2024-02-29

Drumheller: Dinosauriernas huvudstad

Detalj av klippformationer på Hoodoos i Drumheller.
Bild: Amos Kwok / Wikimedia Commons, cc.
Drumheller är en stad i Alberta i Kanada. Drumheller är en del av Red Deer River Valley, som ofta kallas för Dinosaur Valley, har en ungefärlig bredd på 2 km och en längd av cirka 28 kilometer.
    De största fyndigheter av dinosauriefossil som gjorts på jorden är i just Drumheller. Här, i denna extraordinära svårforcerade topografi, är det vanligt att peta dinosaurieben ur jorden och några av regionens mest häpnadsväckande upptäckter presenteras i Royal Tyrrell Museum of Paleontologi, en globalt erkänt naturhistoriskt museum och forskningscentrum som lockar mer än 430 000 besökare årligen.
    BBC Travel: Drumheller: Canada's tiny town of huge monsters.
    Welcome to the Town of Drumheller.


Mer intensiv fysisk aktivitet ger fler hälsovinster

Bild: Gabe Pierce, Unsplash.
För att få chans till bästa möjliga hälsovinster krävs en högre intensiv fysisk aktivitet än man tidigare trott, enligt en ny avhandling. Det viktiga är att man tar i så mycket att man förbättrar sin kondition. Man ska bli varm och andfådd, gärna de flesta av veckans dagar.
    Fysisk aktivitet är viktig för att förebygga och behandla sjukdomar. En ny avhandling tar nu upp hälsoeffekterna av fysisk aktivitet av olika intensitet.
    Forskning.se: Mer intensiv fysisk aktivitet ger fler hälsovinster.


Världens största orm har upptäckts i Amazonas regnskog

Den enorma anakondan är 8 meter lång, väger 200 kilo och dess huvud har samma storlek som en människas. Den nordlig gröna anakondan hittades av tv wildlife programledare, Freek Vonk, och är lika tjock som ett bildäck.
    Forskarna har upptäckt att grön anakonda (Eunectes murinus) består av två genetiskt skilda arter, en nordlig (Eunectes akayim) och en sydlig art. Arterna skiljdes från varandra för cirka tio miljoner år sedan.
    Ett förhistoriskt släkte av boaormar (Titanoboa cerrejonensis) som levde för cirka 60 miljoner år sedan (5 miljoner år efter att dinosaurierna dog ut). Den upptäcktes av fossiljägare i Colombia 2009. Den var cirka en meter bred, vägde mer än 1000 kilo och hade en längd på 13 till 14 meter. Den levde bland annat av krokodiler och stora sköldpaddor.
    Interesting Engineering: World’s longest, 26-feet-long anaconda discovered in Amazon, say reports.
    DN: Forskare: Nordliga gröna anakondan störst i världen.


2024-02-28

Voyager 1 går en ensam död till mötes

Bild: NASA/JPL,
Rymdsonden Voyager 1 lanserades 1977 som ett treårigt uppdrag för att utforska de yttre planeterna i vårt solsystem. Farkosten förväntades vara funktionell i maximalt fem år. Fortfarande reser Voyager och har förmedlat data till jorden i mer än 46 år. Den befinner sig nu i den interstellära rymden, mer än 24 miljarder kilometer från jorden.
    Men lika fantastiskt som Voyagers resultat har varit så varar ingenting för evigt. Rymdsonden har varit instabíl de senaste två åren, och Nasa har svårt att precisera problemet. Det tar 22 timmar för signalerna att nå sonden, och lika länge för data att skickas tillbaka. En annan sak är att sonden körs på datorer och programmering från 1977, och Nasa har få ingenjörer som är är bekanta med det.
    Så det kan sjunga på sista versen för Voyager 1, även om den fortsätter sin eviga bana bort från jorden. Men för att få en övergripande känsla av vad Voyager 1 är kan man läsa en nästan poetisk hyllning till den lilla sonden på Crooked Timber.
    Crooked Timber: Death, Lonely Death.


Årsredovisning för Regeringskansliet 2023

Regeringskansliets finansiering omfattar dels Regeringskansliets förvaltningsanslag, dels de anslag för särskilda ändamål som regeringen eller Regeringskansliet har dispositionsrätt till. Dessutom finns vissa avgiftsintäkter och viss bidragsfinansierad verksamhet. Årsredovisningen består av resultaträkning, balansräkning, anslagsredovisning samt finansieringsanalys med tillhörande noter och tilläggsupplysningar.
    Regeringskansliet: Årsredovisning för Regeringskansliet 2023.
    Ladda ner: Årsredovisning för Regeringskansliet 2023, pdf 648 kB.


Hör Ludwig Göransson berätta om musiken till Oppenheimer

Veckotidningen Variety som bevakar underhållningsindustrin i USA har spelat in en intervju med kompositören Ludwig Göransson där han berättar om musiken till filmen Oppenheimer, berättelsen om den amerikanske vetenskapsmannen J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben.
    Hör hur Ludwig Göransson skapade de olika element som kombineras till ett oförglömligt ljudlandskap av känslor till filmen.


2024-02-27

Liseberg blickar framåt igen

Andreas Andersen, vd för Liseberg.
Sedan brandenOceana har Lisebergs verksamheter sakta öppnat steg för steg, och nu börjar man försiktigt blicka framåt. Lisebergsparken öppnar som planerat med säsongspremiär 20 april.
    – Vi kommer för alltid bära med oss brandolyckan, men samtidigt är det viktigt att vi vågar blicka framåt, för det kommer en morgondag. Själva syftet till varför Liseberg finns är att skapa glädjefyllda upplevelser tillsammans, för stora och små. Att fortsätta erbjuda just det har nog aldrig varit viktigare, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.
    Liseberg: En värld av upplevelser.


