2023-11-30

Ny vrakplundring vid Dalarö

Inte det aktuella vraket. Foto: Jim Hansson, Vrak.
1600-talsvraket Bodekull utanför Dalarö har utsatts för skadegörelse och föremål misstänks ha tagits från platsen. Sannolikt har även fler vrak utsatts för vrakplundring, skriver tidningen Skärgården.
    Läs mer i Skärgården: Ny vrakplundring vid Dalarö skeppsvrak.


Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer

AI-teknik som används för att tolka satellitbilder kan hjälpa forskare att analysera tumörer. De hoppas kunna avslöja detaljer som kan ha betydelse för cancerbehandlingar.
    Framsteg inom tumöravbildning innebär nya möjligheter att blicka in i cancercellernas mikroskopiska värld. En stor utmaning är dock att tolka de enorma mängder data som skapas.
    Med hundratals molekyler, som mäts samtidigt i tiotusentals eller hundratusentals celler, har det blivit svårt för forskare att veta vad de ska fokusera på.
    Forskning.se: Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer.


Övervåningen

Högljudda grannar är, som bekant, en olägenhet – även om detta kanske är ett extremfall …


2023-11-29

Skansens julmarknad firar 120 år

Julmarknad på Skansen. Foto: Richard von Hofsten.
I år fyller Skansens julmarknad 120 år och det firas med längre öppettider och en ny mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.
    Skansen: Jul på Skansen 2023.
    Nättidningen Svensk Historia: Skansens julmarknad firar 120 år.


Sverige under andra världskriget: När historien vägrade vända

Det stod klart för de flesta att Nazityskland skulle förlora kriget efter slaget om Stalingrad i februari 1943. Men den svenska samlingsregeringen var långsamma att utnyttja det förhandlingsutrymme som de tyska krigsmotgångarna skapade. Den tyska permittenttrafiken genom Sverige pågick ända fram till i augusti 1943. Och avstegen från neutralitetspolitiken gentemot de allierade var försiktigt motvillig.
    Lyssna på podden Sverige under andra världskriget: När historien vägrade vända.


Sjölejon fångad av plastskräp

Bunden till Nevelsk vågbrytare som en fastkedjad hund … för att göra situationen svårare, ett kort snöre satt fast i betongplattor till vågbrytaren och gjorde …det omöjligt att komma loss …
Det strandsatta sjölejonet (eller öronsälen, Otariidae) med en tät och tjock "krage" av gamla fisknät virad runt sin hals fotades av fotografen Sergey Lyubachenko. Han tog omedelbart kontakt med forskare och tillkallade hjälp.
    Läs hela historien på The Siberian Times: Red Book’s Steller Sea lion rescued from a plastic death trap in Russian Far East.


2023-11-28

LTH:s Julkalender 2023

Snart är det äntligen dags att öppna första luckan i Lunds Tekniska Högskolas julkalender. Varje dag öppnas en lucka i julkalendern, från den 1 december och fram till julafton. Under varje lucka finns ett videoklipp med ett experiment. Du kan alltid titta tillbaka på ett experiment! Börja med Lucka 0 redan idag!
    Sedan 2007 har LTH-teknologer via 24 kortfilmer experimenterat fram en julkalender som på ett pedagogiskt och lättsamt sätt ger inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomen.
    Årets julkalender är producerad av Irene Truong som läser elektroteknik och Erend Mahde som läser byggteknik inom väg och trafik.
    Lucköppnarna kommer att få se allt från sprakande eld till experiment som man själv kan prova på där hemma eller i klassrummet.
    LTH:s Julkalender 2023.


Så ska sjukhuset flytta hem till patienterna

Foto/källa: Ines Sebalj och Johanna Ewald St Michaels, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Nu inleder Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers tekniska högskola ett samarbete för att utveckla sjukhusvård i hemmet. Projektet har tilldelats ett nationellt forskningsstöd på sex miljoner kronor.
    Projektet ska bland annat studera vilka behov som uppstår hos patienterna när vården sker i hemmet men också frågeställningar som rör säkerhet, användarvänlighet och resurseffektivitet. Genom att kartlägga befintliga strukturer kring sjukhusvård i hemmet och forska kring utveckling av nya arbetssätt och medicintekniska lösningar hoppas man komma över hinder som bromsar utvecklingen av denna vårdform.
    Chalmers: Så ska sjukhuset flytta hem till patienterna.


Han ska utveckla mjuk elektronik som liknar hjärnan

Ett ark med kemiska transistorer som är basen för de konstgjorda nervcellerna Simone Fabianos forskargrupp utvecklat. Bild: Thor Balkhed.
Simone Fabiano, biträdande professor vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, har beviljats 23 miljoner kronor från Europeiska forskningsrådet för att utveckla en ny typ av mjuk elektronik som hämtar inspiration från hjärnan.
    De senaste åren har Simone Fabianos forskargrupp vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, skapat både konstgjorda nervceller och synapser med hjälp av polymerer. Nu ska forskningen gå från upptäckt till faktisk användning genom att kombinera dem till ett konstgjort nätverk som kan efterlikna beräkningsförmågan hos hjärnan. Målet är att skapa nästa generations intelligenta bioelektronik. Tekniken kan liknas vid en liten extrahjärna av polymerer.
    Linköpings universitet: Han ska utveckla mjuk elektronik som liknar hjärnan.


