2024-12-31

Gott Nytt År!


USB-C är nu gemensam standard för laddare i EU

Alla konsumenter i EU ska kunna använda samma laddare till mobiltelefonen, surfplattan, trådlösa hörlurar och annan bärbar elektronik. Laddningsstandarden blir usb-c.
     Från den 28 december 2024 ska alla nya bärbara produkter som säljs ha usb-c-uttag och från 28 april 2026 kommer detta också att gälla för bärbara datorer. En laddare för alla produkter, som surfplattor, mobiltelefoner och datorer, gör det enklare och bekvämare för oss konsumenter.


Hur åldras vi med våra sju sinnen?

Med hjälp av en re-positionsstol kan undersöka vilket öra som kristallerna har lossnat i.
Foto: Åsa Hansdotter.
Det är med våra sinnen vi upplever och tolkar vår omvärld. När vi blir äldre försämras sinnena och vi kan förlora något av dem om vi blir skadade eller sjuka.
    Här reflekterar sju av Lunds universitets sinnesforskare över våra sinnen och hur vi i viss mån kan träna upp ett försvagat sinne.
    Lunds universitet: Sinnessjukt – att åldras med våra sju sinnen.


Grevinnan och betjänten (1963)

För många är det tradition att under nyårsafton varje år avnjuta den gamla klassikern Grevinnan och betjänten.
    Huvudpersonerna minns svunna tider, nu uppträder betjänten som den gamla damens uppvaktande kavaljerer, samtidigt som han serverar middagen. Det blir många skålar och han blir allt rundare under fötterna.
    Regi: Heinz Dunkhase.
    Med: May Warden och Freddie Frinton.
    Filmen kan också ses på nyårsafton kl. 19.45 på Svt1. Den finns också att streama på Svt Play från och med 02.00 den 31 december.


2024-12-30

Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2024/25

Här är ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft kring halvårsskiftet 2024 / 2425.
    Här är ett sammandrag av de nya lagarna:
Krav på att
textilavfall sorteras
Nya villkor för organisationer som söker statsbidrag
Nya regler för ränteavdrag vid lån utan säkerhet
Patentlagen från
1967 uppdateras
Polisaspiranter får 8 000 kronor mer i månaden
PET-flaskor måste innehålla mer återvunnen plast
Vissa yrkesgrupper
får anmälningsplikt
Malus slopas för vissa bilar
Ny lag för att minska risken för överskuldsättning
Tillgänglighetsdirekt. träder i kraft
Vittnen kan välja att vara anonyma
Fritt fram att starta
och driva hotell
Fantasilös framsida.
Lagar och förordningar anger spelreglerna för vårt samhälle. En ny lag blir till genom att regeringen lämnar ett förslag, en proposition, till riksdagen. Efter att något av riksdagens utskott har bearbetat propositionen fattar riksdagen beslut om den nya lagen. Därefter utfärdar regeringen lagen, vilket innebär att den publiceras och blir känd. En ny förordning kan regeringen själv besluta om utan att lägga fram den för riksdagen.
    Både lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS).
    Ladda ner Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2024/25 – (pdf).
    SFS publiceras elektroniskt i Svensk författningssamling.


Därför är det så pinsamt att dratta på ändan

Oopps, hoppsan där gick det snett … Det är lätt att snava i en trappa eller köra ikull på cykeln. På vinterunderlag är det ännu lättare att plötsligt dratta på ändan när skosulorna inte ger något grepp.
    När du ligger där och tittar dig omkring och hoppas att ingen sett din ofrivilliga situation. Så pinsamt … Men varför är det så pinsamt? Du har ju inte begått något brott, inte ens gjort något fel, bara trillat.
    En förklaring, enligt psykologiforskaren Lotta Strömsten vid Umeå universitet, är att vurpan kan uppfattas som ett tecken på en farlig svaghet.
    Forskning.se: Därför är det så pinsamt att dratta på ändan.