Regeringsformen 50 år

Illustration: Riksdagsförvaltningen.
Den 6 mars är det 50 år sedan den nuvarande regeringsformen utfärdades i Sveriges riksdag. Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Den handlar om hur landet ska styras och utgör skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter.
    Läs mer om regeringsformen på riksdagens webbplats.
    Sveriges riksdag: Regeringsformen 50 år.


Några extra glas vatten per dag kan göra skillnad

Bild: Johnny McClung, Unsplash.
Vätskebrist skulle kunna förklara varför en rad allvarliga sjukdomar är vanligare just på vintern när vi dricker mindre vatten. Forskare undersöker nu om man kan minska risken för bland annat diabetes och havandeskapsförgiftning bara genom att dricka vanligt vatten.
    Vintern kommer i bästa fall med snö. I värsta fall med smittsamma virus, som förkylningsvirus och vinterkräksjuka, som gynnas av det torrare, kalla klimatet. Även för andra icke smittsamma allvarliga sjukdomar finns en säsongsvariation. När det gäller hjärt-kärlsjukdom och havandeskapsförgiftning är risken att insjukna omkring 20 procent högre vintertid.
    Forskning.se: Några extra glas vatten per dag kan göra skillnad.


Saharas solparker kan påverka klimat och energiproduktion globalt

Att solenergiparker i Sahara kan påverka både klimat och energiproduktion i länder långt borta, förvånade forskaren Zhengyao Lu. Foto: Xin Jin.
Byggandet av stora solenergiparker i Saharaöknen kan ha oväntade effekter på solenergin i världen – även i länder långt från Sahara. Solparkerna kan enligt nya simuleringar minska produktionen av solenergi i länder som USA, Indien och Kina.
    Att storskaliga solenergiparker kan påverka klimatet och ekosystemet i närområdet är välkänt. Detta då solpanelerna är mörkare än Saharas ljusa sand, vilket leder till att de absorberar extra energi som avges som värme. Det som förvånade forskarna i det här fallet var att byggandet av omfattande solenergiparker kan ha långtgående och varierande effekter på både klimat och produktionen av solenergi globalt.
    Lunds universitet: Saharas solparker kan påverka klimat och energiproduktion globalt.


2024-02-26

Monster-svart-hål slukar en sol varje dag

Bild: Illustration: ESO/M. Kornmesser/EPA.
Forskare vid Australian National University (ANU) har upptäckt det snabbast växande svarta hålet hittills – det förtär motsvarande en sol varje dag. Det svarta hålet har en massa på ungefär 17 miljarder gånger vårt solsystems sol. Ljuset från detta svarta hål har rest över 12 miljarder år att nå oss,
    Det ser ut som en gigantisk och magnetisk stormcell med temperaturer på 10 000 grader Celsius, blixtar överallt och vindar som blåser så snabbt att de skulle gå runt jorden på en sekund,
    Hålet upptäcktes först med hjälp av ett 2,3 meters teleskop vid ANU Siding Spring Observatory nära Coonabarabran i New South Wales. Forskargruppen vände sig då till ett av de största teleskopen i världen – det Europeiska sydobservatoriet Eso:s Very Large Telescope för att bekräfta den fullständiga karaktären av det svarta hålet och mäta dess massa.
    Australian National University: Monster black hole devouring one sun every day.
    ScienceAlert: The Hungriest Black Hole Ever Found Basically Eats a Whole Sun Every Day.


Alla äldre är inte gamla

Bild: Ainara Oto, Unsplash.
Äldre människor har ofta klumpats ihop till en homogen grupp – i statistik, inom forskning och i media. Oavsett om du är 65 eller 90 år, och oavsett kön, klass och pigghetsgrad. Tack vare forskning får vi en mer nyanserad bild av de äldre, så att människors olika behov kan mötas på ett bättre sätt.
    1896 öppnade ett nytt, för den tiden modernt, ålderdomshem i Göteborg och det gamla slitna fattighuset stängdes. Ansökningarna dit ger en bild av dem som vill flytta in. Var de kommer från, vilka föräldrarna är, vad de jobbat med och vilka sysslor de kan bidra med. En skriver att hen kan bädda sin säng, en annan sköta sin tvätt, en tredje har varit bokbindare.
    Forskning.se: Alla äldre är inte gamla.


Culdesac – samhälle utan bilar

Det är ett djärvt experiment pågår i Tempe, Arizona. Culdesac är landets första samhälle konstruerat och byggt speciellt för bilfritt boende. Det finns inga parkeringsplatser eller garage som tar yta i samhället, där det I dag finns 200 bostäder, men framöver siktar man på att Culdesac ska ha 700 bostäder.
    NBC News: A new rental community is the nation's first designed for car-free living.


2024-02-25

Bindvävsceller viktiga för potensen – och kan tränas upp

En viss typ av bindvävsceller spelar en viktig roll vid erektion, visar en studie på möss. Enligt forskarna skulle deras funktion kunna tränas för att behålla potensen längre.
    Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har i en ny studie på möss upptäckt en mekanism som påverkar potensen.
    Studien visar att bindvävsceller som kallas fibroblaster har en mycket viktig funktion vid erektion. Fibroblaster är de vanligaste cellerna i penisen hos både möss och människor, men deras betydelse har tidigare inte varit känd.
    Forskning.se: Bindvävsceller viktiga för potensen – och kan tränas upp.


Svagare utveckling på arbetsmarknaden

I januari 2024 var 5 136 000 sysselsatta, icke säsongrensat. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 151,5 miljoner timmar per vecka. Antalet arbetslösa ökade med 55 000 till 479 000. Det motsvarar ett arbetslöshetstal på 8,5 procent, en ökning med 0,9 procentenheter. Enligt säsongrensade och utjämnade data var sysselsättningsgraden 69,2 procent. Både antalet och andelen arbetslösa ökade säsongrensat och utjämnat. Arbetslöshetstalet uppgick till 8,1 procent.
    SCB: Svagare utveckling på arbetsmarknaden.