2023-11-27

Ancient Earth: Så såg jorden ut förr

Hur har jordens kontinenter och hav sett ut under de senaste hundra miljoner åren. På Ancient Earth kan man välja hur många miljoner år tillbaka i tiden man vill färdas.
    Man kan se var dagens moderna städer skulle befinna sig på en historisk jord och hoppa till vissa historiska händelser, som när det första korallrevet bildades, när den första dinosaurien dök upp.
    Ancient Earth.


FN:s klimatmöten organiseras på ett sätt som gynnar rikare, större länder

FN borde ha ett tak för hur många delegater ett land eller en organisation kan skicka menar Lina Lefstad, då det idag är svårt för fattigare länder att göra sina röster hörda. Bilden är tagen under COP26. Bild: UN Climate Change/Kiara Worth.
I en ny studie belyser forskare vid Lunds universitet COP-mötenas historia. Länder som deltar i klimatförhandlingarna delas in i fyra grupper; radikaler, opportunister, hycklare och undvikare. Studien visar att rika länder gynnas och fattiga missgynnas. Därmed riktas strålkastarljuset mot klimatkonferensens ambition om klimaträttvisa.
    Varje år möts världens länder på FN:s globala klimatkonferens för att förhandla om hur klimatarbetet ska genomföras, med mål att vidta åtgärder mot klimatförändringarna. Förhoppningarna är stora – särskilt hos de mest utsatta länderna som vill se mer stöd för de förluster och skador som ett förändrat klimat förorsakar.
    Lunds universitet: FN:s klimatmöten organiseras på ett sätt som gynnar rikare, större länder.


Forskare larmar om återvunnen plast: Innehåller hundratals giftiga kemikalier

Återvunnen plast är varken säker eller cirkulär.
När forskare undersökte återvunnen plast som samlats in i 13 länder fann de hundratals giftiga kemikalier, inklusive bekämpningsmedel och läkemedel. Slutsatsen är att återvunnen plast är olämplig för de flesta ändamål.
    Plasten i studien, närmare bestämt plastpellets, kom från plaståtervinningsanläggningar i 13 länder i Afrika, Sydamerika, Asien och Östeuropa. Vid analys av plasten hittades hundratals kemikalier, inklusive mycket giftiga bekämpningsmedel samt läkemedel, industrikemikalier och plasttillsatser.
    Forskning.se: Forskare larmar om återvunnen plast: Innehåller hundratals giftiga kemikalier.


2023-11-26

Webb-teleskopet avslöjar Vintergatans centrum

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI.
Den senaste bilden från NASA:s James Webb Space Telescope, visar en del av det täta centrum av vår galax Vintergatan, i aldrig tidigare skådad detalj. Den stjärnbildningsområdet, heter Skytten C (Sagittarius C) som ligger ca 300 ljusår från Vintergatans centrala supermassiva svarta hål, Sagittarius A.
    Det galaktiska centrumet ligger tillräckligt nära, omkring 25 000 ljusår från Jorden, för att studera individuella stjärnor med Webb-teleskopet, som astronomerna kan samla information om hur stjärnor bildas, och hur denna process kan bero på den kosmiska miljön, särskilt jämfört med andra regioner i galaxen.
    Läs mer på Webb Space Telescope: NASA's Webb Reveals New Features in Heart of Milky Way.


Vulkanforskare ska avslöja lavans hemligheter på Island

Litli Hrutur-vulkanen, Island sommaren 2023. Bild: Valentin Troll.
Ett vulkanutbrott kan vara nära på Island. Svenska forskare studerar hur stenar kan skvallra om ett nära förestående utbrott – om man tolkar stenarna rätt.
    – Blir det ett utbrott på Island åker jag dit så fort jag kan för att titta på lavan, säger Valentin Troll, professor vid Uppsala universitet.
    Risken för ett vulkanutbrott på Island är nu stor. Magma rör sig mot ytan i en lång spricka i marken på Reykjaneshalvön, där samhället Grindavik har evakuerats.
    Utvecklingen följs noggrant av vulkanforskare. En av dem är Valentin Troll, professor i petrologi vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
    Forskning.se: Vulkanforskare ska avslöja lavans hemligheter på Island.


Miljontals människor vid floddeltan hotas av ökade risker

Studien visar att många risker faktiskt inte är kopplade till klimatet. Klimatförändringar är en global utmaning men andra viktiga riskfaktorer är lokala problem, till exempel befolkningstäthet och ineffektivt styre, säger forskaren Murray Scown.
Mer än en halv miljard människor lever och livnär sig idag vid olika floddeltan. Ny forskning från Lunds universitet, som inkluderar 49 deltan världen över, avslöjar att dessa områden står inför framtidshot som kan omkullkasta livet för miljontals människor. Studien visar att befolkningstillväxt och otillräcklig beredskap utgör ett ännu större hot än klimatförändringarna, särskilt i Asien och Afrika.
    Lunds universitet: Miljontals människor vid floddeltan hotas av ökade risker.


2023-11-25

Knäckebröd från Skedvi får exklusiv EU-märkning

Skedvi Bröd är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat enligt gammal tradition av företagare med nybyggaranda. Foto: Maria Hansson.
Nu får knäckebröd från Skedvi socken i Dalarna EU-märkningen skyddad geografisk beteckning. Brödet är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar. Det knäckebröd som får märkningen har två olika gräddningar; Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat.
    Skedvi Bröd produceras inom det geografiska området Stora Skedvi socken i södra delen av Dalarna. Där finns en lång tradition av att baka klassiskt runt hålat knäckebröd i vedeldade ugnar.
    – Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen. Det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.
    Livsmedelsverket: Knäckebröd från Skedvi får exklusiv EU-märkning.