Tekniskt sett har vi inte så många förfäder

Om du hade ett riktigt bra släktregister, skulle ditt släktträd teoretiskt sett kunna vara enormt, med oändliga fraktalgrenar. Det händer inte eftersom befolkningen i världen inte blivit större tidigare.
    Men även om det vore sant, bär du inte på genetisk information från alla dina avlägsna förfäder. Du ärver alltid 50 procent från varje förälder, men du kan bära så lite som 0 procent från en morförälder och så mycket som 50 procent från en annan.
    Det är extremer, och det finns ett undantag för en genetisk ”hane”, som alltid får Y-kromosomen från sin fars far. Men vilken procent du än får från varje morförälder, blir den biten mindre för varje efterföljande generation. Resultatet är att efter några generationer kommer du inte att ha någon genetisk koppling alls till några av dina förfäder. Vilket är bra, eftersom de kan ha varit närmare släkt med sin make än vad som är bekvämt att tänka på.
    Den här videon från MinuteEarth är knappt över tre minuter; resten är en annons.


2024-12-29

Nyordslistan 2024

Det råder kris i världen, med krigshärdar här och där, klimathot, skjutningar och sprängningar, och ekonomins kräftgång. Det märks också i årets nyord som har sammanställts av Språkrådet. Årets nyordslista är den mest engelskinspirerade listan hittills.
    Ord som uttrycker eländet kan man säga att barntorped och drakdrönare är. Kanske har du tillbringat en bekymmerslös bratsommar eller en svalare coolcation. Är du en grisch, grön gumma, Magdamoderat eller rent av en swiftiepappa?
    Språktidningen: Här är orden som bygger bo i svenskan.
    Institutet för språk och folkminnen: Nyordslistan 2024.
    Hämta Nyordslistan 2024 som pdf.


Vithövdade örnen nu officiellt USA:s nationalfågel efter 250 år

President Joe Biden undertecknade på julaftonen en lag som officiellt gör den vithövdade örnen till USA:s nationalfågel.
    Den vithuvudena och gulnäbbade rovfågeln har varit ett nationellt emblem i USA i åratal och har förekommit på USA:s stora sigill – som används på amerikanska dokument – sedan 1782.
The White House – Press Release: Bill Signed: HR 663:
S. 4610, which amends title 36, United States Code, to designate the bald eagle as the national bird.
The White House: Press Release: Bill Signed: HR 663.
    BBC: Bald eagle officially declared US national bird after 250 years.


Så snabbt kan du få covid-19 via luften

Det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset. Här samlar aerosolforskaren Malin Alsved in virusaerosoler från en smittad person i ett mobilt laboratorium under pandemin. Foto: Jakob Löndahl.
Smittspridningen av covid-19 fortgår alltjämt fast på en lägre nivå än väntat för årstiden. Under hösten har antalet bekräftade fall per vecka varit oförändrat. Tidigare år har smittspridningen varit som högst mellan sen höst och tidig vår. Smittspridningen förväntas därför öka de närmaste månaderna enligt Folkhälsomyndigheten.
    Covid-19 är alltså fortfarande en del av vardagen. Men i dag har vi mer kunskap om spridningen av viruset. En studie vid Lunds universitet visar att i början av pandemin behövde man bara vara i samma rum några minuter som någon med covid-19 för att själv bli smittad. Studien var ganska liten, endast 38 personer.
    ”Det verkar som att vissa personer under en kort tidsperiod är väldigt smittsamma. Om de då sjunger eller pratar högt eller andra aktiviteter kan det smitta väldigt fort, på bara fem–tio minuter”, säger Malin Alsved, biträdande universitetslektor.
    Lunds universitet: Så snabbt kan du få covid-19 via luften.
    Folkhälsomyndigheten: Aktuell veckorapport om covid-19.
    Socialstyrelsen: Lägesbild och statistik – covid-19, influensa, mykoplasma och RS.


2024-12-28

Äldre personers stillasittande behöver inte vara något dåligt

Äldre ska inte skämmas för sitt sittande – stillasittande behöver inte alls bara vara av ondo.
    Att vi som är äldre behöver aktivera oss mer är ett välkänt faktum. Att vi också har ett behov av vila är ett outforskat område.
    Forskning.se:
Äldre personers stilla-
sittande behöver inte
vara något dåligt
.


