2023-05-31

Dags att fira Göteborg 400 år

Göteborg fyller 4oo år. Illustration: Göteborg & Co.
Göteborgs 400 år ska firas ordentligt och det börjar med en jubileumsfestival i Frihamnen den 2–5 juni. Alla är välkomna och det är gratis entré.
    – Vi har verkligen försökt att hitta en bredd i program, aktiviteter och på området så att det ska finnas något för alla, säger Kristian Ferrara, projektledare för Göteborgs jubileumsfestival.
    Jubileumsfestivalen invigs på fredag den 2 juni klockan 15 med en kanonhyllning av Ostindiefararen Götheborg och klockan 18 blir det invigningskonsert med Göteborgs symfoniker och en rad artister, däribland Ebbot Lundberg, Timo Räisänen och Maia Hirasawa.
    Vårt Göteborg: Dags att fira Göteborg 400 år.


Kobra biter 8-årigt barn – och dör

New Indian Express berättar en skrämmande händelse från byn Pandarpadh i Jashpur-distriktet i delstaten Chhattisgarh.
    En 8-årig pojke vid namn Deepak lekte på bakgården vid sitt hem när en kobra lindade sig runt hans arm och bet honom. Han försökte skaka av sig den, men ormen satt stadigt fäst. Till slut bet pojken ormen två gånger.
    Ormen föll av Deepak och dog. Pojkens föräldrar körde honom till en sjukvårdsinrättning, där han behandlades med anti-giftläkemedel. Lyckligtvis verkar det som om kobran ägnade sig åt ett "torrbett" – ett bett som inte injicerar något gift. Pojken gick hem efter en dag.
    New Indian Express: Cobra dies of child bite in Chhattisgarh!


Eldrift billigare än diesel för tunga lastbilar

Foto: Chalmers tekniska högskola.
Tunga lastbilar som transporterar last långa sträckor har tidigare ansetts vara olönsamma att elektrifiera. Men nu har forskare på Chalmers visat att det kan vara billigare att köra tunga lastbilar på el än på diesel.
    – Jag är själv förvånad över resultaten och hoppas att fler åkerier och lastbilstillverkare vågar satsa på elektrifiering nu när vi visat att det kan vara kostnadseffektivt, säger Johannes Karlsson, doktorand i reglerteknik på Chalmers.
    Chalmers: Eldrift billigare än diesel för tunga lastbilar.


Radiosignaler avslöjar supernovas ursprung

Konstnärstolkning av dubbelstjärnsystemet med en kompakt vit dvärg som drar till sig material från en helium-rik kompanjon. Materialansamlingen leder till slut till att den vita dvärgen blir en supernova. Bild: Adam Makarenko/W. M. Keck Observatory.
I det senaste numret av tidskriften Nature avslöjar astronomer från Stockholms universitet ursprunget till en termonukleär supernovaexplosion. Starka spektrallinjer från helium och den första iakttagelsen från en sådan supernova i radiovågor visar att en exploderande vit dvärgstjärna hade en heliumrik kompanjonstjärna.
    Stockholms universitet: Radiosignaler avslöjar supernovas ursprung.


Immunförsvaret stärks för attack mot hjärntumörer

Illustrationen visar hur t-celler attackerar en cancercell.
Forskare har utvecklat en metod som hjälper kroppens immunceller att döda cancerceller. Målet är att på sikt kunna behandla allvarliga hjärntumörer som glioblastom.
    Glioblastom är en aggressiv hjärntumör där effektiv behandling saknas. En anledning är tumörens förmåga att trycka ner, eller helt undgå, kroppens naturliga immunförsvar mot cancer.
    Forskning.se: Immunförsvaret stärks för attack mot hjärntumörer.


Hamster i en videospelslabyrint

De kallar detta en labyrint, men på en del ställen liknar den mer en Rube Goldberg-utrustning. Mer än något annat ser det här ut som en färgstark klassisk Nintendo-spellabyrint.
    Den lilla hamsterkillen verkar ha kul när han utforskar den nya världen och han tar sig igenom den och tillbaka till sitt normala, men lyxiga hem. Han borde vara van vid det; hans mänskliga partner, Mister Hamster gör den här typen av saker hela tiden. Man undrar om han bara adopterade sin hamster som en ursäkt för att köpa massor av plastleksaker och bygga enorma labyrinter åt honom. Alla har en hobby.
    YouTube: Mister Hamster.


