Sverige sticker ut i stor EU-undersökning om attityder till säker mat
”Svenskar litar mer på att maten är säker än vad den genomsnittlige EU-medborgaren gör, och när vi handlar mat är det extra viktigt för oss varifrån maten kommer. Det är två av resultaten från undersökningen Eurobarometern Livsmedelssäkerhet i EU.
Mer än 26 000 personer i alla länder inom EU har svarat om sina kunskaper och oro om livsmedelssäkerhet,exempelvis farliga ämnen eller smittor i maten som kan göra oss sjuka. Undersökningen rör bland annat vilka frågor som rör säker mat som man känner till, vilka man oroar sig för, vilka faktorer som väger tyngst när man handlar mat och vem man litar på när det gäller information om livsmedelssäkerhet.
I Sverige har mer än 1 000 personer intervjuats – vi sticker ut jämfört med EU-snittet på flera sätt:
- För svenskar är det mycket viktigare varifrån maten kommer än det är för EU-genomsnittet. För svenskar är matens ursprung nästan lika viktigt som kostnaden. På tredje plats kommer hur maten smakar. För EU-genomsnittet är kostnad den överlägset viktigaste faktorn, följt av hur maten smakar. Matens ursprung kommer först på delad tredjeplats tillsammans med livsmedelssäkerheten.
- Svenskar är bättre pålästa om säker mat jämfört med EU-genomsnittet, men vi är mindre intresserade av frågan. Anledningen är att vi i större utsträckning tar för givet att maten är säker.
- Svenskar är mycket mindre bekymrade över genetiskt modifierade organismer (GMO), matförgiftningar och tillsatser i maten. Däremot är vi mer bekymrade än snittet över exempelvis antibiotikaresistens och miljöföroreningar.
- Svenskar litar mycket mer än EU-genomsnittet på information om livsmedelssäkerhet från nationella myndigheter. Däremot litar vi mycket mindre än snittet på kändisar och influencers.
- Svenskar anger tidningar som en källa till information i nästan dubbelt så hög grad som EU-genomsnittet.
Efsa.
< Hem