Odd

Odd är inspirerad av motsägelserna i bisarra växtformer som avslöjar dolda regulariteter (regelbundenhet) och skönhet i den till synes kaotiska naturen. De unika kurvorna och utsprången hos de bisarra växterna antyder potentiell rörelse. Regissören föreställer sig ögonblicket när denna stationära växt är i rörelse och återskapar den som mediekonst.
    Regissör, ​​designer av Hiroshi Takagishi.
    Designer av Kyoya Nagaiwa.
    Musik av Ayatake Ezaki.


Boca Chica

Obegränsad tillgång till stränder är en allmän rättighet i Texas. Men för den föga kända, magiska och otämjda strandsträckan som heter Boca Chica, är den rätten inskränkt när SpaceX flyger.
    Den här filmen visar de fotspår SpaceX lämnar på vår planet i sin strävan att nå bortom den.
    Engelska Wikipedia: Boca Chica (Texas).
    Visit Brownsville Texas.


2024-12-27

Så gick det för överlevarna efter tsunamikatastrofen

Forskarna har analyserat data kring cirka 16 030 svenska överlevare från tsunamikatastrofen samt cirka 530 omkomna. Foto: Getty Images.
Det har nu gått tjugo år sedan den stora tsunamikatastrofen i Sydostasien inträffade. Det var den 26 december 2004 som omkring 530 svenskar omkom.
    Men det fanns också en stor grupp överlevare som återvände hem till Sverige. Hur påverkades de av den traumatiska upplevelsen?
Forskare vid Uppsala universitet har analyserat stora mängder data kring cirka 16 030 svenska överlevare från katastrofen samt de omkomna. Uppgifterna har kopplats till befolkningsregistret vid Statistiska centralbyrån (SCB) och också kombinerats med en enkätundersökning.
    Uppsala universitet; Så gick det för överlevarna efter tsunamikatastrofen.


Parker Solar Probe flyger närmare solen än någon annan farkost

Parker måste alltid hålla sin värmesköld pekande mot solen. Bild: Nasa.
Parker Solar Probe lyfte från jorden 2018 och har ägnat sin tid åt att studsa från Venus till solen och tillbaka igen, varje gång allt närmare solen. Den 24 december torde den ha kommit inom 3,8 miljoner miles från solens yta. Nasa:s biträdande chef för heliofysik, kallar det "bokstavligen vidröra stjärnan" eftersom sonden kommer att vara i solens övre atmosfär. Och vem visste inte att solen hade en atmosfär.
    Parker-sonden är då precis i tid för att fånga solen vid spetsen av sin elvaåriga aktivitetscykel, när de magnetiska polerna rör sig, solfläckar uppstår och geomagnetiska stormar blossar ut i solsystemet.
    Det är vad den skickades för, att samla in värdefull data om solen från en utsiktspunkt som aldrig tidigare varit möjlig. Sonden kommer att vara tillräckligt nära för att uppleva temperaturer på 1 700 grader. Kommer den att överleva?
    Läs om syftet med Parker Solar Probe och den extrema designen som gör att den kan hantera temperaturer på upp till 2 500 grader, på Smithsonian Magazine.
    Smithsonian Magazine: A NASA Spacecraft Will ‘Touch’ the Sun on Christmas Eve, Flying Closer to the Star Than Any Probe Before.
    Nasa: Parker Solar Probe.


Sveriges läckra lördagstradition som förhindrar förfall

I Sverige äter en familj på fyra personer i genomsnitt ett kilo godis i veckan, ändå har barnen bättre tandhälsa än de flesta européer.
    Detta har tillskrivits en tradition som kallas 'lördagsgodis' och som bokstavligen betyder 'lördagsgodis’.
    En video från BBC Global.