2023-05-30

Omfattande avgasfusk med lastbilar i EU – “sparar pengar”

EU-projektet CARES som undersökt 250 000 fordon i tre europeiska städer: Prag, Milano och Krakow visar på omfattande fusk med avgasrening på lastbilar. Lastbilarna på bilden har inte ingått i undersökningen. Bild: Bleuchoi.
Det sker ett omfattande fusk med lastbilars avgasrening, särskilt nattetid – det visar nya mätningar från CARES. Studien visar också att många bilar och lastbilar fortfarande släpper ut för mycket avgaser, trots hårdare regler.
    – Resultatet är oroande, säger Åke Sjödin, projektets koordinator.
    Europaportalen: Omfattande avgasfusk med lastbilar i EU – “sparar pengar”.


Biopremiär för ”Stockholms blodbad” i januari 2024

Mikael Håfströms engelskspråkiga storfilm om Stockholms blodbad kommer att ha biopremiär den 19 januari 2024. I rollistan finns bland andra Sophie Cookson, Alba August, Adam Pålsson, Jakob Oftebro, Matias Varela och Claes Bang.
    – Att få gestalta en av Nordens mest dramatiska historiska händelser med denna fantastiska ensemble är ett av mitt livs mest spännande projekt. Stockholms blodbad är en kvinnodriven hämndhistoria – en edgy, mörkt humoristisk, djärv och djupt mänsklig berättelse som är lika relevant nu som för 500 år sedan, säger regissören Mikael Håfström.
    Hösten 2024 kommer Stockholms blodbad på Viaplay.
    Moviezine: Storfilmen "Stockholms blodbad" klar för biopremiär 2024.


Konfiskering av kriminellas tillgångar lovas bli effektivare i EU

Abir Al-Sahlani (C) sitter i Libe-utskottet som är ansvarigt för de nya reglerina för konfisering av kriminellas tillgångar. Bild: Europaparlamentet.
Det ska bli enklare att frysa och konfiskera kriminellas tillgångar inom EU. Det är syftet med ett förslag som antagits av parlamentets utskott för rättsliga frågor på tisdagen och som också ska komma åt företag som kringgår sanktionerna mot Ryssland.
    ”Att det finns företag som väljer att pumpa Putin med pengar är en dödssynd”, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).
    Europaportalen: Konfiskering av kriminellas tillgångar lovas bli effektivare i EU.


Extrakt från granatäpplen ska rena vatten från läkemedelsrester

Läkemedelsrester i avloppsvattnet kan vara svåra att avlägsna, vilket gör att reningsverk står inför en utmaning när resterna ska förhindras hamna i vattendragen. Forskare vid Stockholms universitet har nu utvecklat porösa kristaller från granatäppelextrakt som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten.
    Forskningen publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Water.
    Stockholms universitet: Nytt sätt att rena vatten från läkemedelsrester.


EU granskar svensk ekonomi – bostadsmarknaden pekas ut igen

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterade rekommendationerna för EU-länderna för 2023. Bild: EU.
Försiktiga investeringar – det var vad kommissionen rekommenderar EU-länderna som får ytterligare ett år på sig att få ekonomierna i balans. Sverige rekommenderas att föra en mer aktiv finanspolitik och fixa sin illa fungerande bostadsmarknad.
EU-rekommendationer till Sverige 2023
Bland annat detta föreslår EU-kommissionen att Sverige bör göra:
Bekämpa ojämlikheter inom utbildningsväsendet,
Hjälpa fler att få rätt kunskaper för att hitta arbete.
Hantera bristen på kvalificerade lärare.
Minska skatteavdragen för bolåneräntor eller höja fastighetsskatter.
Liberalisera hyresmarknadens prissättningar.
Vidare satsningar på elnätet och dess kapacitet.
Satsa mer på förnybara energikällor och öka energieffektiviteten.
Förenkla den administrativa processen för att utveckla förnyelsebara källor, såsom vindkraft.
Vid behov föra en mer långtgående finanspolitik.


