2023-10-31

Därför skräms vi – här är skräckteman genom tiderna

Bild: Szabó János, Unsplash.
Halloween! Läge att karva pumpor, rota fram skelettdräkten, fylla på godisförrådet – och kanske avnjuta en skräckfilm eller en skräckbok? Skräckberättelser har alltid funnits men förändras i viss mån med tiden. Här ger forskare exempel på skräckteman genom tiderna, från flera tusen år gamla monster till Motorsågsmassakern.
    Redan för tusentals år sedan var människor fascinerade av skräck och otäckheter. Hjälten Gilgamesh mötte monster i den mesopotamiska mytologin över tusen år före vår tideräkning, till exempel. Klassiska grekiska berättelser fungerade som varnande exempel: lyssna inte på sirenerna, för då kommer du lida skeppsbrott och det finns monster ”där ute”, som cyklopen, som vill dig illa.
    Forskning.se: Därför skräms vi – här är skräckteman genom tiderna.


Må bra tills du dör

Det går att förlänga livet och må bra ända tills slutet. Forskning pekar på fem säkra sätt att själv påverka sin hälsa. Det är aldrig för sent att börja tänka på en bra ålderdom, säger Olle Melander som forskar om proaktivt åldrande.
    ”Ja må hon leva uti hundrade år” – en sång inte sällan framförd när någon fyller år. Men att bli hundra år är lättare sagt än gjort. Åtminstone än så länge. För i takt med att jordens befolkning blir äldre försöker forskare världen över ta reda på vad det är som gör att vissa åldras bättre, och i vissa fall blir äldre, än andra.
    En avgörande faktor är våra gener, men till och med generna kan man påverka menar Olle Melander, professor i internmedicin och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Han och hans forskarteam har förhoppningsvis kommit en bit på väg när det gäller att förstå hur man får en bra ålderdom.
    Forskning.se: Må bra tills du dör.


Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar

Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.
    Unga idag ser idag nätet som en självklar plattform för romantiska och sexuella möten. Samtidigt väger de ständigt fördelarna mot olika risker och faror som måste värderas och undvikas. Det visar en studie där cirka 50 ungdomar mellan 16 och 19 år deltagit i gruppsamtal och intervjuats.
    Forskning.se: Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar.


Drömmen lever – hoppet är det sista som dör

I denna lilla musikaliska animation av Ben Meinhardt med en ung man, som är glad trots bakslag han gör på sin väg i dagens värld.


2023-10-30

75 procent av exklusivt träslag kan vara olagligt avverkat

Bildkollage. Foto: Mauricio Mercadante, via Flickr | Opwdecks, via Wikimedia Commons.
Det tropiska träslaget ipê är populärt för att bygga exklusiva trädäck, och i Europa och Nordamerika har efterfrågan på materialet ökat kraftigt. Nu visar en studie från Chalmers att mer än tre fjärdedelar av all ipê ifrån den delstat i Brasilien som står för det mesta av produktionen kan ha avverkats olagligt.
    Ipê är ett av världens hårdaste träslag. Det passar därför särskilt bra för att bygga altaner, uterum, trappor eller bryggor. Efterfrågan på det exklusiva, tropiska träslaget har ökat stadigt de senaste åren, framför allt på europeiska, amerikanska och kanadensiska marknader. I Brasilien, som är ursprungsland för 96 procent av all ipê på marknaden, har exportvolymen ökat med över 76 procent under det senaste decenniet.
    Chalmers: 75 procent av exklusivt träslag kan vara olagligt avverkat.


IEA: Utsläppen når sin topp 2025

Efterfrågan på kol, olja och fossilgas förväntas nå sin topp under detta årtionde, enligt en ny rapport från Internationella energiorganet IEA. Andelen fossila bränslen i den globala energiförsörjningen beräknas minska från 80 procent till 73 procent fram till 2030, medan utsläppen av koldioxid från energi förväntas nå sin topp redan 2025.
    Förnybara energikällor kommer utgöra nästan 50 procent av den globala elmixen år 2030, vilket är en ökning från dagens cirka 30 procent. Solceller fkommer att producera mer el än hela USA:s energisystem gör idag, samt att antalet elbilar på förväntas vara tio gånger så många som idag.
    Trots framstegen är efterfrågan på fossila bränslen fortfarande allt för hög för att begränsa den globala medeltemperaturen till 1,5 grader. Därför föreslår IEA en global strategi som inkluderar tredubbling av den förnybara energikapaciteten, dubblad av energieffektivitet och minskning av metanutsläpp, samt andra åtgärder för att minska användningen av fossila bränslen.
    IEA: World Energy Outlook 2023.


Därför kan högt blodtryck skada kärlen

I en studie har forskare undersökt en speciell sensor som reglerar blodtrycket i kroppen. I takt med ökad ålder försämras den skyddande funktionen, något som kan förvärra skador i kärlen och driva på hjärt-kärlsjukdomar.
    Var femte person i Sverige har högt blodtryck. Det ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken i världen.
    Många kommer till rätta med sitt höga blodtryck med hjälp av läkemedel. Men omkring 15 procent av alla patienter svarar inte på blodtrycksmedicin. För många innebär även dåliga levnadsvanor att blodtrycket blir svårt att kontrollera.
    Forskning.se: Därför kan högt blodtryck skada kärlen.