Så fungerar Sveriges energisystem

Hur kan energisystemet alltid vara i balans? Nu kan du på ett enkelt och övergripande sätt få en bild av hur Sveriges energisystem fungerar.
    Alla ska kunna förstå grunden i energisystemet. Systemet är komplext och för att sänka tröskeln har vi visualiserat statistik i webblösningen Sveriges energisystem. Webblösningen har interaktiva funktioner där användaren själv kan styra och jämföra nyckeltal för olika delar i energisystemet.
    Energimyndigheten: Så fungerar Sveriges energisystem.


Feministiskt nätverk utmanar Ryssland och kriget

En förstörd skola i Chersonregionen i Ukraina.
I Ryssland är det förenat med stor risk att uttala sig mot landets styre eller mot kriget i Ukraina. Följden kan bli fängelse eller förföljelse. Men den feministiska rörelsen FAS har hittat sätt att protestera. De genomför aktioner, ger ut tidningar, är aktiva i sociala medier – och har fått ett fredspris.
    Yulia Gradskova, docent i historia och forskare i genusvetenskap vid Södertörns högskola, har följt den feministiska rörelsens utveckling och arbete sedan starten 2022. Hon säger att rörelsens arbete bara har blivit svårare.
    Forskning.se: Feministiskt nätverk utmanar Ryssland och kriget.


2023-11-24

A-traktorer: Fler insatser behövs för färre olyckor

Foto: Helena Selander.
Förändrade regler och förslag på ny körkortsutbildning är bra, men det räcker inte. För att minska olyckorna med A-traktorer måste också polisens resurser förstärkas och beteendet bland de unga förarna förändras. Det föreslås i en ny VTI-rapport (Statens väg- och transportforskningsinstitut) om A-traktorer och trafiksäkerhet.
    De senaste årens ökande popularitet för A-traktorer har lett till allt fler olyckor. Under åren 2016–2022 inträffade sammanlagt 1118 olyckor med A-traktorer där föraren var 14–20 år – sju av dem var dödsolyckor. Nio personer omkom, varav sju ungdomar mellan 14 och 20 år och två oskyddade medtrafikanter. 37 olyckor bedömdes som allvarliga, där en eller flera personer fick långvariga eller bestående men.
    Vti: A-traktorer: Fler insatser behövs för färre olyckor.


Medeltidsmuseet kan flytta in i likkällare

Foto: Mikael Almehag.
I början av november stängde Medeltidsmuseet i Stockholm efter 37 år på Strömparterren vid riksdagshuset. Den nya hemvisten ska bli Börshuset i Gamla stan, men innan dess kanske museet tillfälligt placeras i en likkällare från 1700-talet under Storkyrkans gård.
    Läs artikeln på Mitt i Stockholm: Medeltidsmuseet kan flytta in i likkällare.


Euklides första färgbilder

Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA.
Den största nyheten med Europeiska rymdmyndigheten ESA:s rymdteleskop Euclid, och bilderna som nu släppts, är att de avbildar riktigt ljussvaga galaxer, galaxer som tidigare varit svåra att studera.
    Euclids huvuduppdrag är dock inte att ta fantastiska bilder av universum, utan rymdteleskopet ska under kommande sex år kartlägga rymdens mörka materia och skapa en högupplöst tredimensionell karta över rymden. Kartan är tänkt att användas av forskare för att studera hur mörk materia och mörk energi samverkar.
    Esa: Euclid's first images: the dazzling edge of darkness.


2023-11-23

Nu blir det krav på ingrediensförteckning på vin

Vin och vinprodukter har tidigare inte behövt ha någon ingrediensförteckning, men nu blir det ändring på det. Från 8 december ska alla viner och vinprodukter ha både ingrediensförteckning och näringsdeklaration.
    EU har beslutat om utökade märkningskrav på vin och aromatiserat vin, som vinglögg, från och med den 8 december. Vin som är producerat före det datumet är undantaget från de nya reglerna. Senare kommer även nya regler för andra alkoholdrycker.
QR-koden får inte leda till reklam
Om informationen inte finns på flaskan utan nås via en QR-kod ställs även andra krav. Det ska vara tydligt för konsumenten vart QR-koden leder och informationen får inte visas tillsammans med reklam eller annan försäljningsinformation. Användardata om den som söker informationen får heller inte samlas in eller spåras. QR-koden ska också leda enbart till den produkt som informationen gäller.
    Livsmedelsverket: Nu blir det krav på ingrediensförteckning på vin.


Hög biologisk ålder kan öka risk för demens och stroke

Bild: Mykyta Martynenko, Unsplash.
Människor vars biologiska ålder är högre än den faktiska kronologiska åldern löper en ökad risk att drabbas av stroke och demens. Det framgår av en studie från Karolinska Institutet.
    När människor åldras ökar risken för kroniska sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och neurodegenerativa sjukdomar. Traditionellt har forskare använt kronologisk ålder, alltså antalet levnadsår, som ett ungefärligt mått på biologisk ålder.
    Forskning.se: Hög biologisk ålder kan öka risk för demens och stroke.