Så försvann Finland ur svensk historia

Integreringen av Finland i Sverige var en lång process som sträckte sig från vikingatiden till Nöteborgsfreden år 1323.
    Det var först när de svensk-språkiga befolkningsgrupperna fick stöd från den svenska statsmakten som de på allvar etablerade sig i Finland. Men rikssprängningen år 1808–09 innebar att vi skrev ut Finland från den svenska historien och glömde bort de svenskspråkiga i Finland.
    Lyssna på podden: Så försvann Finland ur svensk historia.


2023-05-29

Industriklivet – de första fem åren

Om 22 år ska Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Det kräver stora insatser på bred front. Industrin, som står för en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp, står inför en stor utmaning.
    För 22 år sedan släppte svensk industri ut motsvarande 22 miljoner ton fossil koldioxid. I år har dessa utsläpp minskat till knappt 16 miljoner ton. För att hinna till noll år 2045 måste vi lägga i högsta växeln – efter 2045 ska Sverige uppnå negativa utsläpp.
    Energimyndigheten: Industriklivet – de första fem åren.
    Ta del av rapporten: Fem år med Industriklivet – Del 1: Utvärdering – pdf.
Om Industriklivet
Sveriges regering har antagit klimatmålet att år 2045 ha nettonollutsläpp av fossila gaser och därefter uppnå negativa utsläpp. För att lyckas med detta måste en grön omställning ske i alla sektorer. För att den svenska industrin ska lyckas med sin omställning har Energimyndigheten fått uppdraget av regeringen att leda Industriklivet, som ska stötta industrin genom att dela ut stöd till innovativa satsningar som driver på klimatomställningen.


Statliga miljardstöd till snabbväxande fossil kemikalieindustri ökar utsläppen

Oljebolagens nya strategi att satsa på plast, konstgödsel och kemikalier ökar klimatutsläppen och gör det mycket svårt för biobaserade eller återvunna alternativ att slå igenom. Foto: Pixaby.
I takt med att marknaden för fossila bränslen sviktar storsatsar oljeindustrin på kemi- och plastindustrin i stället. Strategin tycks fungera: plastindustrin växer snabbare än den globala ekonomin. Mångmiljardbidrag från stater i Europa och USA liksom offentligt finansierade banker, i kombination med svag lagstiftning, pekas ut som orsaker till den snabba tillväxten. Även svenska exportkreditnämnden bidrar. Detta framkommer i en ny rapport som släpps idag.
    Lunds universitet: Statliga miljardstöd till snabbväxande fossil kemikalieindustri ökar utsläppen.


Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

Lättare fysisk aktivitet är viktigt för hjärnan.
Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.
    Studien bygger på data från nästan 700 personer som vårdats för hjärnblödning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg under perioden 2014–2019.
    Forskning.se: Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar .


Historiska kartor

Foto: Naturvårdsverket.
Den häradsekonomiska kartan (Häradskartan) och stomkartorna till generalstabens topografiska karta finns nu i digital form. Häradsekonomiska kartan producerades under perioden 1859–1934. Stomkartorna bygger på storskaligt kartunderlag från tidigt 1700-tal till sent 1800-tal.
    De gamla kartorna ger en ögonblicksbild av hur landskapet användes förr och kan förklara en del av hur landskapet ser ut idag. Kartorna kan användas till exempel av den som vill återskapa våtmarker eller betesmarker.
    De kan också vara en ingång till mer detaljerade, storskaliga kartor, till exempel geometriska eller laga skifteskartor.
    Naturvårdsverket: Historiska kartor.


NASA väljer Blue Origin som andra leverantör av Artemis Lunar Lander

För att utveckla ett mänskligt landningssystem för Artemis V-uppdrag till månen, har Nasa valt Blue Origin of Kent, Washington. Genom Artemis kommer Nasa att utforska mer av månen än någonsin tidigare, avslöja fler vetenskapliga upptäckter och förbereda sig för framtida astronautuppdrag till Mars.
    Blue Origin kommer att designa, utveckla, testa och verifiera sin Blue Moon-landare för att möta Nasa:s krav för mänskligt landningssystem för återkommande astronautexpeditioner till månens yta, inklusive dockning med Gateway, en rymdstation där besättningen överförs i månens omloppsbana. Utöver design- och utvecklingsarbete inkluderar kontraktet ett obemannat demonstrationsuppdrag till månens yta innan en besättningsdemo på Artemis V-uppdraget 2029. Det totala värdet för kontraktet med fast pris är 3,4 miljarder dollar.
    NASA: NASA Selects Blue Origin as Second Artemis Lunar Lander Provider.