2024-12-26

Mozart sparade det bästa till sist

Han var redan på sin tid en omtyckt kompositör och även i dag är han en av världens kanske mest berömda kompositörer. Den store stjärnkompositören Wolfgang Amadeuz Mozart föddes 1756.
    Redan som fyraåring spelade han lättare musikstycken. Vid fem år började han komponera och redan vid åtta år skrev han sin första symfoni – troligen med lite hjälp av pappa hovkompositören Leopold Mozart. Pappan tvivlade aldrig på att han uppfostrat ett geni. 1769 utnämndes den då 13-årige Mozart till hederskonsert-mästare vid hovet i Salzburg.
    Under några år kom "godbitar" som tjugoförsta pianokonserten, operorna Trollflöjten och Figaros bröllop, Stora c-mollmässan och mängder med instrumentalmusik.
    Mozart var ofta pank ändå komponerade han de mästerliga tre sista symfonierna – nr 39, 40 och 41 som inte verkar ha framförts under hans livstid. I slutet av 1791 började Mozart komponera Requiemmässan i D-moll. Kort därefter – den 5 december 1791 – avled han efter några dagars sjukdom, endast 35 år gammal. Han efterlämnade mer än 600 verk under sitt korta leverene.

Berwaldhallen den 6 och 7 februari 2025:
Förste gästdirigent Maxim Emelyanychev leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Wolfgang Amadeus Mozarts sista symfoni med nummer 41. Tillägget "Jupiter" tillkom efter kompositörens död och tros syfta på den romerske guden med samma namn, vars blixtar man kan höra i den första satsens inledande ackord.
    Konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.
    Berwaldhallen: Mozarts Jupitersymfoni.

Symfoni nr 41 i C-dur, K. 551, komponerad 1788, en av Mozarts absolut främsta och tveklöst mest raffinerade symfonier.
    Sommaren 1788 skrev Mozart inte mindre än tre symfonier. Den sista av dessa som också kallas Jupiter blev också den sista – och största – symfoni han någonsin skrev.
    Många anser att han sparade det bästa till sist: Hans sista symfoni är storslagen och grandios!
    Symfonin har fyra satser:
    1. Allegro vivace.
    2. Andante cantabile.
    3. Menuetto: Allegro.
    4. Finale: Allegro molto.


Historielunden

Kulturen i Lund har startat en podd där Lunds stadshistoriker Peter K Andersson och kommunikatören Johan Romin samtalar om kulturhistoria med utgångspunkt i Kulturens samlingar och miljöer.
    Varje torsdag publiceras ett nytt avsnitt där de båda anställda vid Kulturen i Lund, samtalar om kulturhistoria med utgångspunkt i Kulturens samlingar, miljöer och utställningar. Många gånger medverkar även utställningsproducenter, arkeologer, intendenter och andra av Kulturens medarbetare för att skildra verksamheten.
    Podden finns här.
    Kulturen i Lund.


Takayama

Den värsta julstressen är väl över nu. Ta en paus och njut av en vandring genom en av Japans vackraste traditionella städer, nämligen Takayama.
    Takayama är en stad i prefekturen Gifu. Staden ligger omgiven av Hidabergen, där timmer hämtades under Edoperioden (1603–1868) till byggnader runt om i Japan. Den är därför traditionellt känd för sina snickare och andra hantverkare. Takayama har många träbyggnader kvar från denna period.
    Strax utanför staden ligger Hida no Sato, ett utomhusmuseum med gamla byggnader som presenterar sig som ett Skansen.


2024-12-25

Den mest onödiga julklappen

Det här är väl ändå den mest onödiga julklappen, något ingen behöver till jul – eller någonsin … – 14 karats guldpläterade häftklammer.     bookofjoe: 14 Carat Gold-Plated Staples.


De 25 mest populära recepten 2024 enligt New York Times

Dan Pelosis one-pot-kyckling med ris och karamelliserad citron.
Bild: Ryan Liebe for New York Times. Matstylist: Maggie Ruggiero.
Under de senaste 300 dagarna har teamet på New York Times Cooking skapat, testat och publicerat cirka 1 000 läckra recept. De 25 populäraste favoriträtterna finns på länken nedan. Återigen var de tre komfort, bekvämlighet och kyckling ”kungar”.
    The New York Times: The Most Popular Recipes of 2024.
    Du kan se hela listan över de 50 mest populära recepten här.
    Glad matlagning …