Mount Everest är fyllt av skräp

Mount Everest är fyllt med uppskattningsvis 50 ton avfall, och varje klättrare genererar i genomsnitt 8 kilo mer. Den nepalesiska regeringen satsar 7,5 miljoner dollar årligen på en kampanj för bergets sanering.
    Men det är fortfarande inte tillräckligt för att ta itu med de till synes oöverstigliga skräpproblemen. En organisation, Sagarmatha Next, är att öka medvetenheten för frågan genom att göra konst av skräpet.
Vandringen till basläger på Everest tar dagar och över 100 kilometers vandring. Längs resan finns tehus för att ge ett varmt mål mat och en varm säng. Men de bärare som bär upp 45 kilo varje dag bor oftast i separata boenden. Och på över 4 200 meter för att få något till ett tehus, antingen på ryggen eller genom jak, är en logistisk mardröm.


2024-02-24

Vittrupsmannen från stenåldern har fått sitt liv kartlagt

Slutet för Vittrupsmannen blev brutalt, då han slogs ihjäl, troligen med en träklubba.
Illustration: Niels Bach.
Forskare har kartlagt en stenåldersmänniskas liv i detalj med nya naturvetenskapliga metoder. Den så kallade Vittrupsmannen, som hittats i en mosse i Danmark, har rört sig över ett stort geografiskt område under sin levnad.
    Läs mer Nättidningen Svensk Historia: Vittrupsmannen från stenåldern har fått sitt liv kartlagt.
    Göteborgs universitet: ”Vittrupsmannen” från stenåldern har fått sitt liv kartlagt av arkeologer.
    CNN: ‘Vittrup Man’ violently died in a bog 5,200 years ago. Now, researchers know his story.


Kärleken sitter till stor del i hjärnan

Håkan Fischer och Lisa Skedung studerar en skärmbild från hjärnavbildning i magnetkameran vid Stockholm University Brain Imaging Centre (SUBIC). Foto: Jens Olof Lasthein.
Ett hjärta som bankar, svettningar och minskat behov av mat och sömn. Vad är det egentligen som händer i kroppen och hjärnan när vi blir förälskade och vad är kärlek? Några frågor ställdes till Håkan Fischer som är professor i humanbiologisk psykologi och expert på hjärnan och känslor.
    Stockholms universitet: Kärleken sitter till stor del i hjärnan.


Holodomor

Holodomor var en sovjetisk statligt framkallad hungersnöd i Ukraina mellan 1932 och 1933.
    Bokstavligen massor av mat gick till spillo, och miljontals ukrainare dog som följd. Holodomor, eller "död av hunger" var ett föga känt folkmord som slog precis innan Förintelsen. Svälten, som kostade miljontals ukrainare livet, planerades cyniskt och genomfördes på ett grymt sätt av den sovjetiska regimen för att genomdriva Sovjetunionens politik för en kollektivisering av jordbruket och förtrycka det ukrainska folket och deras nationella identitet.
    Men, precis som med Förintelsen, finns det en oroväckande mängd Holodomor-förnekelse även i modern tid. Endast 16 länder i världen har formellt erkänt att tragedin verkligen var ett folkmord – och USA är inte ett av dem. President Barack Obama höll ett memorialtal 2016 och erkände "ett av de mest fruktansvärda tragedier i modern historia”. Den amerikanska senaten och kongressen har antagit resolutioner om att ”Josef Stalin och de runt omkring honom begick folkmord mot Ukraina 1932–1933”.


2024-02-23

Lägsta folkökningen på 22 år

Vid årsskiftet 2023–2024 var 10 551 700 personer folkbokförda i Sverige. Under året ökade befolkningen med 30 200 personer, vilket var den lägsta folkökningen i absoluta tal sedan 2001. Att folkökningen var lägre än tidigare berodde på ett minskat barnafödande, ett lägre antal invandringar samt ett högre antal utvandringar.
    Lägsta antalet födda på 20 år, det föddes 100 100 barn i Sverige under 2023, av dessa var 51,2 procent pojkar och 48,8 procent flickor. Inte sedan 2003 har det fötts färre barn i landet.
    SCB: Lägsta folkökningen på 22 år.


Så vill Jordbruksverket fördela insatsvaror till primärproduktionen om ransonering blir nödvändig

Om det skulle bli krig i Sverige kan ransonering av viktiga varor och förnödenheter vara en sista utväg för att hantera en bristsituation. Jordbruksverket och Livsmedelsverket föreslår nu grunder för prioritering och fördelning av kritiska resurser på livsmedelsområdet om ransoneringslagen måste tillämpas.
    Regeringen gav 2023 Jordbruksverket och Livsmedelsverket i uppdrag att utarbeta förslag med grunder för prioritering och fördelning av kritiska resurser på livsmedelsområdet för det fall ransoneringslagen skulle behöva tillämpas. Rapporten av myndigheternas gemensamma redovisning av uppdraget har nu kommit.
    Jordbruksverket: Så vill Jordbruksverket fördela insatsvaror till primärproduktionen om ransonering blir nödvändig.
    Ladda ner rapporten som pdf: Grunder för prioritering och fördelning vid ransonering.


Nya vegomaten bäst för miljön – och lika bra för hälsan och plånboken

För första gången har forskare analyserat miljö- och näringsaspekterna av en kost där animaliska livsmedel byts ut mot växtbaserade alternativ som efterliknar animalier, såsom havredryck och sojaburgare.
    Att ersätta animaliska livsmedel med antingen växtbaserade alternativ eller oprocessad vegetabilisk mat sänker miljöpåverkan, visar den nya studien som är publicerad i Nature Communications. Dessutom uppfyller en kost baserad på veganalternativ de flesta svenska näringsrekommendationer – och den är endast marginellt dyrare.
    Stockholm universitet: Nya vegomaten bäst för miljön – och lika bra för hälsan och plånboken.