Pyttesmå fällor kan ge ny kunskap om svårbehandlade sjukdomar

Bilden visar proteinfällorna som består av kammare på nanoskala och polymerer som bildar portar ovanför. Portarna öppnas upp genom att temperaturen ökas med cirka tio grader vilket sker elektriskt. Då ändrar polymererna sin form till ett mer kompakt tillstånd så att proteiner kan passera in och ut. Illustration: Julia Järlebark. Illustration: Chalmers | Julia Järlebark.
Proteiner som bildar klumpar förekommer vid flera svårbehandlade sjukdomar, som ALS, Alzheimers och Parkinsons.
    Mekanismerna bakom hur proteinerna interagerar med varandra är svåra att studera, men nu har forskare på Chalmers hittat en ny metod för att stänga in proteiner i nanostora fällor. Inuti fällorna kan proteinerna studeras på ett sätt som inte varit möjligt tidigare.
    Läs mer på Chalmers: Pyttesmå fällor kan ge ny kunskap om svårbehandlade sjukdomar.


2023-11-22

Vatikanstatens fordonsflotta ska elektrifieras

Elbilsöverlämning i Vatikanstaten (från vänster): Marcus Osegowitsch, VD för Volkswagen Group Italia; Påve Franciskus; Imelda Labbé, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för försäljning, marknadsföring och eftermarknad; Christian Dahlheim, VD för Volkswagen Financial Services AG. Bild: Pressbild.
Vatikanstaten är starkt engagerad i att implementera innovativa och hållbara lösningar som gör det möjligt att konkret minska mänskliga aktiviteters påverkan på miljön. Mobilitet är kärnan i ett specifikt program som kallas Ecological Conversion 2030, som syftar till att minska koldioxidavtrycket från statens fordonsflotta. För att uppnå detta ska de befintliga bilarna successivt ersättas med elbilar för att göra hela fordonsflottan koldioxidneutral till år 2030.
    De befintliga bilarna kommer successivt ersättas med elbilar från Volkswagen.
    Läs mer på Via tt: Volkswagen elektrifierar Vatikanstatens fordonsflotta.
    Vatican News: Vatican launches sustainable mobility programme 'Ecological Conversion 2023’.


Bubblande mikromotor ska rena avloppsvatten

Forskare har konstruerat mikromotorer för att åka runt och rena avloppsvatten – som på sikt kan bli en källa till grön energi. Artificiell intelligens ska hjälpa till att trimma de små motorerna.
    Mikromotorer har dykt upp som ett lovande verktyg för miljösanering eftersom de kan navigera självständigt och utföra specifika uppgifter i mikroskala.
    En mikromotor består av ett rör som byggs upp av kisel och mangandioxid. Genom kemiska reaktioner utsöndras bubblor i ena änden av röret. Bubblorna blir en motor som sätter röret i rörelse.
    Forskning.se: Bubblande mikromotor ska rena avloppsvatten.


Boeing 787 landar på Antarktis isbana

Nordisk Atlantic Airways första flygning med Boeing 787 – eller Boeing 787 Dreamliner – till Antarktis för att leverera förnödenheter och forskare till det norska polarinstitutets forskningsstationen Troll.


2023-11-21

Vägledning ska minska antalet telefonbedrägerier

Post- och telestyrelsen (PTS publicerar en vägledning för att minska problemen med telefonbedrägerier. Myndigheten planerar att ersätta vägledningen med bindande regler under 2024.
    Telefonbedrägerier har blivit vanligare i Sverige den senaste tiden. En stor del använder så kallad spoofing, vilket innebär att telefonnummer förfalskas och gör att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör. Spoofing används ofta som en del i ett försök att lura av någon personlig information som kan användas i ett bedrägligt syfte.
    – Telefonbedrägerier är ett allvarligt problem som drabbar många. Vårt goda samarbete med operatörer om vägledningen ger förutsättningar för att minska problemen i framtiden, säger Jesper Simons, enhetschef för nummerfrågor vid PTS.
    PTS: Vägledning ska minska antalet telefonbedrägerier.


Förslag i Sydkorea: Ska bli förbjudet att äta hund

Sydkorea vill förbjuda hundslakterier och därmed sätta stopp för den uråldriga seden att äta hundkött. Landets jordbruksminister meddelar att förbudet ska genomföras så snabbt som möjligt och att berörda branscher ska kompenseras.
    Den uråldriga traditionen att äta hund kan snart få ett slut i Sydkorea. Detta efter att styrande partiet People Power Party lagt fram ett förslag, rapporterar Reuters.
    Beskedet välkomnas av djurrättsorganisationer som länge arbetat för att få ett stopp på lidandet: "En dröm som går i uppfyllelse för alla av oss som har kämpat så hårt för att få slut på denna grymhet", säger Humane Society International i ett uttalande.
    Reuters: South Korea to ban eating dogs.


Därför fungerar det ukrainska samhället trots anfallskriget

Kiev, Ukraina. Bild: Oleksandr Voloshchenko, Unsplash.
Ukrainas samhälle och ekonomi har inte kollapsat trots anfallskriget. Barn går till skolan och vuxna kan fortfarande göra sådant som att jobba och använda internetbanken. Och det är ingen slump att samhället står pall. Här är nycklarna, enligt forskare, till ett motståndskraftigt samhälle.
    Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina har pågått sedan vintern 2022. Men trots nästintill dagliga attacker mot civila och infrastruktur fortgår livet i viss mån som vanligt i landet. Barn går till skolan och vuxna går till jobbet. Staten betalar fortfarande ut löner och butiker håller öppet.
    Forskning.se: Därför fungerar det ukrainska samhället trots anfallskriget.