2023-10-29

Sällsynt exoplanet kan lösa planetbildningsmysterium

Illustration av en exoplanet i omloppsbana runt sin stjärna. NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI).
Sedan den första upptäckten av exoplaneter – planeter som kretsar kring andra stjärnor – har forskare fascinerats av bristen på planeter som är mellan cirka 1,5 och 2 gånger större än jorden. Fenomenet har fått smeknamnet "radiedalen", och skiljer två stora planetpopulationer åt – så kallade superjordar och mini-Neptunusar. En forskargrupp ledd från Chalmers har studerat en sådan planet och funnit nya ledtrådar till varför de är så sällsynta.
    Chalmers: Sällsynt exoplanet kan lösa planetbildningsmysterium.


Skönlitteratur kan göra grammatiken mer intressant

Färgkoder i undervisning om grammatik. Bild: Luleå tekniska universitet.
Att elever läser ”riktiga” böcker och utifrån dem lär sig grammatik – det kan vara ett lyckat grepp i svenskundervisningen, enligt en ny avhandling.
    – När jag jobbade som ämneslärare i svenska för gymnasiet upplevde jag att grammatiken hanteras som ett separat moment, isolerad från faktisk språkanvändning, säger Agnes Strandberg, nybliven doktor i svenska med didaktisk inriktning vid Luleå tekniska universitet.
    Undervisningen, säger hon, utgår ofta från tillrättalagda exempelmeningar där elever tragglar grammatiska begrepp som de har svårt att förstå syftet med.
    Forskning.se: Skönlitteratur kan göra grammatiken mer intressant.


Ett enklare alternativ till 10 000 steg per dag

Bild: Jake Hills / Unsplash.
En populär hälsotrend under de senaste åren har varit att gå minst 10 000 steg per dag, som många säger kan göra underverk för hjärtat. Det är bra konditionsträning, särskilt för människor som kanske inte har tid att gå till gymmet eller göra någon mer ansträngande motion. Men forskarna säger nu att det finns ett enklare alternativ till att gå 10 000 steg, och kan vara lika effektivt. Det är att klättra upp mer än fem trappor eller runt 50 steg per dag.
    Den som försökt gå upp tio våningar i en byggnad, då vet du hur tröttsamt det är. Innan du ens översta våningen, kommer du redan kippa efter luft. Men studien har visat att människor som regelbundet tar sig upp fem till tio trappor har minst 3 procent mindre risk att utveckla åderförkalkning. Naturligtvis kan det ha varit andra faktorer som bidragit till deras hälsa så som kost, sömn och andra levnadsvanor.
    Daily Mail: Forget getting your 10,000 steps a day – researchers say there's a simpler way of keeping your heart healthy.


2023-10-28

Apple bjuder in till ännu ett event

Apple har kommit med ännu en inbjudan till ett online event i år, nämligen den 31 oktober klockan 01.00 svensk tid. Namnet på eventet är Scary fast, vilket antyder att man antingen kommer att släppas nya Ipad med M3-chipp eller nya Mac-datorer med detta chipp.
    Än så länge är det bara spekulationer om vad Apple kommer att släppa.
    Apple: Apple Event.


Många vill spärra sin adress

Våldsvågen mot gängkriminellas bostäder som sveper över landet får många att vilja spärra sin adress. Brottslingarna har börjat skriva sig på adresser de inte bor på för att slippa få påhälsningar av rivaler som vill dem illa. Vem som helst kan skriva sig på din bostad – utan att du får reda på det.
    Man kan spärra sin adress så att ingen annan kan ändra, men man kan inte spärra någon för att helt plötsligt "flytta in" hos dig. Skatteverket kan dock plocka bort en person från din adress, men då måste det anmälas. Men eftersom man själv inte får reda på om detta har hänt blir det problematiskt.
    Skatteverket har i år fått extrapengar för att genomföra fler kontroller av var personer bor. Myndigheten har även lagt ett förslag till regeringen om att i framtiden få meddela den som bor på adressen innan en annan person skriver sig där.
    DN: Våldsvågen får boende att vilja spärra adresser.


Måsar sprider farliga bakterier över världen

Skrattmåsar. Bild: Erik Karits, Unsplash.,
Måsar kan vara bärare av gener som gör bakterier resistenta mot antibiotika. Genom sina flygturer och sökande efter mat på soptippar, stränder och åkrar riskerar måsarna att bidra till spridningen av resistenta bakterier. Det visar forskning från Linköpings universitet.
    Forskning.se: Måsar sprider farliga bakterier över världen.


Nya synkrav för körkort på gång

Transportstyrelsen föreslår att synkraven för körkort ska ändras nästa höst. Förslaget går nu ut på remiss. Förslaget innebär att fler personer kommer att klara synfältskraven.
    De svenska synkraven för körkort har kritiserats för att vara för långtgående vid synfältsbortfall. 2020 redovisades en omfattande genomgång av de medicinska körkortskraven för syn som pekade på att reglerna behövde justeras.
    Transportstyrelsen: Nya synkrav för körkort på gång.


2023-10-27

25-årsmanifestation till minne av diskoteksbranden

Ljusmanifestation för de unga offren. 63 dog, 213 skadades och tiotusentals människor lämnades i sorg. Foto: Rozbeh Aslanian.
På söndag, den 29 oktober är det 25 år sedan diskoteksbranden på Backaplan i Göteborg. Då arrangeras en minnesceremoni på Gustaf Adolfs torg och ett fackeltåg till minneslokalen på Hisingen för att uppmärksamma den stora tragedin.
    Den 29 oktober 1998 hade runt 400 unga mellan 12 och 25 år samlats för att fira HalloweenMakedonska föreningen. Lokalen var bara godkänd för 150 personer. 63 unga miste livet i branden och 213 skadades. Branden var anlagd av fyra ungdomar som fälldes i tingsrätten. Orsaken de angav var att en av dem hade nekats gratis inträde till festen.
    Vårt Göteborg: 25-årsmanifestation till minne av diskoteksbranden.