Drönarbilder från Shanghai

Drönarpiloten och fotografen Joshua Turner tog en tur runt de tre högsta tornen i Shanghai. Till 632 meter höga Shanghai Tower, som är den högsta byggnaden i Kina och den tredje högsta i världen.


2024-02-22

Allvarligt säkerhetsläge

En orolig omvärld påverkar Sverige. Hotbilden är komplex där hoten går in i varandra och förstärks. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget kommer sannolikt att bestå under en längre tid och inverkar på hotet från såväl främmande makt som våldsbejakande extremism.
    Förnekbara angrepp, desinformation, systematiska säkerhetshotande aktiviteter och ett fortsatt högt terrorhot. Hoten som riktar sig mot Sverige är komplexa. De går in i varandra och förstärks på så sätt. De yttre hoten har betydelse för den inre säkerheten. Läget kan försämras, vilket vi alla måste ha en beredskap för.
    Säkerhetspolisen: Allvarligt säkerhetsläge.
    Ladda ner Säpo-rapporten som pdf: Säkerhetspolisen 2023 – 2024.
Must Årsöversikt
Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.
    Varje år publicerar Must en årsöversikt som presenterar den verksamhet som bedrivits och ger även sin syn på omvärldsutvecklingen och de säkerhetshot som riktas mot Sverige och svenska intressen.
    Must: Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
    Ladda ner Must årsöversikt: Årsöversikt 2023.


Polisen tar ner världens största ransomware-tjänst

Bild: NCA.
Svensk polis har tillsammans med brottsbekämpande myndigheter från nio andra länder riktat ett hårt slag mot grupperingen bakom världens mest aktiva och skadliga ransomware – LockBit. Operationen har bedrivits under namnet Cronos och samordnats av Europol.
    Resultatet inkluderar nedtagning av LockBits primära plattform inklusive nedtagandet av 34 servrar i Nederländerna, Tyskland, Finland, Frankrike, Schweiz, Australien, USA och Storbritannien. Två aktörer kopplade till LockBit har gripits i Polen och Ukraina på begäran av franska myndigheter. Tre internationella arresteringsorder har utfärdats och fem personer har åtalats av franska och amerikanska myndigheter.
    LockBits infrastruktur är nu under polisens kontroll och över 14 000 konton kopplade till infrastrukturen har identifierats och begärts borttagna av myndigheter. Myndigheterna har också fryst över 200 kryptoplånböcker kopplade till den kriminella organisationen, vilket är en viktig del i arbetet för att slå ut de ekonomiska drivkrafterna bakom ransomware-attacker.
    National Crime Agency: International investigation disrupts the world’s most harmful cyber crime group.
    Europol: Law enforcement disrupt world’s biggest ransomware operation.
    Polisen: Polisen tar ner världens största ransomware-tjänst.


Körsbärsblommor i Shizuoka i full blom

Ungefär 8 000 blommande körsbärsträd finns längs Kawazu-floden på Izuhalvön, Japan.
Kawazuzakura (Cerasus lannesiana).
Bild: Wikimedia Commons, cc.
Det finns hopp om en vår i år också. I Japan i staden ShizuokaIzuhalvön är den första körsbärsblom-festivalen redan igång. Ungefär 8 000 blommande körsbärsträd kantar floden Kawazu.
    På Izuhalvön i prefekturen Shizuoka så börjar Kawazuzakuran (Cerasus lannesiana) blomma redan i början av februari! Den bästa tiden för blomskådning brukar vara i slutet av februari eller början av mars, men det är starkt beroende på väderförhållandena.
    Det finns en matsuri, festival, dedikerad Kawazuzakuran när den blommar. Denna matsuri heter Kawazu cherry blossom festival. Att besöka denna festival är ett av de bästa sätten att omfamna vårkänslorna tidigt.
    Spoon & Tamago: Kawazu Cherry Blossoms in Shizuoka Now in Full Bloom.
    Kawazu Tourist Association: About Kawazu.


YouTube 10-årsjubileum, videosamling

Webbplatsen Youtube startade den 14 februari 2005. Vid 10-årsjubileumet 2015 hade man satt samman ovanstående videosamling.
    Nästa år är det dags för 20-årsjubileum.


2024-02-21

Trump skor sig på att sälja sneakers

USA:s förre president Donald Trump ska nu sko sig på att sälja sneakers.
    Dagen efter att Trump dömdes till böter på 355 miljoner dollar i en bedrägerirättegång, så dök han upp på mässan Sneaker Con i Philadelphia. Han höll tal på mässan för sneakers och gatumode. Under talet visade han ett par gyllene sneakers, hans nya produktserie under namnet Never Surrender High-Tops, ge aldrig upp-basketskor.
    De gyllne sneakersen såldes på en webbplats för 399 dollar paret. På lördagskvällen var de utsålda, enligt CNN. Till en början fanns bara 1 000 par till försäljning.
    Läs mer på CNN: Opinion: Trump is going to have to sell a lot of sneakers to pay his judgments.


