalmers tekniska högskola | Hanna Magnusson.
För hälsans skull bör vi äta fisk flera gånger i veckan därför att fisk innehåller de näringsämnen vi behöver för att må bra. Det finns mycket D-vitamin, protein och omega 3-syror bland annat. Samtidigt innehåller fisk kvicksilver, speciellt i tonfisk, som vi får i oss.
    Vid Chalmers har forskarna tittat på olika metoder att förpacka tonfisk och funnit att om man har i en vattenbaserad lösning med aminosyran cystein i förpackningen så binder den kvicksilvret. Prover visade att upp till 35 procent kvicksilver i tonfisk kunde tas bort.
    Mer på Chalmers: Kvicksilverhalten i tonfisk minskar med ny förpackningslösning.