Bekräftat antal stupade ryssar stiger

Minst 34 857 soldater på den ryska sidan har dött i kriget i Ukraina, enligt en löpande granskning som den fristående ryska nyhetssajten Mediazona gör tillsammans med brittiska BBC.
    Det verkliga antalet är av allt att döma avsevärt högre – men någon trovärdig rysk statistik finns inte att tillgå. Siffrorna härrör från offentligt tillgängliga källor, såsom sociala medier i inlägg av släktingar, lokala medier, försäkringsutdrag eller faktiska gravplatser på kyrkogårdar i Ryssland. De anger alltså inte det totala dödstalet.
    Enligt Storbritanniens bedömning kan uppemot 290 000 ryska soldater ha dödats och skadats i kriget i Ukraina,
    Mediazona: Russian casualties in Ukraine.
    DN: Storbritannien: 290 000 ryssar kan ha dödats eller skadats.


Cellerna i vår hjärna kartlagda – ledtråd till sjukdomar

Forskare har skapat unika atlaser över den mänskliga hjärnans celler – från utveckling under fosterstadium till vuxen ålder. Kartläggningen kan bidra till ökad förståelse av hjärnsjukdomar och bättre behandlingar.
    För att bättre kunna förstå olika sjukdomar – och hur de uppstår – är det viktigt att veta mer om hjärnans celler. Här ingår till exempel kunskap om vilka celler som bygger upp den friska hjärnan, var olika cellslag finns och hur hjärnan utvecklas under embryostadiet.
    I dag finns avancerade atlaser över hur hjärnan hos möss är uppbyggd, men liknande kartläggning av den mänskliga hjärnan har saknats.
    Forskning.se: Cellerna i vår hjärna kartlagda – ledtråd till sjukdomar.


Världens första robotkök för storskalig matlagning

Gourmet-matlagning på en aldrig tidigare skådad skala med Eatch:s helt automatiska kök. Upp till 5 000 måltider per dag.


2023-10-26

Genetiskt modifierade silkesmaskar

En av de svåraste och mest naturliga fibrer är spindeltråd. För att kunna producera spindeltråd i stor skala till en låg kostnad är mycket mödosamt, tidskrävande, och för att inte tala om stora investeringar. Då har man inte ens sett till de tekniska aspekterna av att skörda siden och bearbeta den för att göra den till användbara fibrer. Men, hållfasthet, slitstyrka och formbarhet av spindelsilke gör det mycket önskvärt.
    Nu har forskare i Kina kunnat genetiskt modifiera silkesmaskar så att de kan producera spindeltråd. De använde CRISPR-Cas9-gen-teknik för att infoga silkeprotein-gener i silkesmaskar som gör det möjligt att producera korrekta fibrer. Deras forskning kan ytterligare byggas på mot att producera spindeltråd från både naturliga och konstruerade aminosyror.
    Cosmos Magazine: Silk tougher than Kevlar thanks to genetically modified silkworms.


Indien har gjort tillslag mot call center

Den amerikanska nyhetssidan The Verge rapporterar om att Amazon, Microsoft och indiska Central Bureau of Investigation (CBI) landets federala brottsbekämpande myndigheten, har aviserat en större tillslag mot call center som bedrivit bedrägeri.
    Genom deras system, skulle bedragare få folk att ringa ett gratisnummer till ett av deras call center, ta över en användares dator på distans, övertyga användare av "låtsas om icke-existerande problem" och "få dem att betala hundratals dollar för onödiga tjänster”.
    Läs mer på The Verge: Amazon, Microsoft, and India crack down on tech support scams.


Utmaning röja minor i Ukraina

Under lång tid har Ryssland byggt upp enorma minfält i Ukraina. Cirka 30 procent av den totala landytan uppskattas vara bemängd med minor.
    Att rensa områden med minor är en långsam process och en stor utmaning som kommer att ta många år för att få bort alla minor.


2023-10-25

Tidsuppfattning kan avslöja demens

För en demenssjuk kan tio minuter kännas som en dag. Ny forskning visar att elektroniska kalendrar är en bra hjälp i vardagen. Men studien visar också att en mätning av människors tidsuppfattning skulle kunna leda till att fler får diagnos och insatser tidigt.
    Människor med demenssjukdom har ofta svårt att hantera tid. Idag lever omkring 150 000 personer i Sverige med en demenssjukdom och antalet väntas öka med en åldrande befolkning.
    Förmågor som ofta påverkas vid demens är tidsuppfattning och tidsplanering. Den drabbade vet till exempel inte längre vilken veckodag det är och har ingen uppfattning om hur lång en kvart är. Att planera sina aktiviteter för att vara färdig en viss tid kan vara omöjligt.
    Forskning.se: Tidsuppfattning kan avslöja demens.


Star way

Philadelphia Museum of Art målade sin trappa inför en retrospektiv utställning 2005 om den spansk-katalanske surrealistiske konstnären Salvador Dalí.
    "Jag har aldrig tagit några droger," sa Dalí en gång. "Dalí är drogen.”
    The Art Story: Salvador Dalí.
    Wikipedia: Salvador Dalí.
    Philadelphia Museum of Art.


Extremt vinterväder har blivit vanligare

Tidigare slog sträng kyla och kraftiga snöfall till samtidigt mot Nordamerika och Europa en gång om året. Nu inträffar extrema väderhändelser dubbelt så ofta, visar forskning.
    I en studie har forskare undersökt svängningar i jetströmmarna på norra halvklotet. Jetströmmar är snabba atmosfäriska vindar som ständigt cirkulerar i smala band från väster till öster på cirka 11 kilometers höjd.
    Forsknings.se: Extremt vinterväder har blivit vanligare.