Uråldrig mur i Östersjön

Tyska forskare har upptäckt en lång mur på botten av Östersjön, cirka tio kilometer utanför den nordtyska kusten, som troligen byggdes av stenåldersmänniskor för omkring 11 000 år sedan. Muren är nästan en mil lång och användes för att fånga renar i ett område som översvämmades för cirka 8 500 år sedan.
    Muren har kallats Blinkerwall efter området Blinkerhügel, som ligger i Mecklenburg Bay.
    Väggen användes för att skapa en fälla i det kalla klimatet som innebar att det fanns renar i området, och muren tros ha använts för att lura renflocken i en viss riktning, så att människorna på den tiden kunde lura renarna in i en fälla.
    Samma typ av väggar finns också på flera andra platser i världen. Men det är sällsynt att vi hittar dem i norra Europa. Anledningen att sådana väggar har försvunnit är på grund av jordbruksmetoderna. Men eftersom den här stenmuren blev översvämmad för tusentals år sedan, har den varit fredad för mänsklig verksamhet.
    DR Kultur: 11.000 år gammel stenaldermur fundet på havbunden i Østersøen.
    Science: Strange wall of stones found beneath Baltic Sea may have helped humans hunt reindeer.
    Pnas: A submerged Stone Age hunting architecture from the Western Baltic Sea.


Kärlek i luften

Djuren på vår planet är oändligt uppfinningsrika. Utforska de unika och ovanliga sätt som medlemmar av djurriket strävar efter kärlek på.
    En film från BBC Earth.


2024-02-20

Svenska tal samlas i ny databas

En databas med svenska tal genom tiderna.
Gymnasieelever, forskare och en nyfiken allmänhet. Det är grupper som kan ha nytta av den nya databasen Svenska tal. I den samlas tal som haft betydelse för den svenska offentliga debatten. Här finns allt från samtida politikers jultal till drottning Kristinas abdikationstal 1654 liksom tal från klimatrörelsen som Greta Thunbergs anförande vid FN:s klimatkonferensens COP24 i Katowice 2018.
    Under de närmaste två åren kommer Svenska Tal att byggas ut och utvecklas till en forskningsinfrastruktur som gör det möjligt för forskare att ladda ner stora talmängder. Men även allmänheten och skolor är prioriterade målgrupper.
    Svenska Tal lanserades i november 2023 och innehåller i skrivande stund 561 tal från 278 talare. Det är en del av ett nordiskt samverkansprojekt, Norden och världen, som har till huvuduppgift att hjälpa ungdomar att hitta sin röst. Projektet leds av Danske Taler i samarbete med bland annat Köpenhamns universitet, universitetet i Bergen, Uppsala universitet och Linnéuniversitet.
    Fram till 2026 drivs hemsidan Svenska Tal under projektet Norden og verden vars svenska del ligger på institutionen för litteraturvetenskap och retorik vid Uppsala universitet.
    Svenska tal.


Nasa testar solsegel

I sin ungdom var Nasa teknologen Les Johnson fascinerad av en roman The Mote in God’s Eye (1974) av Jerry Pournelle och Larry Niven, där ett främmande rymdskepp som drevs av solsegel besökte mänskligheten. Idag förbereder Johnson och ett Nasa-team sig för att testa en liknande teknik.
    Nasa ser solsegelteknik som en lovande metod för transport i rymden. Vid samarbetspartnern Redwires nya anläggning i Longmont, Colorado, har man rullat ut ett solsegel.
    Seglet är ett framdrivningssystem som drivs av solljus som reflekteras från segel, ungefär som en segelbåt drivs av vinden. Medan bara en fjärdedel av seglet var utvecklat i byggnaden hos Redwire, kommer det kompletta seglet att mäta 17 780 kvadratmeter när det är fullt utbyggt, med en tjocklek på mindre än ett mänskligt hårstrå på 2 och en halv mikrometer. Seglet är tillverkat av en polymermaterial överdraget med aluminium.
    Läs mer på Nasa: NASA Solar Sail Technology Passes Crucial Deployment Test.


Rulltrappan

I ett allmänt uttalande om att det skulle vara bra om populära arkitekter breddade användningen av bilder. Det var Julijonas Urbonas, en litauisk arkitekt känd för sin excentriska design och konstverk, som uppförde denna offentliga skulptur i ett affärsdistrikt i Vilnius.
    Från den ena sidan ser det ut precis som en rostfri stålrulltrappa, den leder inte till ett styrelserum utan är i stället en bild. Använd den för att koppla av under en fikapaus – eftersom du faktiskt inte kan gå någonstans eller uträtta något – kan du betrakta den som bara en annan dag på jobbet.
    Google Maps: 37 Gediminas Ave, Vilnius
    Julijonas Urbonas.


2024-02-19

”Lite galen” norsk miljardär bygger världens högsta trähus i Kista

Arthur Buchardts trähus i hemstaden Brumunddal. Bild: AB Invest A/S.
Medan många byggen pausas eller ställs in helt i byggkristider kör norske miljardären tillika fastighetsutvecklaren Arthur Buchardt på i full fart. Nu ska han bygga världens högsta trähus i Kista – med pool och restaurang på toppen.
    Läs mer i Mitt i: Arthur Buchardt vill sätta Järva på världskartan.
    AB Invest: Mjøstårnet.


Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

Illustration över makrofager som rensar bort skadliga ämnen, till exempel bakterier, i kroppen.
Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.
    Det är väl känt att risken för insulinresistens och typ-2 diabetes ökar vid fetma. Man vet också att vissa personer som går upp i vikt utvecklar sjukdomen, medan andra inte drabbas. Vad som ligger bakom skillnaderna är inte klarlagt, men det handlar snarare om funktionen i fettväven än mängden kroppsfett.
    Forskning.se: Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma.x


Snart öppnar Malmbanan igen

Den 17 december 2023 spårade ett malmtåg ur på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Ingen person skadades men cirka 15 km järnväg skadades. All trafik på Malmbanan har varit stoppad sedan dess och LKAB har inte kunnat transportera malm till Narvik utan fått lägga malmen i lager med stora kostnader som följd.
    Trafikverket har jobbat hårt för att återställa järnvägssträckan men vädrets makter har varit på tvären med stora förseningar. Men nu ska banan öppnas igen. Följ med tåget som besiktar den återställda sträckan.
    Läs mer på Trafikverket: Klart för trafikstart på Malmbanan.