Ska vi återuppliva förlorade arter?

Från den ulliga mammuten (Mammuthus primigenius) till passagerarduvan (Ectopistes migratorius) upprätthöll utdöda arter en gång balansen mellan jordens känsliga ekosystem. Men mänsklig inblandning har resulterat i dramatisk förlust av biologisk mångfald. Kan vetenskapen återställa det som har gått förlorat? Här försöker genetiker och molekylärbiologer ta tillbaka arter för att återställa planetens hälsa.


2023-05-28

Biografi om Elon Musk av Walter Isaacson

I september släpps biografin om den omtalade sydafrikansk-amerikanske entreprenören och industrimagnaten Elon Musk. Boken är skriven av den amerikanske författaren och journalisten Walter Isaacson. Boken släpps på både engelska och svenska i september.
    ”I två år har Isaacson följt Musk som en skugga, suttit med på hans möten, gått fabriksronderna med honom och ägnat timme efter timme åt att intervjua Elon själv, hans släkt och vänner samt hans medarbetare och motståndare. Resultatet är en avslöjande skildring från insidan, fylld till brädden av fantastiska berättelser om triumfer och katastrofer, som får oss att ställa frågan: Är de demoner som driver Musk helt enkelt det som krävs för att nå innovation och framsteg?”
    Walter Isaacson, är vd för Aspen Institute, en politiskt obunden pedagogisk och politisk organisation med säte i Washington, D.C. Han har varit ordförande och vd för CNN och redaktör för tidskriften Time. Han har skrivit biografier om Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Benjamin Franklin, Albert Einstein och Henry Kissinger.
    Bokförlaget Fri tanke: Elon Musk.


Van Goghs cypresser

Van Goghs cypresser är den första utställningen som fokuserar på träden – bland de mest kända i konsthistorien – porträtterade av Vincent van Gogh (1853–1890). Utställning på Metropolitan Museum i New York pågår från 22 maj till och med 27 augusti.
    Sådana ikoniska bilder som Wheat Field with Cypresses och The Starry Night tar sin plats som mittpunkten i en presentation som ger ett aldrig tidigare skådat perspektiv på ett motiv som är praktiskt taget synonymt med den holländska konstnärens våldsamt ursprungliga uttryckskraft.
    Ett 40-tal verk belyser omfattningen av hans fascination för regionens distinkta flamliknande vintergröna växter när de successivt väckte, underblåste och satte fart på hans fantasi under loppet av två år i södra Frankrike: från hans första iakttagelser av de "höga och mörka" träden i Arles för att förverkliga sin fulla, suggestiva potential i Saint-Rémy.
    The Metropolitan Museum of Art: Van Gogh’s Cypresses – Exhibition Objects – ett 40-tal verk.
    The Metropolitan Museum of Art: Van Gogh’s Cypresses.


Lyssna på ett av de största träden i världen

Den som reser till Fishlake National Forest i Utah blir omgiven av en hög höjdare. Det är en av de största livsformerna på planeten: en darrande asp så kolossal att den har ett namn – Pando, som är latin för "jag sprider mig”.
    Man kanske misstar Pando för en skog med tusentals enskilda träd. Men i verkligheten är alla träd kopplade till ett enda rotsystem.
    På sätt och vis "omdefinierar Pando träd", säger Lance Oditt, som leder den ideella Friends of Pando.
    Det som började som ett frö sträcker sig nu över 80 fotbollsplaner och väger cirka 6 000 ton. "De ser ut som trädstammar för oss, men stjälkar är den korrekta vetenskapliga termen", säger han. "De går 25 meter upp i himlen”.
    Lyssna på Pando på Npr: Listen to one of the largest trees in the world.