2023-10-24

Sommaren 2023 är den varmaste som uppmätts

Ny statistik visar att årets sommar är den varmaste som någonsin uppmätts – och att året blir det varmaste sedan mätningarna startade.
    Den globala medeltemperaturen för sommarmånaderna var 16,77 grader, visar ny statistik från EU:s jordobservationsprogram Copernicus. Det är en i sammanhanget enorm ökning från den senaste rekordsommaren 2019, då motsvarande siffra var 16,48 grader.
    Sommarens värme var den högsta sedan mätningarna började, analyser av årsringar på träd och borrkärnor av gammal is tyder på att rekordet kan vara de varmaste på omkring 120 000 år enligt biträdande chef på Copernicus.
    Copernicus: Summer 2023: the hottest on record.
    Copernicus Monthly Climate Bulletin: September 2023, warmest on record by a large margin.


Vrid och vänd på hjärnan

Den mänskliga hjärnan är den mest komplexa biologiska struktur i det kända universum. Dess ungefär 86 miljarder nervceller styr alla våra tankar, föreställningar, minnen, känslor och handlingar.
    På sajten Brainfacts.org kan man vrida ovh vända på en virtuell hjärna för att till exempel ta reda på hur amygdalakärnorna ser ut och var de sitter. Allt är på engelska, men mycket användarvänligt och pedagogiskt. Det finns för övrigt mycket annat nyttigt om hjärnan på den sajt.
    BrainFacts.org är en redaktionellt oberoende källa för hjärnan och nervsystemet och information som presenteras av Society for Neuroscience. Sajten övervakas av en redaktion som består av ledande neurologer, som strävar efter att leverera en korrekt, tillförlitlig och tillgänglig vetenskaplig information.
    Direkt till vrid och vänd på hjärnan: The Brain.
    Brainfacts.org.


Årets knasigaste träd

En liggande tall på Norra Björnön i Västerås, Västmanland. Foto: Ulrica Collander.
Skogssällskapet efter-lyste knasiga träd under sommaren, ett sätt att uppmuntra människor att komma ut i skog och mark och se den mångfald som finns.
    Engagemanget blev stort och åtskilliga bilder delades i sociala medier. Nu har årets knasigaste träd utsetts i 20 av Sveriges 25 landskap.
    Se alla knasiga träd på Skogssällskapet: Sveriges knasigaste träd.


2023-10-23

Radikalt verktyg i naturens kemilåda avbildat

Strukturen för proteinradikalen bestämdes genom att mikrokristaller av radikalproteinet exponerades för extremt korta och intensiva pulser från en röntgenlaser.
Bild: Martin Högbom/Stockholms universitet.
Forskare vid Stockholms universitet har lyckats beskriva strukturen av ett av naturens vassaste kemiska verktyg, en proteinradikal, som bland annat hjälper till med tillverkningen av byggstenarna till vårt DNA.
    – Liksom en vass kniv måste radikalen skyddas och kontrolleras så att den kan användas utan att samtidigt orsaka skador i cellen, säger biokemisten Martin Högbom.
    Läs mer om studien på Stockholms universitet: Radikalt verktyg i naturens kemilåda avbildat.


Stärkt rätt till urfolk kan minska skövling i Brasilien – hållbarhetsforskare försiktigt optimistisk

Högsta domstolens beslut är viktigt eftersom ursprungsbefolkningar nu kan få rätt att få traditionella landområden avgränsade och titulerade, även om de inte ockuperade dem 1988, vilket har varit omtvistat, menar Torsten Krause.
Brasiliens högsta domstol har i ett historiskt beslut röstat ner jordbrukslobbyns försök att begränsa ursprungsbefolkningens markrättigheter. Hållbarhetsforskaren Torsten Krause är försiktigt optimistisk till beslutet, som han menar är positivt för både mänskliga rättigheter och biologisk mångfald, men befarar att det kan medföra att avskogning och gruvdrift ökar i Brasiliens grannländer.
    Lunds universitet: Stärkt rätt till urfolk kan minska skövling i Brasilien – hållbarhetsforskare försiktigt optimistisk.


Suzhou

Suzhou, eller Soochow, är en av de mest berömda städerna i Kina. Den ligger i provinsen Jiangsu omkring 210 kilometer öster om provinshuvudstaden Nanjing. Stadens klassiska trädgårdar är sedan 1997 erkända av Unesco som världsarv.
    Staden grundades 514 f.Kr. och har tack vare sin långa historia talrika historiska minnesmärken. Stadens kanaler, pagoder och utsökta trädgårdar har bidragit till att den idag är en av Kinas viktigaste turistattraktioner. Sedan Songdynastin (960–1279) har Suzhou varit ett viktigt centrum för Kinas sidenindustri.
    Suzhou ansågs på Marco Polos tid vara den folkrikaste staden på jorden och hade ännu vid mitten av 1800-talet miljoner invånare.


2023-10-22

Hálendið – En resa genom det isländska höglandet

Island med sitt förtrollande landskap sett från drönare. Denna unika värld kommer till liv i slutet av juni och juli, bara för att vara täckt av snö när vintern återvänder.
    Det är en plats för levande landskap, från grönskande kullar till mörka lavaflöden och ett spektrum av färger däremellan. Hálendið är höglandet på isländska.