Världens största instrument – Stalaktit-orgeln i Virginia

I Luray Caverns, en grotta väster om Luray, Virgina i USA, finns världens största instrument. Instrumentet, The Great Stalacpipe Organ, är en orgel byggd i droppstensgrottan. Orgeln täcker 3,5 hektar av grottan och Guinness World Records har utsett den till världens största musikinstrument.
    Musikinstrument är 400 000+ år gammalt och växer fortfarande. Tekniskt sett är det en litofon, en elektronisk anordning som knackar på stalaktiterna med gummiklubbor för att producera musiktoner. När en tangent trycks in, uppstår en ton när kolven med gummispets slår mot stalaktiten avstämd till konserttonen. Idag spelas orgeln genom att aktivera ett automatiserat system.
    Instrumentet katalogiserades och trimmades för mer än 60 år sedan, men med tanke på hur stalaktiter bildas måste de ställas om om några tusen år.
    Luray Caverns: The Great Stalacpipe Organ.
     NPR: The largest musical instrument in the world is underground in a Virginia cave.
    Engelska Wikipedia: Luray Caverns.
    Engelska Wikipedia: Great Stalacpipe Organ.
Litofon är ett musikinstrument bestående av stenar formade som plattor eller stavar i olika storlekar, vilka ger upphov till olika toner när de slås på med klubbor. Litofonen är en typ av idiofon och liknar xylofonen (av trä) och metallofonen (av metall).
Källa: Wikipedia.
En lite längre video om stalaktit-orgeln.


2024-12-24

God Jul!


Varför heter det jul?

Ordet jul är ett urnordiskt ord, men ursprunget är dunkelt. Förmodligen kommer det från urgermanskan. Julen firades i förkristen tid och förknippades med vintersolståndet, men få förkristna traditioner har bevarats.
    I norra England pratar man ibland om ”yule”, som förmodligen är ett arv från vikingarnas härjningar.
    Nordiska museet: Julafton.


Så hanterar du barnens julklappsbesvikelse

Varken en bebis eller ett litet barn kan bli besviken. Först vid 2-årsåldern landar besvikelse in i barnets känslomässiga verktygslåda, säger professor Elia Psouni. Foto: Crimfants, cc.
En julklapp som inte var vad barnet förväntade sig kan bli en stor besvikelse med gråt och förtvivlan. Jul är tätt kopplat till förväntningar. Men det är också ett ypperligt tillfälle att träna barnet inför livets kommande svårigheter.
    Elia Psouni, psykolog och professor i utvecklingspsykologi vid Lunds universitet, ger råd.
    Lunds universitet: Så hanterar du barnens julklappsbesvikelse.


BBC:s nya naturserie om Asien

Sir David Attenborough, 98 år, presenterar Asien, en ny natur-serie i sju delar om planetens största kontinent, som avslöjar anmärknings-värda landskap och djur.
    BBC har filmat under nästan fyra år, första gången som Asien är i fokus för en BBC-serie om djurliv. Från den vidsträckta Gobiöknen till Borneos djungler, från Sibiriens vildmark till Indiska oceanens korallhav, visas den stora variationen av Asiens vildaste platser.
    Spännande naturhistorier från varje hörn av kontinenten. I Nepal visas noshörningar som leker "kyssjakt" i en bisarr uppvaktningsritual. Vid foten av Himalaya, i skogar av bambu, lever Asiens skyggaste och möjligen sötaste däggdjur: den röda pandan. Fem tusen meter upp på den tibetanska platån ses en ensam varg som obevekligt jagar en flock antiloper i timmar i sträck.
    I Sri Lanka går elefanter som har lärt sig att bli motorvägstjuvar – som stoppar bussar för att få mat av passagerarna. Och i det rika vattnet i västra Stilla havet simmmar havsormar och fiskar som har lärt sig att slå sig ihop för att jaga tillsammans i enorma stim.
1. Under vågorna.
2. Ovanför molnen.
3. Den frusna norden.
4. Trassliga världar.
5. Den trånga kontinenten.
6. Det torra hjärtat.
7. Rädda Asien.
Läs mer på: BBC Earth: Asia – A spectacle like not other.
Läs också mer om David Attenborough på:
BBC: Nine astonishing ways David Attenborough shaped your world.