2024-02-18

Frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten

Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln är beredda att minska på salt och socker i maten genom frivilliga överenskommelser och samarbeten inom branschen. Det är slutsatsen av ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket rapporterar om.
    Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt. För mycket socker ökar i sin tur risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och övervikt. Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen undersökt om det finns förutsättningar för att livsmedelsbranschen genom frivilliga överenskommelser kan minska salt- och sockerinnehållet i livsmedel.
    Livsmedelsverket: Goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten.


Miljövänlig arkitektur med 3D-printad nanocellulosa

Foto: Chalmers tekniska högskola,
För första gången har ett lättviktsmaterial, gjort av nanocellulosa och alger, testats som byggmaterial. En studie från Chalmers och Wallenberg Wood Science Center visar hur detta förnybara och miljövänliga material kan 3D-printas på ett energieffektivt sätt för att tillverka en mängd olika produkter.
    Byggindustrin använder idag 50 procent av världens fossila resurser, orsakar 40 procent av det globala avfallet och ger upphov till 39 procent av de globala koldioxidutsläppen. Det finns därför ett växande intresse för hur biomaterial kan användas i omställningen till en mer hållbar framtid.
    Chalmers: Miljövänlig arkitektur med 3D-printad nanocellulosa.


Korstågen – när kristenheten slog tillbaka

Korstågen kan ses som en reaktion på flera hundra år av muslimsk militär expansion på kristna områdens bekostnad. Men berättelsen om korstågen är färgad av moderna arabiska nationalisters syn på kolonialismen. Att åka på pilgrimsfärd till det heliga landet var mycket farligt under medeltiden. Därför grundades Tempelherreorden omkring år 1118 med syftet att skydda pilgrimer. Dessa krigarmunkar skulle bli mycket mäktiga – för mäktigt för sitt eget bästas.
    Lyssna på podden Korstågen – när kristenheten slog tillbaka.


2024-02-17

Godare veganmat med ny tillverkningsmetod

”Det vi gör i labbet är ofantligt mycket bättre än det som finns i handeln idag” anser Karolina Östbring (tv) och får medhåll av Jeanette Purhagen. Här i provköket på Kemicentrum i Lund där de nya växtbiffarna utvecklats. Foto: Hilde Skar-Olsen.
Veganska livsmedel ratas ofta på grund av sin gummiliknande konsistens. Nu har livsmedelsteknikforskare i Lund utvecklat ett sätt att göra veganmat aptitlig för fler. Nyligen utvärderades ett antal krispiga och ”köttiga” växtbiffar. Flera fick högt betyg men en stack ut som vinnare.
    Lunds universitet: Godare veganmat med ny tillverkningsmetod.


Naturhistoriska riksmuseet öppnar 4 juni

Statens fastighetsverk kommer vara klara med arbetet i Naturhistoriska riksmuseets publika delar i mitten av maj. Foto: Jonas Sverin / Naturhistoriska riksmuseet.
Naturhistoriska riksmuseet kommer att öppna hela sin publika verksamhet för besökare den 4 juni. Det står klart efter att Statens fastighetsverk (SFV) meddelat att de kommer att vara helt klara med åtgärdsarbetet av innertaket i mitten av maj.
    Det var den 29 augusti förra året som överintendent Lisa Månsson beslutade att Naturhistoriska riksmuseet behövde stänga helt för fysiska besök. Det eftersom Statens fastighetsverk, som är hyresvärd, funnit säkerhetsrisker med innertaket på flera platser i museet och spärrat av stora ytor.
    Under hösten och vintern har åtgärdsarbeten med museets innertak pågått kontinuerligt. Arbetet i museets huvudentré och det intilliggande trapphuset har varit mer komplicerat och är det som tar mest tid att åtgärda.
    Naturhistoriska riksmuseet: Naturhistoriska riksmuseet öppnar 4 juni.


Vad är ett liv för isbjörnarna i en varmare värld

Isbjörnar är de som drabbas hårdast av klimatförändringar orsakade av människan. Mindre is innebär att isbjörnar behöver hitta sätt att anpassa sig, som att äta ny mat för att använda mindre energi. En ny studie från USGS och Washington State University använder halsbandskamera för att dokumentera verksamheten för björnar under sommaren.
    Studien ger ett budskap om att det finns ingen frälsning från landmatning för att hjälpa isbjörnarna genom den isfria perioden.
    Läs mer på Vox: Scientists strapped cameras to a bunch of polar bears. The footage is breathtaking – and alarming.


2024-02-16

Aleksej Navalnyj är död

Navalnyj blev 47 år gammal. Bild: Wikimedia Commons, cc.
Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är död. Det rapporterar flera medier med hänvisning till ryska kriminalvården.
    ”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3. mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, skriver myndigheten i ett uttalande.
    Navalnyj har suttit fängslad sedan 2021 och har den senaste tiden avtjänat sitt långa fängelsestraff på den ökända straffkolonin IK-3 i Sibirien.


FN:s Turism

FN:s Turism är ett FN-organ som belyser byar runt om i världen där turismen bevarar kulturer och traditioner, firar mångfald, ger möjligheter och säkrar den biologiska mångfalden.
    Se hela listan av byar från 2023 och tidigare år på UN Tourism: Best Tourism Villages.


Färgrik kameleont strax före döden

Med sitt sista uns av energi täcker denna labords-kameleonten (Furcifer labordi) sina ägg.
    Furcifer labordi är en ödleart som ingår i släktet Furcifer och familjen kameleonter. IUCN kategoriserar arten globalt som sårbar. Arten förekommer på sydvästra Madagaskar. Honor lägger ägg.
    Läs mer på Live Science: Watch chameleon erupt in color 'as if uttering her last words' in her final moments before death.