Att förstå det förflutna med historiska recept

Historiska recept från herrskapshemmens receptsamlingar från början av 1800-talet ger inblickar i vad människorna åt, vilka smaker de uppskattade, hur de konserverade maten, men också hur de försökte bota sjukdomar och krämpor själva i brist på läkarvård. De kortfattade recepten var helt utan bilder och ålderdomliga måttenheterna kan vara utmanande för en modern matlagare.
    Lyssna på podden Att förstå det förflutna med historiska recept.


Bläckfisken Casper

Denna lilla vän med tentakler har en mantel mindre än 10 cm bred och saknar fenor på sidorna kroppen.
    Den kallas för Casper och har setts "gå" längs havsbotten på över 2 300 m djup vid ’Ōnūnui, 'Ōnūiki (Gardner Pinnacles), cirka 500 sjömil nordväst om O'ahu. Upptäcktes först av NOAA-fartyget Okeakos Explorer 2016 i Papahānaumokuākea Marine National Monument och är fortfarande så ny för vetenskapen att den fortfarande inte har beskrivits och fått ett formellt namn ännu.


2023-10-21

Att snooza kan hjälpa dig att vakna

Foto: Andrey Popov/Mostphotos.
Det påstås ofta att snoozning kan vara dåligt för sömnen och hjärnan, utan att några direkta bevis har presenterats. Nu visar forskning från Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet att snoozning till och med kan stödja uppvaknandet för dem som snoozar regelbundet.
    Stockholms universitet: Att snooza kan hjälpa dig att vakna.


Fjällvandrare får 6 000 kronor för unikt vikingafynd

Foto: Eskil Nyström.
Sommaren 2021 hittade en fjällvandrare ett spänne från vikingatiden på kalfjället i Jämtland-Härjedalen. Det väckte stort intresse bland arkeologer och nu har Riksantikvarieämbetet beslutat att upphittaren ska få 6 000 kronor.
    Fyndet anses som unikt eftersom det kommer från den första kvinnliga vikingagraven i fjällmiljö.
    Läs artikeln på SVT Nyheter Jämtland: Fjällvandrare får 6 000 kronor för unikt vikingafynd.


Effektiv och miljövänlig batteriåtervinning med nytt recept

Forskare på Chalmers presenterar nu ett nytt och effektivt sätt att återvinna metaller från elbilsbatterier. Metoden gör det möjligt att återvinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier. Samtidigt minimeras förlusten av värdefulla råvaror som nickel, kobolt och mangan. Det krävs inga dyra eller skadliga kemikalier i processen, då forskarna använder sig av oxalsyra – en syra som även förekommer i växtriket.
    Läs mer på Chalmers: Effektiv och miljövänlig batteriåtervinning med nytt recept.


2023-10-20

Nytt avslöjande om het fusionsprocess ger hopp om hållbar energi

En illustration av hur fusionsreaktorn JET ser ut under ett försök med 100 000 grader varm plasma. Foto: Chalmers tekniska högskola / UKAEA, UK Atomic Energy Authority.
Nu avslöjas fler resultat från när världsrekordet i fusion slogs vid den brittiska anläggningen JET. Under experimenten kunde forskarna för första gången observera hur fusionsreaktionen i sig höll det omgivande bränslet varmt och därmed själva reaktionen igång. Processen kallas för alfaupphettning (alpha heating) och att studera den är centralt för möjligheten att utveckla fusionskraftverk i framtiden.
    Läs mer på Chalmers: Nytt avslöjande om het fusionsprocess ger hopp om hållbar energi.


Lahainas berömda banyanträd visar tecken på liv

Video: Hawaii Department of Land and Natural Resources.
Ur aska och tragediMaui efter den förödande Lahaina-branden kommer lite goda nyheter. Den berömda, spretande banyantädet som var ett kulturellt centrum i Lahaina hade bränts i den fruktansvärda branden. Många träd förklarades döda, tillsammans med 97 personer som förlorade sina liv.
    Men naturens motståndskraft är fantastisk, och under de senaste veckorna har nya blad börjat komma på trädets många tjocka grenar.
    Moss and Fog: Lahaina’s Famous Banyan Tree Shows Signs of Life, is Sprouting New Leaves.


Göteborgs historiska stadskärna skildras i fyra kortfilmer

Stora hamnkanalen 1920.
"Lilla London" har nyligen släppt den första filmen i serien Det speciella med Göteborg som handlar om Göteborgs historiska stadskärna.
    En hållbar stadsutveckling handlar om mer än att bygga nytt. Det gäller också att ta hand om och utveckla det som redan finns. I Göteborgs historiska stadskärna finns spåren som vi bara behöver lyfta blicken för att upptäcka. Här finns avtryck från de som levde här en gång. Göteborg är en stad i ständig förändring och så har det varit genom århundraden.
    Du hittar filmerna här Göteborgs Stad: Historiska stadskärnan.


2023-10-19

Fem nya sporter i sommar-OS 2028

De fem sporterna föreslogs av arrangörskommittén tidigare har nu godkänts av IOK:s styrelse. De nya sporterna som kommer att vara med på sommar-OS i Los Angeles 2028 är cricket, flaggfotboll, lacrosse, squash och baseboll/softboll.
    Cricket har funnits med på OS-programmet en gång tidigare, år 1900. Baseboll (herrar) och softboll (damer) fanns fanns med på OS-programmet i Tokyo 2021, men kommer inte att finnas med i Paris nästa sommar.
    Sporterna måste först godkännas av IOK-kongressen, men det ses mest som en formalitet.
    International Olympic Committee: IOC EB puts forward LA28’s additional sports proposal to the IOC Session.