2023-11-20

Medelålders kvinnor på landsbygden ny riskgrupp för spelberoende

Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos.
Bland dem som begår spelrelaterade brott i Sverige finns fler kvinnor, äldre och tidigare ostraffade, jämfört med brottslighet i allmänhet. Det visar en undersökning av samtliga domar i svenska domstolar under en femårsperiod.
    – Brottsligheten är inte så stor jämfört med övrig kriminalitet, men den leder ofta till förfärliga konsekvenser med stora skadeverkningar för gärningspersonen själv, närstående och brottsoffren. Det säger Per Binde, docent i socialantropologi och spelforskare vid Stockholms universitet, som undersökt kopplingen mellan spelproblem och kriminalitet.
    Stockholms universitet: Medelålders kvinnor på landsbygden ny riskgrupp för spelberoende.


Lek gör hunden till din bästa vän

Lekbugningen – så signalerar hunden att från och med nu är bett, morrningar och andra signaler bara på lek. Bild: Rick Gebhardt, Unsplash.
Att leka är något som hundar gör när de mår bra, och uppmuntrar vi dem till mer lek mår de ännu bättre. På samma sätt mår vi människor också bra av att klappa och leka med våra hundar. En riktig win-win-situation.
    Att leka med sin hund är en god idé, och inte bara med tanke på hunden. Hundägare får en dos oxytocin, som även kallas för ”må-bra-hormonet”, bara genom att klappa, titta sin hund i ögonen och att leka med den.
    – I flera olika studier har man kunnat se många olika positiva aspekter hos både människa och hund, bland annat lägre blodtryck och mindre stress, förklarar Lina Roth som forskar om beteende, välfärd och sinnesförmågor hos hundar.
    Forskning.se: Lek gör hunden till din bästa vän.


De svenska häxprocesserna

De stora häxprocesserna i Sverige ägde rum mellan åren 1668 och 1676. ”Det stora oväsendet” som det kom att kallas, började i Dalarna, där barn berättade om nattliga färder till Blåkulla. När det visade sig att många av de barn som kallats som vittnen farit med osanning fick trolldomsprocesserna ett snabbt slut. Då hade nästan 300 människor blivit halshuggna och brända på bål. Hur kom häxföreställningarna till Sverige och vad berättade de misstänka själva under förhören?
    Lyssna på podden De svenska häxprocesserna.


2023-11-19

Världens största familj bor under samma tak i Indien

Bild: Jugo Tlana/Straits Times,
Världens största familj med nästan 200 medlemmar under ett tak Så många medlemmar har familjen Pu Ziona. Han dog vid en ålder av 76 år 2021, med 38 fruar, 89 barn, 36 barnbarn – utan tvekan världens största familj. Det är tillräckligt för att fylla en hel stad, men de lever alla i en stor herrgård i byn Baktawng, som ligger i den nordöstra delstaten Aizawl i Indien.
    Läs mer och se bilder ich video på The Straits Times: ‘The best part is everything is shared’: World’s biggest family living under one roof in India.


Genus påverkar smärtupplevelser

Smärtupplevelser är komplexa, och påverkas av fysiologiska, psykologiska och sociala faktorer. Till komplexiteten kan nu läggas nya forskningsresultat i en avhandling från Lunds universitet, som visar att en man som utsätts för fysisk smärta upplever mindre stark smärta om han utfrågas av en kvinna än av en man.
    – Detta trots att undersökarna var likadant klädda och förhöll sig till samma manus, säger Anna Sellgren Engskov, doktorand och specialistläkare i anestesiologi och intensivvård.
    Lunds universitet: Genus påverkar smärtupplevelser.


Henrik Lundqvists tacktal

Den svenske ishockeymålvakten Henrik Lundqvist, som spelat 15 säsonger för New York Rangers i NHL, blev åttonde svensk att väljas in i Hockey Hall of Fame.
    Efteråt höll han ett känslosamt tacktal och lämnade podiet till sin egen ramsa – den klassiska HEN-RIK-ramsan som brukade eka på Manhattan när han spelade som bäst.


2023-11-18

Petra Lundh blir ny rikspolischef

Petra Lundh tar över som rikspolischef efter Anders Thornberg.
Vid en pressträff i går meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att ny rikspolischef blir hovrättspresident Petra Lundh efter avgående Anders Thornberg.
    Petra Lundh, som så sent som i maj blev hovrättspresident för Svea Hovrätt. Dessförinnan har hon varit både riksåklagare, domstolschef och domare. Hon har också deltagit i stora utredningar av polisen, bland annat efter Palmemordet och Göteborgskravallerna. Hon har en ”mycket gedigen erfarenhet av brottsutredning” och är en uppskattad myndighetschef.
    Anders Thornberg, som varit rikspolischef sedan 2018 och total jobbat inom polisen i 43 år, blir ny landshövding i Hallands län
    Regeringskansliet: Regeringen utser Petra Lundh till ny rikspolischef – video.


Ökad produktion av fossila bränslen hotar Parisavtalet

En ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP och forskare från Stockholm Environment Institute uppges att länders planerade produktion av fossila bränslen vida överstiger de gränser som satts för att kunna hålla den globala uppvärmningen under 2 grader fram till 2100, det övergripande målet i Parisavtalet från 2015.
    Världens länder planerar att till 2030 producera fossila bränslen – kol, olja och gas – som överstiger gränserna som satts i Parisavtalet. Produktionen är dubbelt så stor som den som krävs för att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 procent.
    Länder som planerar att öka sin produktion av fossila bränslen är USA, Ryssland, Kina och Saudiarabien. Även Storbritannien och Norge fortsätter leta efter nya gas- och oljefyndigheter enligt rapporten 2023 Production Gap Report.
    UNEP: Governments plan to produce double the fossil fuels in 2030 than the 1.5 °C warming limit allows.