2024-12-23

Mot ljusare tider

Nu går vi mot ljusare tider. Vintersolståndet är passerat, det var redan den 21 december. Det betyder att redan i morgon, på självaste julafton är dagen en hel minut längre, sett vid Stockholms horisont. Det går sakta till en början, men i januari börjar det märkas ordentligt.
    Visst känns det som en stor lättnad …


Julbelysning 2024 i Europas städer

Redan tidigt dekorerades städernas gator och torg med ljussättning för att lysa upp under årets mörkaste period. Med åren har julbelysningen blivit allt mer magisk. Här är bilder från London och Paris samt en sammanställning från Europeana.
    Londonist: London's 2024 Christmas Lights Bitchily Reviewed.
    Paris Discover Guide: Christmas Lights in Paris.
    Europeana: Julbelysning i städer över hela Europa.


Nu zoomar forskarna in på ett svart håls gåtfulla strålar

Bild: ESA.Den dolda mitten av galaxen NGC 1052. Här samlas material i en snurrande skiva innan det faller in i det svarta hålet. Starka magnetfält uppstår och kan ge skjuts åt galaxens kraftfulla jetstrålar.
Illustration: Chalmers tekniska högskola | 3dVision | Johan Bournonville | Anne-Kathrin Baczko.
Mätningar av forskare från Chalmers visar att Event Horizon Telescope (EHT) kan ta bilder av det svarta hålet i galaxen NGC 1052 som visar hur jetstrålar bildas.
    Galaxen NGC 1052 ligger 60 miljoner ljusår från jorden. Det svarta hålet i galaxen centrum skjuter iväg jetstrålar nästan i ljusets hastighet.
    Mer på Chalmers: Nu zoomar forskarna in på ett svart håls gåtfulla strålar.


Första binära stjärnan någonsin hittad nära vår galax supermassiva svarta hål

Två stjärnor har hittats kretsa kring varandra i närheten av Sagittarius A (Sgr A*; i stjärnbilden Skytten), det supermassiva svarta hålet i mitten av Vintergatan.
    Ett ungt binärt stjärnsystem som bildas och överlever i denna extrema gravitation gör att svarta hål kanske inte är så destruktiva som vi trodde. Den här videon sammanfattar upptäckten.
    Mer information på Eso: First ever binary star found near our galaxy’s supermassive black hole.


2024-12-22

Fjärde advent


Jungfrufödsel – mer än en biblisk legend

Jungfrufödsel, så kallad partenogenes, före-kommer bland ett flertal djurarter. Att det ska uppstå spontant hos människan är dock extremt osannolikt. Foto: Hanna Linder/Lunds universitet.
Nu när det lackar mot jul går tankarna osökt till den havande Maria i stallet. Men hon är inte ensam som galjonsfigur för livgiveri utan inblandning av det motsatta könet. I djurvärlden finns det gott om arter som hänger sig åt obefläckad avlelse.
    Universitetslektor Jessica Abbott, kanadensisk-svensk evolutionsbiolog, känd från Fråga Lund berättar.
    Lunds universitet: Jungfrufödsel – mer än en biblisk legend.


Krigshotat kulturarv: Sofiakatedralens inskriptioner säkrade digitalt

Sofiakatedralen i Kiev har funnits sedan år 1037. Människor som har bott på platsen eller passerat har lämnat spår. De drygt 7 000 inskriptionerna på väggarna i katedralen är ett unikt historiskt källmaterial och kan studeras i en forskningsportal
    Inskriptionerna på Sofiakatedralens väggar utgör en källa till kunskap om människans kulturhistoria, språk och skrift, migration, handel, kulturellt utbyte och kulturell mångfald i Europa. Inskriptionerna är en primär källa för olika discipliner och forskningsområden.
    Sofiakatedralen i Kiev riskerar att förstöras i Rysslands krig mot Ukraina. Ett forskarteam från Göteborgs universitet har arbetat för att dokumentera katedralens inskriptioner för framtiden.
    Göteborgs universitet: Krigshotat kulturarv: Sofiakatedralens inskriptioner säkrade digitalt.
    Göteborgs universitet: Tusenårigt klotter i Kiev dokumenteras.
    Se Sofiakatedralens inskriptioner.