Så ska AI minska långvarig smärta

Bild: Claudio Schwarz/unsplash.
Det är svårt att få hjälp för långvarig smärta. Rätt orsaker till smärtan är svåra att upptäcka. Nu tar forskare AI till hjälp för att fler smärtpatienter ska få rätt behandling.
    Var femte person i Sverige lider av långvarig smärta, det vill säga smärta som har varat längre än tre månader. Hur den känns varierar starkt – en patient har till exempel beskrivit den som ”en elchock”, en annan som ”att vara i en myrstack” – men gemensamt är ofta att det gör så ont att det påverkar livskvaliteten. I svårare fall är det därför inte ovanligt att personer blir deprimerade, får sömnproblem och svårigheter att delta i sociala sammanhang.
    Forskning.se: Så ska AI minska långvarig smärta.


Symbol för AI-skapade bilder

Adobe har skapat en symbol för kreatörer att använda för märkning av bilder, video och pdf så tittaren vet vem, hur och om AI-verktyg använts för att skapa verket.
    Symbolen CR har tagits fram i samarbete med medlemmar i organisationen Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA). CR står för Content CRedentials och den kan läggas till i Adobes program såväl som i andra företags som utvecklar mjukvaror för bild- och videoredigering.
    Om man ser en bild eller videoklipp med en CR-symbol kan klicka på denna och få information om bilden. Medlemmar i C2PA är Adobe och Microsoft, ARM, BBC, Canon, Intel, Nikon och Sony.
    Content Credentials: Wait, where did this image come from?


2023-10-18

Kallare klimat och syrerika havsströmmar lade grund för moderna marina ekosystem

Hällekisbrottet i Västergötland visar mellanordoviciska kalkstenslager som har provtagits och analyserats i studien. Foto: Anders Lindskog.
Förändringar i syresättning och klimat hade fundamental betydelse för marina miljöer och ekosystem under en av de mest omvälvande tiderna i livets utveckling. Det visar en ny studie där forskare analyserat jod och kalcium i kalkstensprover från Sverige, Estland och Ryssland.
    Studien publiceras i tidskriften Nature Geoscience: ”Oxygenation of the Baltoscandian shelf linked to Ordovician biodiversification” – kan laddas ner som pdf på länken.
    Lunds universitet: Kallare klimat och syrerika havsströmmar lade grund för moderna marina ekosystem.


Delade elsparkcyklar – kul men inte så miljösmart som tänkt

Delade elsparkcyklar har framförts som ett miljövänligt komplement till kollektivtrafik och bilåkande. Men elsparkcyklar och elcyklar ersätter i huvudsak kollektivtrafik och gång, snarare än bilresor. Det framgår av en ny avhandling.
    Forskning.se: Delade elsparkcyklar – kul men inte så miljösmart som tänkt.


Dags för snö

Dags för snö är en interaktiv installation som visar aktuell tid med små frigolitkorn som liknar snö. Installationen betonar den estetiska lockelsen och efemära natursnön i en uppslukande och magisk upplevelse. Titeln inte bara väcker "visa tid med snö", men fungerar också som en tvetydighet till det förtrollande ögonblick när det snöar. Dags för snö simulerar upplevelsen av att interagera med riktig snö, och tittarna bjuds in att samverka lekfullt med polystyren med hjälp av gester.


2023-10-17

Utredning: Effektivare finansiering med tre myndigheter

En av de över 20 myndigheter som idag finansierar forskning är Energimyndigheten. Enligt utredningen ska ansvaret för alla strategiska satsningar ligga hos en och samma myndighet.
Mer än 20 statliga forskningsfinansiärer kokas ner till tre. Det är förslaget i betänkandet från Forskningsfinansieringsutredningen (Fofin), som har lämnats till regeringen.
    Utredningens förslag innebär att de nuvarande statliga forskningsfinansiärerna Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova läggs ner. Även Energimyndighetens forsknings- och innovationsfinansiering föreslås upphöra, liksom finansieringen av forskning vid andra myndigheter som Trafikverket och Naturvårdsverket.
    Utredaren föreslår istället att regeringen inrättar tre nya myndigheter, vilket blir en enklare och mer heltäckande struktur. Idag finns både glapp och överlappningar mellan finansiärerna. Som exempel nämns att forskning om hållbart samhällsbyggande i dagsläget finansieras av både Vinnova och Formas, och flera myndigheter.
    Tidningen Curie: Utredning: Effektivare finansiering med tre myndigheter.


Ovanligt fynd från romarriket

Bild från video.
Arkeologer har hittat ett ovanligt fynd från romarriket i utkanten av Neapel. Det är en välbevarad gravkammare, prydd av mytologiska monster, hjältar och gudar.
    Vid en första undersökning uppskattas den spektakulära gravkammaren ha 2 000 år på nacken och man tror att området där kammaren hittades länge användes i begravningssyften.
    Fyndet gjordes i jordlager som går att datera från tiden då romarriket var en republik på 500-talet f.Kr. – närmare bestämt till epoken då romarriket styrdes av kejsare cirka 30 år f.Kr.
    EuroNews.Culture: 2,000-year-old 'Tomb of Cerberus' with stunning frescoes discovered in Italy.


Apropå kriget mellan Israel-Hamas

Israel är i chock. Den mest grundläggande uppgift ett lands försvar har är att bevaka gränserna. Ändå blev Israels armé helt tagen på sängen när tusentals terrorister tog sig in i landet för att mörda och ta gisslan. Läs intervju med Karin Aggestam, professor i statsvetenskap, föreståndare Centrum för Mellanösternstudier och expert på konflikten mellan Israel och Palestina.
    Lunds universitet: Apropå kriget mellan Israel-Hamas.


