Vår älskade rotknöl
Ett urval av de tusentals inhemska potatissorter som växer i Peru.Foto: International Potato Centre, cc by 4.0.
Bild: Wikimedia Commons.Den förste som tog in potatisen till vårt land var Olof_Rudbeck den äldre (1630–1702) som började odla potatis i Botaniska trädgård i Uppsala. Det var ren 1655 han satte knölarna i jorden i sin egen anlagda trädgård.
Men det var mångsysslaren Jonas Alströmer (1685–1761) från Alingsås som började odla knölen i större skala på sin gård Nolhaga 1724. Han verkade också för att vi i Sverige skulle använda den i matlagningen.
Potatisen har en lång historia, redan för 10 000 år sedan började inkaindianerna vid Titicacasjöns strand, högt i Anderna mellan dagens Peru och Bolivia odla de ädla knölarna.
Ättlingarna till inkaindianerna har otaliga beskrivande namn på det överflöd av potatis, papa på spanska, som odlas och äts i Perus södra Ander, från en knubbig, gråaktig knöl uppkallad efter en alpackas nos till en gul, intryckt tassy kallad puma maqui (pumas tass).
Med ett klimat som förändras snabbare än de flesta grödor kan anpassa sig till har forskare funnit hopp i ett levande museum tillägnat en basvara som äts av miljoner dagligen: potatisen. Högt upp i Anderna ligger Potatisparken där experter avlar stammar som kan anpassa sig till ett föränderligt klimat.
Potatisparken i Cusco är en 90 kvadratkilometer stor yta som sträcker sig från 3 400 till 4 900 meter över havet. Genom att odla potatis på olika höjder och i olika kombinationer skapar dessa potatisar nya genetiska uttryck som kommer att vara mycket viktiga för att möta klimatförändringarnas utmaningar.
Det internationella potatiscentret, känt under sin spanska förkortning CIP (Centro Internacional de la Papa), i Perus huvudstad Lima har mer än 4 600 potatissorter och världens största genbank.
CIP: CIP2030 Science Goals.
Svensk Potatis: Välkommen till Svensk Potatis.
Potatis i tiden: Sverige.



< Hem