Stentavla med guds budord, som använts som gatsten, säljs för miljoner

Den äldsta kända stentavlan med tio guds budord har sålts på auktionshuset Sothebys för över 5 miljoner dollar.
    Stentavlan som väger 52 kg tror man har tillverkats någon gång mellan år 300 och år 800. Den hittades vid Israels södra kust 1913 under byggandet av en järnväg. Den har sedan använts som gatsten tills en historiker insåg stentavlans betydelse 1943.
    AP News: Oldest known stone tablet inscribed with the Ten Commandments sells for over $5M.


2024-12-21

Goda läsare har annorlunda hjärnor

Foto: Mostphotos.
Läsning gör oss intelligentare och vi får ett större ordförråd. Det gör oss också mer empatiska, det blir lättare att känna igen och förstå hur andra tänker, känner och fungerar. Ja, läsning är gympa för hjärnan.
    Och att hjärnan mår bra av ”gymnastik” visar en studie som fonetikern Mikael Roll, Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet, gjort och som visar på distinkta drag i hjärnans anatomi. Hjärnan är formbar och den förändras när vi lär oss en nya färdigheter eller övar på en redan förvärvad dylik.
    Antalet personer som läser minskar. Enligt 2023 års statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) läser varannan man inte böcker på fritiden. År 2008 till 2009 var det 40 procent av befolkningen över 16 som läste böcker varje vecka. År 2021 hade den andelen sjunkit till 31 procent. Vilka är konsekvenserna av det minskade läsandet?
Tempralloben är involverad i läsningen.
Bild: Shutterstock.

    Mikael Roll analyserade data från över 1 000 deltagare och upptäckte att läsare med olika förmågor hade distinkta drag i hjärnans anatomi. Andra forskare vid Lunds universitet har tidigare observerat att tjock-leken på hjärnbarken i språkom-råden ökade hos unga vuxna som studerade språk. På samma sätt kommer läsning att forma strukturen i vänster Heschls gyrus och temporalloben.
    – "Så ta en bra bok och läs, säger Mikael Roll."
    Lunds universitet: Goda läsare har annorlunda hjärnor.
    Läs mer I The Conversation: People who are good at reading have different brains.


Svårt att säga upp prenumerationer

Det krävs elva steg för att lyckas säga upp en ingången prenumeration. Men det är ändå inte den som är sämst när man vill avsluta en tjänst, visar en ny rapport från Sveriges konsumenter. Alla använder på något sätt vilseledande design för att försvåra uppsägningar.
    Organisationen har under hösten granskat hur man avslutar prenumerationen av 20 vanliga tjänster och det visar sig vara "orimligt svårt". Sveriges Konsumenter om resultatet av undersökningen:
Man gör det helt enkelt onödigt krångligt genom att tvinga konsumenter gå igenom överflödiga steg, ta sig förbi visuella hinder och genom att tjänsterna använder känsloladdat språk. Dessutom är det ofta en utmaning att ens hitta uppsägningsfunktionen.
Sveriges Konsumenter: Granskning: Knepen som hindrar oss från att säga upp prenumerationer.
    Se också tidigare inlägg om Lättare att säga upp prenumerationer – i USA (2024-10-20).
Medietjänsterna som ingår i granskningen:

Tidningar:
DN.se, Aftonbladet, Expressen, SvD, Dagens industri, GP, Dagens ETC, Sydsvenskan.

Videoströmningstjänster:
Netflix, MAX, TV4 Play, Viaplay, Disney+, Amazon Prime, Skyshowtime, Apple TV+.

Ljudbokstjänster:
Bookbeat, Nextory, Storytel, Bokusplay.