2023-10-16

Romarriket – vad är det alla tänker på?

Bild: Ricardo Gomez / Unsplash.
Hur ofta tänker du på romarriket? Den frågan har snurrat viralt i sociala medier sedan en tid. Svaret från gemene man blir inte sällan ”flera gånger i veckan”. Vad är det som fascinerar med romarriket? Och varför?
    Här ställs frågan till två romarriket-forskare.
    Forskning.se: Romarriket – vad är det alla tänker på?


Israel-Palestina-konflikten uppkomst

Israel-Palestinakonflikten har präglat internationell historia på ett sätt som inte motsvarar områdets geografiska utbredning.
    I det här avsnittet av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Johan Berggren som är diplomat och har tjänstgjort i Jerusalem. Han är aktuell med boken ”Den perfekta konflikten – Israel-Palestinafrågan inifrån”.
    Lyssna på podden Israel-Palestina-konflikten uppkomst.


Människorna som dog på Vasa

Den 10 augusti 1628 sjönk örlogsfartyget Vasa under sin jungfrufärd. Ett 30-tal personer tros ha följt med henne i djupet. Väldigt lite är känt om vilka de var. Men i ett samarbete mellan Vasamuseet och Uppsala universitet används modern dna-teknik för att bland annat ta reda på hur de här personerna såg ut, om de var släkt med varandra, vilka sjukdomar de bar på och vilka egenskaper de hade. Arbetet leds av Marie Allen som är professor i forensisk genetik vid Uppsala universitet.


2023-10-15

Ökad oro över brottsligheten i samhället

Oron över brottsligheten i samhället har ökat kraftigt sedan förra året. Samtidigt är oron för att själv eller en närstående ska utsättas för brott i stort sett oförändrad jämfört med 2022. Förtroendet för polisen har minskat efter att tidigare ha ökat under flera år. Den självrapporterade utsattheten för de flesta brottstyper ligger på ungefär samma nivå som förra året. Det visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2023 som Brottsförebyggande rådet, Brå, har publicerat.
    I årets undersökning är det är 53 procent av befolkningen (16–84 år) som uppger att de i stor utsträckning oroar sig över brottsligheten i samhället. Jämfört med 2022 är det en ökning med 7 procentenheter och det är den högsta nivån hittills i NTU. Bland kvinnor är det 54 procent som oroar sig över brottsligheten i samhället och bland män är det 51 procent.
    Brå: Nationella trygghetsundersökningen 2023.
    Ladda ner undersökningen som pdf.


Ny katalysator i bilen kan ge framtidens flytande vätgasbränsle

En bil tankas med en vätska som innehåller väte. Drivmedlet passerar genom katalysatorn, där väte frigörs till en bränslecell. När vätet är slut tömmer man och fyller på ny vätska på tankstationen. Den gamla vätskan laddas med väte igen och återanvänds.
Ett bilbränsle bestående av en vätska som en fast katalysator omvandlar till vätgas är något forskare vid Lunds universitet undersöker. Den använda vätskan töms sedan ur tanken, laddas med väte och kan därefter användas på nytt i ett cirkulärt system, som är fritt från växthusgasutsläpp.
    I två vetenskapliga artiklar har Lundaforskarna visat att metoden fungerar, och även om det fortfarande är grundforskning skulle det kunna bli ett effektivt energilagringssystem i framtiden.
    – Vår katalysator är bland de mest effektiva som finns, i alla fall om man tittar i den öppna litteraturen, säger Ola Wendt, professor vid Centrum för analys och syntes vid kemiska institutionen vid LTH.
    Lunds universitet: Ny katalysator i bilen kan ge framtidens flytande vätgasbränsle.


Forskare: Då upphör livet på jorden att existera

Vi lever i en analyserande och allvarlig tid. Temperaturen stiger, samtidigt som hundratusentals växt- och djurarter riskerar att försvinna på grund av mäniskans påverkan. Om det inte hade varit för oss människor, så skulle den stora smällen kommit betydligt senare i stället – om sådär 250 miljoner år – tror forskarna.
    Boven i detta drama är kontinentaldriften. Kontinenterna rör på sig hela tiden. De rör sig mellan en och några centimeter per år. Ungefär lika snabbt som våra naglar växer. Jordens första kontinenter bildades för flera miljarder år sedan. Eftersom kontinenterna rör sig, har de slagits samman i så kallade superkontinenter och delats upp flera gånger i ett cykliskt förlopp.
    Just nu befinner sig jorden mittemellan två superkontinenter. Den senaste, Pangea, började brytas upp för runt 200 miljoner år sedan och om 250 miljoner år så är det dags igen. Då har de sex kontinenterna bildat nästa superkontinent: Pangea Ultima.
    En internationell grupp forskare har med hjälp av klimatmodeller simulerat hur temperaturen, vindarna och luftfuktigheten kommer att förändras de närmaste årmiljonerna. För att uppskatta mängden koldioxid i atmosfären beräknade de också hur kontinenterna kommer att röra sig och hur mängden kol i haven och i biomassan på land kommer att påverkas av dessa rörelser.
    Nature geoscience: Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly – pdf.
    DN: Forskare: Då upphör livet på jorden att existera.