Så används tv-spel för att manipulera och spionera

Stater och olika typer av grupperingar, till exempel IS och Hizbollah, kan enkelt utnyttja tv-spel för att påverka människor. De använder också spel till rekrytering. Det framgår av ny forskningsrapport.
    Sedan presidentvalet i USA 2016 har många demokratiska regeringar uppmärksammat hur utländska aktörer använder digital kommunikation för att främja egna agendor, i synnerhet i sociala medier.
    Enligt forskarna finns flera exempel sedan 2000-talets början på att terroristgrupper som Hizbollah, Hamas och IS använt dataspel för att påverka och rekrytera personer i olika målgrupper. Ett uppmärksammat fall skedde 2003 när Hezbollah Central Internet Bureau gav ut videospelet Special Force.
    Forskning.se: Så används tv-spel för att manipulera och spionera.


Konsten att äta

En film om visuell och praktisk smakglädje, blandar humor med superb mat och tar oss in i bankettsalen där le Club Blomstra Montagné, betraktas som Nordamerikas mest kunniga gastronomiska sällskap, håller sin halvårsvisa middag. Den tar oss också in i köket, där kocken Marcel Kretz samordnar detta fina evenemang.
    Regisserad av Douglas Jackson – 1976.


2023-11-17

AI reducerar världen till stereotyper

I juli publicerade BuzzFeed en lista över 195 bilder av Barbie-dockor som tagits fram med hjälp av Midjourney, en populär artificiell intelligent bildgenerator. Varje docka var tänkt att representera ett annat land: Afghanistan Barbie, Albanien Barbie, Algeriet Barbie och så vidare. Flera av de Asiatiska Barbies var ljushyade, Thailand Barbie, Singapore Barbie och Filippinerna Barbie alla hade blont hår. Libanon Barbie står på grus, Tyskland Barbie hade militärkläder. Sydsudan Barbie bar på en pistol.
    Artikeln – som hade en varning om oavsiktligt slående exempel på fördomar och stereotyper som förökar sig i bilder som produceras av den senaste vågen av generativa AI-system, som Midjourney, Dall-E, Stabil och Diffusion.
    Bias förekommer i många algoritmer och AI-system – från sexistiska och rasistiska sökresultat för ansiktsigenkänning. Generativa AI-system är inte annorlunda. I en analys av mer än 5 000 AI-bilder fann man att bilder som kan förknippas med högre betalda jobb titlar utvalda personer med ljusare hudtoner, och att resultaten för de flesta professionella roller var mansdominerade.
    En ny Resten av Världen-analys visar att en generativ AI-system har tendenser till fördomar, stereotyper och reduktionism när det gäller nationell identitet.
    Rest of World: How AI reduces the world to stereotypes.
Bias är en oproportionerlig vikt för eller emot en idé eller sak, vanligtvis på ett sätt som är slutet, fördomsfullt eller orättvist. Fördomar kan vara medfödda eller inlärda. Människor kan utveckla fördomar för eller emot en individ, en grupp eller en tro.


Den starka obehagskänslans plats i hjärnan funnen

Bild: Robina Weermeijer, Unsplash.
Forskare har hittat en nervcellskrets i hjärnan som vid aktivering ger upphov till stark obehagskänsla. Upptäckten kan bland annat hjälpa till att förklara varför depression kan uppstå vid en viss typ av behandling av Parkinsons sjukdom.
    Aversion är motsatsen till belöning och fyller en viktig funktion för att får oss att undvika sådant som vi mår dåligt av. Hos människor är det känt att kraftig aktivering av hjärnans aversionssystem kan leda till depression.
    Forskning.se: Den starka obehagskänslans plats i hjärnan funnen.


Dödlig älgattack

Älgar är växtätare och de verkar vara milda varelser trots den stora horn de har – vi kan frestas att närma oss och mata dem. Men glöm inte att de är vilda djur, och en av de största hjortdjuren och även om de inte bits, så känner de sig hotade kan de gå till angrepp, som hände en Arizona-kvinna i Pine Lake.
    Hennes man hittade henne liggande på bakgården med en hink utspilld säd i närheten. Hon hade fått skador som liknar tramp av en älg. Hon kom snabbt till sjukhus, där hon sattes i medicinsk koma. Efter att ha hört om attacken uppmanas invånarna runt området för att undvika att närma sig eller att mata älgar, för att förhindra nya angrepp.
    Abc News: Woman trampled to death becomes first to die from elk attack in Arizona after apparently trying to feed the animal.


2023-11-16

Återhämtning livsviktigt för skiftarbetare

Bild: Mulyaid Je / Unsplash.
Skift- och nattarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det är lagstadgat. Men felaktigt lagda arbetsscheman är vanliga, och risken att blir sjuk ökar för den som inte får nog återhämtning mellan arbetspassen.
    Skift- och nattarbete har länge förknippats med allvarliga hälsorisker. Det har däremot varit osäkert hur stor betydelse dygnsvilan har för hälsan. Men med hjälp av unika arbetstidsdata har forskare vid Karolinska institutet kunnat visa att det finns en ökad risk för hjärtsjukdom om återhämtningen mellan arbetspassen är för kort.
    Forskning.se: Återhämtning livsviktigt för skiftarbetare.