Vacker fossilsten

En mycket vacker sten som hittats vid en flod nära Verona i Italien.
    Enligt en geolog så är det förmodligen en kalkhaltig lersten, där den blå färgen bildats av spårmineraler vid sammansättningen. De vita delarna är tvärsnitt av skal, och i det här fallet ser de ut som musslor. Men vacker är den onekligen.
    Redit: One year ago, Found this near a river in Verona, Italy.


2024-12-20

Gustav Vasas vävda tapet Venusbrunnen

Venusbrunnen, vävd tapet i ull, silke och metalltråd, utförd i gobelängteknik på 1500-talet.Tillskrivs Paul de Bucher. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum (cc by-nc-nd).
Vävda tapeter är konstverk som smyckat slott, kyrkor och herresäten i mer än tusen år. Förutom att vara vackra och berätta viktiga historier hjälpte de också till att isolera kalla väggar i stenbyggnader.
    På Nationalmuseum finns ett konstverk med namn Venusbrunnen. En 4,2 x 2 meter mycket vacker gobeläng, eller vävd tapet som de textila konstverken också kallas. De äldsta exemplen av vävda tapeter har man hittat i faraoners gravar från 1400 f.Kr. Till Europa kom tekniken under senare delen av 1100-talet.
    Tapeten hängde på Gripsholms slott och tillverkades på 1550-talet på uppdrag av Gustav Vasa, vars emblem också finns i textilen. Den är vävd i gobelängteknik av ull, silke och metalltråd. Konstnären hette Paul de Bucher och kom från Antwerpen.
    Nationalmuseum: Donatorgruppen 2023: vävd tapet och Sergel-teckning. Där finns en bild man kan klicka på för att se tapeten i större format.


234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen

Världsnaturfonden WWF har kommit med en rapport där man publicerar information om över 200 nya arter av växter och djur upptäckta runt Mekongfloden som går genom Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.
    Många av de nyupptäckta arterna är redan utrotningshotade och WWF råder länderna i regionen att skydda dessa unika och fantastiska varelser och deras livsmiljöer. Majoriteten av de nyupptäckta arterna, 173 kärlväxter och dessutom 26 reptiler, 17 groddjur, 15 fiskar samt tre däggdjur.
Några höjdpunkter bland de nyupptäckta arterna
  • En palmhuggorm med vackra fjäll som får det att se ut som om den har långa ögonfransar.
  • En ljusorange krokodilsalamander som lever på nytt höjdrekord för sitt släkte, hittad mellan 1 800 m och 2 300 m över havet.
  • En igelkott med mjuk päls med vassa huggtänder, döpt efter det vietnamesiska ordet för vampyr.
  • En mullvad som liknar en näbbmus och bara väger 8 gram – vilket placerar den bland de 10 lättaste arterna av landlevande däggdjur på jorden.
  • En ingefärsart vars rot luktar mango.
  • En bladlös orkidé som hittades på en marknad, men aldrig beskrivits tidigare. Den är sannolikt redan är hotad av överexploatering.
  • En karstödla – med ett namn som låter som om den kom ur Game of Thrones. Det är en ny art såväl som att den representerar ett nytt släkte under familjen agamer (draködlor).
  • En ormart i släktet rhabdophis under familjen snokar uppkallad efter den etniska gruppen H'mong.
  • En rosaaktig fisk, som precis beskrivits av vetenskapen trots att den är vanlig i akvariebranschen.
WWF: 234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen.
Övre till vänster ormen Trimeresurus ciliaris och grodan Zhangixalus Melanoleucus. Nedre till vänster fladdermusen Physoschistura mango och fisken Hipposideros Kingstonae-novataxa. Foto: WWF.


Vackra pepparkakshus

Operahuset i Sydney, Australien, i pepparkaksformat
De som bygger pepparkakshus har väl redan gjort det. Som förslag till bygge hade det här kanske varit något – men kanske till nästa år.
    Här är versioner av pepparkakshus byggda efter kända landmärken från hela världen. I den andra serien av pepparkakor, glasyr och snöig dekor hyllar man århundradets hem.
    Moss and Fog: Intricate Gingerbread Versions of Famous Landmarks.
    Moss and Fog: Midcentury Gingerbread Houses to Celebrate the Season.