Kulturellt centrum på hjul

Skjulet är en struktur som flyttar via ett system med stora hjul som löper på skenor. De är liknande dem på ett tåg, med en viktig skillnad: de är nästan två meter i diameter. Ställbart från huvudbyggnaden, löst yttre skal färdas på ett spår. Det öppnade som ett kulturellt centrum i Hudson Yards, New York 2019.
    Konstruerad av Diller Scofidio + Renfro, Lead Architect, och Rockwell Group, Collaborating Architect.
    Se mer på The Shed’s Bloomberg Building.


2024-02-15

Hjärnan är programmerad till kunskapsresistens

Att förklara polarisering, kunskapsresistens, och även inlärning, utifrån basala hjärnfunktioner öppnar upp för större förståelse för fenomenet, menar forskarna bakom studien.
Illustration: DALL-E.
Många förknippar kunskapsresistens med dumhet. Det är helt fel. Vår hjärna är nämligen programmerad att lyssna på och lära av den vi gillar, och vice versa. Det har forskare i neuropsykologi nu lyckats bevisa genom ett experiment.
    Tack vare vårt minne kan vi lära oss nya saker. Vi lär oss dels från egna upplevelser, dels genom att knyta samman dessa för att dra nya slutsatser om vår omvärld. På så sätt vet vi saker som vi inte nödvändigtvis har egen erfarenhet av. Inom forskningen kallas det minnesintegrering och är viktigt för att göra inlärningen snabb och flexibel.
    Lunds universitet: Hjärnan är programmerad till kunskapsresistens.


Världsrekord för tändsticks-Eiffeltornet efter u-sväng

Imponerande tändsticksbygge. Foto: Richard Plaud / Facebook.
Fransmannen Richard Plaud som byggde Eiffeltornet av tändstickor blev inte godkänd av Guinness Rekordbok. Men efter en usväng av stiftelsen, som ligger bakom boken, har Plaud nu fått sitt världsrekord godkänt.
    Varför bygget först inte blev godkänt var att han använt tändstickor utan svavel som han köpt direkt från tändsticksfabriken. Han ville nämligen slippa skrapa bort svavlet själv.
    Nu har dock Guinness godkänt rekordbygget av det 7,19 meter höga Eiffeltornet, som Plaud började bygga redan 2015. Han har lagt 4 200 timmar, över 700 000 tändstickor och 23 kg klister på sitt torn.
    BBC: World record for matchstick Eiffel Tower after U-turn.
    Tidigare artikel BBC: French matchstick Eiffel Tower record bid ruled out over wrong matches.


Istanbul: konst och historia frän tre imperier

Istanbul, en gång känd som Bysans, och senare som Konstantinopel, är en stad med så skiftande kultur och historia. Den har varit huvudstad i tre stora imperier – romerska, bysantinska och osmanska.
    Både antik och modern konst blandar element från Europa, Asien och Mellanöstern, vilket återspeglar dess geografiska och historiska position som en bro mellan öst och väst. Det är den enda staden i världen som ligger i två världsdelar, Europa och Asien. Konstantinopel blev Istanbul 1930, efter att Turkiet blev en republik.
    Open Culture_ A Cultural Tour of Istanbul, Where the Art and History of Three Great Empires Come Together.


2024-02-14

Nytt sätt att konstruera kretsar kan leda till storskaliga kvantdatorer

De nya resultaten kan möjliggöra större och mer komplicerade kretsar – vilket är avgörande för att kunna lösa upp kvantdatorers enorma beräkningskraft. Foto: Unsplash.
Genom att utnyttja kvantmekanik kan en kvantdator lösa beräkningsproblem utom räckhåll för dagens superdatorer. Men det finns problem. När kretsarna i kvantdatorerna blir större blir de svårare att kontrollera. Nu har forskare lyckats visa på ett nytt sätt att konstruera kvantkretsar för enskilda ljuspartiklar. Det kan möjliggöra större och mer komplicerade kretsar – vilket är kritiskt för att kunna lösa upp kvantdatorers enorma beräkningskraft.
    Lunds universitet: Nytt sätt att konstruera kretsar kan leda till storskaliga kvantdatorer.


AI kan tolka gammal handskriven text på svenska

För gamla handskrivna dokument på svenska som är svåra att läsa finns nu en AI som kan hjälpa till. AI:n kallas för The Swedish Lion I och är framtagen av Riksarkivet.
    AI:n har tränats med data från texter som omfattar 3,3 miljoner textrader och totalt 15,6 miljoner ord enligt Riksarkivet. Den klarar att tolka handskrivna texter från 1600-, 1700- och 1800-talen med en noggrannhetsgrad på 95 procent.
    Read-Coop Ice: The Swedish Lion I.
    Se även Nättidningen Svensk Historia: Ny AI-modell tolkar historiska texter.


En kort historia om alla Hjärtans kort

Från blomsterbuketter och doftande hjärtan, till casuala förolämpningar och en gris i mänskliga kläder – förundras över de söta Alla hjärtans-kort i V&A:s collection (Victoria and Albert Museum).


2024-02-13

Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot tarmsjukdom

Att äta mycket fisk och grönsaker vid ett års ålder, och även ha ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.
    Den globala ökningen av inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, däribland Crohns sjukdom och ulcerös kolit, saknar tydlig förklaring. En bidragande orsak tros vara kostmönster som påverkar bakterierna i tarmen, tarmmikrobiotan. Den är särskilt känslig under de första levnadsåren.
    Forskning.se: Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot tarmsjukdom.