2023-10-14

Miljözon klass 3 i centrala Stockholm

Med start den 31 december i år kommer en ny miljözon på 20 kvarter – cirka 180.000 kvadratmeter – att införas i centrala Stockholm. I miljözon 3 kommer renodlade bensin- och dieselbilar inte att få framföras och det här gäller även nyttotrafik som taxibilar – dygnet runt, alla dagar i veckan. Undantag görs endast för fordon kopplade till vård och omsorg, säkerhet och samhällsservice.
    Stockholm blir först i Sverige med denna stränga klassning. Området innefattar Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen och allt som ligger innanför dessa fyra gator kommer att tillhöra miljözon 3.
    DN: Bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av Stockholms innerstad.
    Stockholms stad: Miljözon klass 3.
    Transportstyrelsen: Miljözoner.


Stockholm Wood City

Under de senaste åren har träbyggnader nått nya höjder i länder som Norge, Schweiz och Australien. Singapore kan göra anspråk på att det största trähuset i Asien med ett 468,000 kvadratmeters college campus som öppnade i maj.
    Nu har fastighetsutvecklaren Atrium Ljungberg tillkännagivit planer på att bygga världens största trästad i Sveriges huvudstad, Stockholm.
    Stockholm Wood City är tänkt att innehålla 7 000 kpntorsutrymmen och 2 000 bostäder, och kommer att erbjuda "en levande stadsmiljö med en blandning av arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker”, enligt ett pressmeddelande.
    Projektet byggs i Sickla, ett område där det redan finns mer än 400 företag, enligt Atrium Ljungberg, som äger en retail park på industritomt. Utvecklaren beskriver området som en "fem-minutersstad", och hävdar att arbetsplatser, bostäder, fritidsfaciliteter och bekvämligheter, alla finns inom fem minuters promenad från varandra.
    Atrium Ljungberg: Stockholm Wood City.
    Atrium Ljungberg: Världens största träcity.


BBC:s Planet Earth III – trailer

Planet Earth III kommer att börja sändas senare i år på BBC. Den senaste delen i den legendariska serien, 17 år efter att den första släpptes, återigen kommer den att presenteras av sir David Attenborough, nu 97 år gammal och fortfarande lika entusiastisk om att dela med sig av naturens underverk som han alltid är.
    Planet Earth III består av åtta avsnitt, en timme långa.


2023-10-13

Skogens kottar kan användas till energilagring

Forskare har hittat ett sätt att omvandla skogsavfall, som kottar, till kolmaterial som kan användas för energilagring. Metoden kan underlätta framställning av elektroder till framtidens superkondensatorer.
    Superkondensatorer är en typ av energilagringsenhet, likt batterier, men som lagrar energi på ett helt annat sätt. De kan laddas i och ur på några sekunder, kräver mindre underhåll och har betydligt längre livslängd än batterier.
    Forskning.se: Skogens kottar kan användas till energilagring.


Nya fynd på Öland – kan finnas kopplingar till stora massakern

Utgrävningen i Gamla Skogsby på Öland. Foto: Amanda Viktorsson.
Under flera år har arkeologerna grävt ut en järnåldersby från 400-talet i Gamla SkogsbyÖland. Under senaste veckan har man funnit flera intressanta föremål, rapporterar SVT Nyheter Småland.
    SVT Nyheter Småland: Nya fynd på Öland – kan finnas kopplingar till stora massakern.


Ett varv per minut

Ett varv per minut är en kort film som svenske Erik Wernquist gjorde för att utforska sin fascination med artificiell gravitation i rymden.
    Den tar plats ombord på SSPO Esperanta – en planetarisk skyttel som snurrar runt sig själv med en hastighet av ett varv per minut. Med en radie på 450 meter, genererar den artificiell gravitation med en effekt på ca 0,5 g längs dess huvudsakliga däck.
    Med Esperanta skapas en fritids-liknande miljö, och utforska vad de åsikter som skulle vara ombord när skytteln besöker några andra världar i vårt solsystem.


2023-10-12

Allåkerbär från Norrland får skyddad ursprungsbeteckning

Allåkerbäret påminner utseendemässigt om hallon med flera små stenfrukter sammanfogade till ett bär. Bären är röda eller mörkt vinröda och säljs till sylttillverkare, delikatessaffärer och restauranger. Foto: Anna Landberg.
Allåkerbär från Norrland har fått EU:s märkning skyddad ursprungsbeteckning. Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan nu märkas med den skyddade beteckningen.
    Allåkerbär från Norrland är namnet på frilandsodlade allåkerbär från Norrbottens och Västerbottens län. För närvarande finns det sju sorter av allåkerbär, varav sorterna Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.
    Bären säljs ofta fryst till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader. Den skyddade beteckningen garanterar produktens ursprung och egenskaper.
    Livsmedelsverket: Allåkerbär från Norrland får skyddad ursprungsbeteckning.


J. S. Bachs Toccata och Fuga i D-moll på glasharpa

Johann Sebastian Bachs Toccata och Fuga i D-moll spelas på glasharpa av GlassDuoFestivalen di Santo Stefano i Bologna, Italien.
    GlassDuo har skapat en exceptionellt musikinstrument från en uppsättning av skräddarsydda vinglas. Resultatet är den största professionella glassharpan i världen.
    Glas Harp.


Grodan försvarar ägg från getingar

I djungeln finns det alltid någon som är ute efter dig, och denna groda kämpar för att skydda sin avkomma från en grupp hungriga getingar.
    En video från BBC:s Planet Earth II.


2023-10-11

Svenskarna och internet 2023 är här

Vilket socialt medium har ökat mest, hur många har egentligen använt AI-verktyg som ChatGPT och är svenskarna okej med att övervakas om det kan bidra till brottsbekämpning? Det och mycket annat finns att läsa om i Svenskarna och internet.
    Läs hela rapporten som pdf: Internetstiftelsen: Svenskarna och Internet 2023.