Rörande hyllning till de hästar som dog i WW1

Den här bilden, tagen av tjänstemän vid den extra Remount Avd Nr 326 i lägret Cody, New Mexico 1915, som visar 650 soldater som står i en perfekt formation som liknar en hästs huvud, hals och nosgrimma. Man hedrar de 8 miljoner hästar som dog under första världskriget.
    Express.co.uk: Never Forget: Incredible tribute to the 8 MILLION hero horses killed in First World War.


Så tillverkas LED

Se hur Lysdioder är gjortda Här besöks en fabrik i Dongguan, Kina, precis utanför Shenzhen.
    Man får se hur RGB-LED, även känd som Neopixel, är tillverkad från kiselskivor till färdiga lysdioder. De har fantastiska maskiner som gör allt – till fascinerande egen LED-provning i maskiner.


2023-11-15

Svartmunnad smörbult – en nykomling som påverkar Östersjöns fiskar

Svartmunnad smörbult. Bild: Rickard Gustafsson.
Den invasiva svartmunnade smörbulten har gjort sig hemmastadd i många kustområden. Här tar den för sig av andra fiskar – men kan även själv bli ett byte. Det visar en avhandling som undersökt samspelet med inhemska arter.
    Svartmunnad smörbult har funnits i Östersjön sedan 1990. Den är en av de mest spridda invasiva fiskarterna på norra halvklotet.
    I en avhandling har forskaren Isa Wallin Kihlberg vid Sveriges lantbruksuniversitet undersökt faktorer som kan ha spelat roll för att arten fått fäste längs Östersjöns kuster, men också hur den påverkar ekosystemet.
    Forskning.se: Svartmunnad smörbult – en nykomling som påverkar Östersjöns fiskar.


Den gula treskillingen och frimärkets historia

Den gula treskillingen eller "Gul Tre Skilling Banco" är ett av världens dyraste och mest legendomspunna frimärken. Det hittades 1885 på en gård utanför Västerås av en skolpojke från Stockholm som sålde det för sju kronor till en frimärkshandlare i huvudstaden. Ett knappt decennium senare såldes samma frimärke för 3000 tyska mark till den fransk-österrikiske greven Philipp von Ferrary vars gigantiska frimärkssamling drogs in i storpolitikens virvlar under slutet av första världskriget.
    Lyssna på podden Den gula treskillingen och frimärkets historia.


Kungsfiskarfar lär ungarna att flyga

Det är dags för kungsfiskarens barn att lämna boet. Här uppmuntrar deras far dem med godsaker …
    Kungsfiskaren är en liten, kompakt byggd, kortstjärtad och kortbent fågel med stort huvud och oproportionerligt lång näbb. Kroppslängden är cirka 18 cm (varav näbb cirka 4 cm). Hjässa och vingar är mörkt blå med gröna skiftningar, medan rygg och stjärt är "gnistrande" klarblå (iögonenfallande då den flyger). Undersidan och en fläck på kindsidan är orange. Kungsfiskaren flyger snabbt svirrande och lågt över vattenytan. Locklätet är ett kort, vasst visslande.
    Fågeln är beroende av åar och bäckar, ofta med lummig strandvegetation, med tillgång till lodräta strandbrinkar där den gräver ut sina bohål. Den förekommer sällsynt från Skåne till södra Värmland – södra Dalarna – södra Gästrikland.


2023-11-14

Liseberg förlänger julen

Julen blir extra lång i år på Liseberg. Nytt för i år är också Vintermarknaden och en jubileumsutställning.
    Läs vidare på Vårt Göteborg: Liseberg förlänger julen.


Sverige får 100-miljonersbot för allvarligt EU-fördragsbrott

Sverige bröt i nästan fem år mot EU:s fördrag, enligt EU-domstolen. Bild: EU-domstolen.
Sverige döms att betala närmare 100 miljoner kronor i böter för att inte har infört EU:s nya vapendirektiv i tid. Ett allvarligt brott anser EU-domstolen som tillägger att det svenska agerandet riskerar "allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet". En allvarlighet som enligt domstolen stärks av att Sverige är bland dem som hårdast drabbats av skjutvapenvåld i EU.
    Europaportalen: Sverige får 100-miljonersbot för allvarligt EU-fördragsbrott.


Räkna vargar

Vargar är på väg mot återhämtning i delstaten Washington i USA. Den årliga räkningen av populationen av varg i staten börjar i slutet av november eller december och kommer att ge en idé om hur populationen har utvecklats sedan förra året, och vilka områden vargar är finns i. Övervakning av vargar i ett landskap lika stort som staten Washington är extremt komplext och tar en enorm mängd arbete. Denna video visar hur den årliga räkningen genomförs och de verktyg som används.


2023-11-13

Euklides syn på Perseus kluster av galaxer

I somras sköts det europeiska rymdteleskopet Euclid upp i rymden för att bland annat undersöka hur mörk materia format universum. Nu har dess första bilder visats för världen – några av de skarpaste av rymden någonsin.
    Denna otroliga ögonblicksbild från Euklides är en revolution för astronomi. Bilden visar 1000 galaxer som hör till Perseus kluster, och mer än 100 000 fler galaxer längre bort i bakgrunden, var och en innehållande upp till flera hundra miljarder stjärnor.
    Många av dessa galaxer var tidigare osedda. Några av dem är så avlägsen att det har tagit ljuset 10 miljarder år att nå oss. Genom att kartlägga utbredning och former av dessa galaxer, kosmologer kommer att kunna ta reda på mer om hur den mörka materian formade Universum som vi kan se idag.
    Detta är första gången som en så stor bild har tillåtit oss att fånga så många Perseus galaxer i en sådan hög nivå av noggrannhet. Perseus är en av de mest massiva strukturer känd i Universum, som ligger "bara" 240 miljoner ljusår bort från Jorden, som innehåller tusentals galaxer, inbäddat i ett stort moln av het gas. Astronomer visar att galaxhopar som Perseus bara kan bildas om mörk materia finns i Universum.
    Esa: Euclid’s view of the Perseus cluster of galaxies.
    Esa: Euclid.