Drygt hälften av flickorna i nian har fått en dickpic senaste halvåret

Det finns stora skillnader i hur tjejer och killar mår, visar en enkät gjord bland niondeklassare i Sverige. Killar uppger ett större välmående. Samtidigt är tjejer betydligt mer utsatta för sexuellt våld och sexuella trakasserier, både online och i verkligheten. Allt det här hänger ihop, menar forskarna bakom enkäten.
    Ett exempel på sexuella trakasserier är så kallade dickpicks, bilder på könsorgan. Drygt hälften av tjejerna i årskurs nio uppger att de har fått en sådan bild skickad till sig under det senaste halvåret. Motsvarande siffra för killar är sex procent.
    Det är ett av resultaten i den nya enkäten som är gjord vid Mittuniversitetet och som har besvarats av drygt 1 200 elever i årskurs nio på skolor i Västernorrland.
    Forskning.se: Drygt hälften av flickorna i nian har fått en dickpic senaste halvåret.


350 miljoner år gammalt träd

Sanfordiacaulis modell med förenklade förgrenande struktur för enklare visualisering. Observera att människorna är till för att visa skalan, men de är inte samtida med trädet. Bild: Tim Stonesifer.
Fem trädfossiler som begravdes levande vid en jordbävning för 350 miljoner år sedan har hittats i ett stenbrott i den kanadensiska provinsen New Brunswick, enligt en studie publicerad i tidskriften Current Biology. Dessa nya och ovanliga fossila träd har inte bara en överraskande form som påminner om en Dr Seuss-illustration, de avslöjar också ledtrådar om en period av livet på jorden som vi vet mycket lite om.
    Trädarten, Sanfordiacaulis densifolia hade väldigt långa blad fästa på en relativt smal stam. Det mest kompletta exemplaret av de nyupptäckta fossilen har mer än 250 blad bevarade runt stammen, där de delvis bevarade bladen är sig cirka 1,7 meter långa.
    Där ser man att även växtlivet tidigt på jorden, liksom djurlivet, skiljer sig från hur det ser ut i dag.
    Läs mer på CNN: Rare ancient tree discovery has scientists ‘gobsmacked’.
    Wikipedia: Dr. Seuss.


Arlanda flygplats har aldrig stängt

En vinterstorm har rullat in över Arlanda flygplats med mycket snö och hårda vindar.
    Flightradar24 har tagit en titt bakom kulisserna med Stockholm Arlanda Airports snöröjningsteam. En rundtur i garaget, en titt på de olika maskiner de använder för att ploga och transportera snö, smälta is och övervaka banförhållandena. Även en titt på kontrollrummet – som också har Flightradar24 – och en tur i en av de massiva PSB (Plow sweep blow)-maskinerna som kryssar längs landningsbanorna i formation dygnet runt under vinterväder.


2024-02-12

Apples AI-modell MGIE

Bild: VentureBeat made with Midjourney.
Apple har tillsammans med University of California tagit fram en AI-modell med öppen källkod, MGIE, som kan redigera bilder efter instruktioner skrivna med naturligt språk.
    MGIE (MLLM-Guided Image Editing) använder multimodala stora språkmodeller (MLLM:s) för att tolka kommandon och utföra redigeringar på pixelnivå.
    Användare kan använda MGIE för olika redigeringar, från enkla färgjusteringar till komplexa manipulationer. Modellen finns som öppen källkod på GitHub och kan testas på Hugging Face Spaces.
    VentureBeat: Apple releases ‘MGIE’, a revolutionary AI model for instruction-based image editing.
    GitHub: apple / ml-mgie.
    Hugging Face Spaces: Guiding Instruction-based Image Editing via Multimodal Large Language Models.


Isberg visar sin blå undersida

Här ser man en glaciär som rör sig längs en kanal och bryts i bitar. Isen är mycket djupare än det först verkar. En stor bit bryts loss och vänder långsamt runt. Då kan man se att isen är blåare djupare ner, men när undersidan slutligen visar sig syns det verkligen hur blå den är. Var denna glaciär finns nämns inte, men vissa tycker att det är Grå Glaciären i Patagonien i södra Chile.
    Varför är isen så mörkt blå? Se engelska Wikipedia: Blue ice (glacial).
    Polar Quest: Varför är isen så blå?


AI hjälper forskare att läsa förkolnade papyrusrullar från Vesuvius utbrott

Bild: Vesuvius Challenge.
Forskare har använt AI för att läsa bokstäverna i den dolda texten på papyrusrullar som förkolnades och begravdes vid Vesuvius utbrott för nästan 2 000 år sedan.
    Hundratals papyrusrullar som fanns i biblioteket i en romersk villa som brann ner i Herculaneum när staden ödelades av den intensiva värmen av aska och pimpsten som förstörde Pompeji 79 e.Kr
    Forskarlaget har ägnat många år av att utveckla algoritmer för att digitalt packa upp papyrusrullarna och att upptäcka förekomsten av bläck i papyrusfibrerna.
    Läs mer om utmaningen att läsa de förkolnade rullarna på The Guardian: AI helps scholars read scroll buried when Vesuvius erupted in AD79.


2024-02-11

Värmland tar plats på Litteraturkartan!

Litteraturkartan är en digital plats för den som vill resa i den äldre litteraturens landskap. Som sjätte landskap i ordningen tar nu Värmland plats på kartan. Författaren Marit Kapla har varit skribent för Litteraturkartan Värmland och hon har gjort många upptäckter under arbetets gång.
– Vissa Värmlandsförfattare, som Selma Lagerlöf, hade jag redan läst mycket av medan jag till exempel bara hade läst någon enstaka novell av Tage Aurell. Numera är han en av mina favoritförfattare med sina ordknappa och exakta berättelser. Det blev en ny upplevelse i somras att åka runt i Mangskog med omnejd och känna hur landskapet där står i förbindelse med mycket av det han har skrivit. Poeten Ingrid Udenius som föddes i Gunnarskog är en annan författare jag hittat genom arbetet och som jag tycker skrev väldigt fina dikter.
Litteraturbanken: Värmland tar plats på Litteraturkartan!.