Edith Södergran: modernitetens banbrytare i revolutionens skugga

Edith Södergrans (1892–1923) poesi inledde modernismen i Norden. Självmedveten om sin unika röst trotsade hon konventionerna och passade aldrig riktig in i den svenskspråkiga kulturvärlden i Finland. Familjen, som var svenskspråkig från Finland, förlorade sin förmögenhet i den ryska revolutionen. Men ännu värre var att Edith Södergran blev sjuk i tuberkulos redan i ungdomen.
    Lyssna på podden Edith Södergran: modernitetens banbrytare i revolutionens skugga.


Använd reflex!

Bara åtta procent av gångtrafikanterna använder reflexer, enligt en undersökning gjord av Motormännen under 2018. Här vill Simrishamns kommun visa hur stor skillnaden är om du bär reflex eller inte.


2023-11-12

Hur hanterar vi vår oro?

Fredsdemonstranter håller upp plakat med "Stop war" och "Stop Putin”.
Bild: Karollyne Hubert, Unsplash.
Det är krig i vår närhet och det pratas om terrorhot mot Sverige. Diffusa hot skapar stress. Forskaren och psykologen Kristina Bondjers förklarar vad man kan göra för att hantera sin oro: Låtsas inte att du är opåverkad av situationen.
    Artikeln skrevs mars 2022 och aktualiserades oktober 2023. Kristina Bondjers är psykolog och forskare vid Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i Norge och vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, Uppsala universitet.
    Forskning.se: Hur hanterar vi vår oro?


Sången av Wilhelm Stenhammar

Wilhelm Stenhammars Sången är ett både lyriskt och storslaget verk, sällan framfört då det kräver stor orkester, sångsolister och ett hundratal körsångare i olika åldrar. Patrik Ringborg leder detta framförande av Stenhammars hyllning till körsången som förenande kraft, samt det efterlängtade uruppförandet av tonsättaren Emmy Lindströms kör- och orkesterverk Sång utan ord: en personlig hyllning till Stenhammar.
    Läs mer om konserterna den 17 och 18 november med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör, Adolfs Fredriks Gosskör och solisterna Hanna Husáhr, Susanna Sundberg, Michael Weinius och John Lundgren på länken nedan.
    Berwaldhallen: Nordiska veckor: Sång utan ord.


Författaren Lena Anderson har fått regeringens medalj Illis quorum meruere labores

Lena Anderson är barnboksillustratör och författare, känd för bland annat figuren Maja och hennes alfabet – här med bokstaven P som i pion. Bild: Molly Ringqvist/Lena Anderson (illustration).
Kulturminister Parisa Liljestrand har delat ut medaljen Illis quorum meruere labores till författaren och illustratören Lena Anderson för hennes framstående kulturella insatser som författare och illustratör.
    Regeringen tilldelar Lena Anderson belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores för framstående insatser som författare och illustratör.
    Medaljen är en av regeringens främsta utmärkelser och tilldelas personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Illis quorum meruere labores betyder Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det. Medaljen instiftades av Gustaf III 1785.
    Lena Anderson (född 1939) är en svensk barnboksförfattare och illustratör, Lena Anderson är känd för sina böcker om bland annat Linnea, Maja och Linus. Hon debuterade 1978 och är idag en av Sveriges mest älskade och välkända barnboksskapare.
    Regeringskansliet: Författaren Lena Anderson tar emot regeringens medalj Illis quorum meruere labores.


2023-11-11

Fossilchock trots klimatkris – dubbelt så stor utvinning än klimatet klarar

Världens oljenationer planerar dubbelt så mycket utvinning av fossila bränslen 2030 som klimatmålen klarar. Den slutsatsen dras i en ny forskningsrapport. Bakom studien står ett 80-tal forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI), Climate Analytics, E3G, International Institute for Sustainable Development (IISD), och United Nations Environment Programme (UNEP).
    Utvinningen måste vända ner direkt och gå brant nedåt för att det ska gå att nå klimatmålen om max 1,5 eller 2 graders uppvärmning som alla länder har lovat att hålla. Men trots löftena fortsätter stater att plöja ner pengar i en smutsig och döende industri, mitt ibland alla möjligheter inom förnybar energi. Ovanpå ekonomiskt vansinne är det en klimatkatastrof som vi själva orsakar.
    Samtidigt blev oktober månad den varmaste uppmätta oktobermånaden globalt hittills, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus.
    Utvinningen måste vända ner direkt och gå brant nedåt för att vi ska nå klimatmålen om max 1,5 eller 2 graders uppvärmning som alla länder har lovat att hålla.
    SEI: The Production Gap Report 2023: Phasing down or phasing up? Top fossil fuel producers plan even more extraction despite climate promises.
    Climate Analytics: Delivering cutting-edge science, analysis and support to accelerate climate action and keep warming below 1.5°C.
    E3G: A safe climate for all.
    IISD: Production Gap Report 2023 Launch Event.
    UN environment programme: Production Gap Report 2023.
    Copernicus: Europas ögon på jorden.