Blågröna alger och solljus kan bli grönt flygbränsle

Cyanobakterier, eller blågröna alger, kanske mest är kända som orsaken bakom algblomning.
I jakten på nya flygbränslen kan kolvätet isopren bli en del av lösningen. Det kan tillverkas av cyanobakterier som tar hjälp av solljus och koldioxid, visar en studie.
    Utvecklingen av hållbart flygbränsle är viktigt för att i förlängningen minska flygets koldioxidutsläpp. En annan lösning är elflyg, speciellt för korta resor, men dagens batterikapacitet räcker inte för längre flygningar.
    Forskning.se: Blågröna alger och solljus kan bli grönt flygbränsle.


Kinas ChatGPT blockerar användare som frågar om Xi Jinping och Nalle Puh

Kinas ChatGPT vägrar svara på känsliga frågor om president Xi Jinping eller Covid – och förbjöd till och med användare som vågade fråga om kommunistledarens åsikter om Nalle Puh. Den kinesiska AI:n – kallad Ernie Bot och som lanserades i mars av Peking-baserade teknikföretaget Baidu – har pekats ut av landet som ett bättre alternativ till farorna med OpenAI:s ChatGPT.
    När reportern frågade "Vad är förhållandet mellan Xi och Nalle Puh", fick hon inget svar utan den Kina-baserade tillgången till Ernie blev inaktiverad. Xi har förbjudit alla omnämnanden av den tecknade björnen i kinesiska sociala medier sedan 2017, efter att han upprörts över att liknats vid den fetlagda Puh.
    Läs mer om Ernie på New York Post: China’s ChatGPT rival bans users who ask AI about Xi Jinping and Winnie the Pooh.


Titanic: 3D-skanning i full storlek

Genom det största undervattensprojektet för 3D-filmning som någonsin genomförts har forskare kartlagt Titanic i sin helhet. Från dessa data har en ”digital tvillig” skapats som visar vraket på en detaljnivå och klarhet som aldrig tidigare skådats. Med hjälp av teknik utvecklad under fem år av djupvattenspecialisten Magellan Ltd avslöjas det exakta tillståndet för vraket och hela den historiska platsen kartlagts.
    Skanningar av vraket genomfördes under en sex veckors expedition sommaren 2022. Ett specialistfartyg placerades i Nordatlanten 700 km utanför Kanadas kust. Expeditionen placerade ut två undervattensfartyg som tillbringade många timmar på 3 800 meter under ytan med att kartlägga varje millimeter av vraket i minsta detalj och kartlägga hela skräpfältet på 3 mil. I enlighet med stränga regler på plats berördes eller stördes inte vraket och hela platsen behandlades med största respekt, vilket inkluderade en blomsternedläggning till minne av dem som miste livet.
    Atlantic Productions: Titanic: First Ever Full Size Scans of the Wreck Revealed.
Video: Atlantic Productions / Magellan.


2023-05-27

Kom in, sätt dig ner och koppla av i Ambient Garden

DET HÄR ÄR SÅ HÄRLIGT! En underbar bit av digitalt skapande och en perfekt liten webbplats,
    "Ambient.Garden är en musikkomposition som är utlagd i rymden. Att röra sig genom rummet är att röra sig genom musiken. Autopiloten är en föreslagen väg genom musiken och kan inaktiveras för att fritt kunna utforska. Varje träd länkar till källkoden för dess generativa ljud. Den här koden kan experimenteras med för att flytta djupare in i ljudet”.
    Du kan antingen ställa in upplevelsen på "autopilot", bara låta den "vandra" genom landskapet där du upplever ljuden "planterade" av utvecklaren, eller så kan du klicka för att flytta i vilken riktning du vill och se vilka musikaliska landskap som det resulterar i … ärligt talat, det här är bara underbart.
    Ambient Garden.


Även svagt trafikbuller orsakar sämre arbetsprestation

Foto: Chalmers tekniska högskola.
I den snabbt ökande förtätningen av våra städer bygger vi i omedelbar närhet till vägar och trafikleder, mark som för bara ett decennium sedan ansågs otänkbar att bebygga. Att buller kan vara negativt för människors hälsa är känt, men ny forskning från Chalmers visar att koncentrationsförmågan kan påverkas betydligt av trafikbuller på så låg nivå som 40 decibel – vilket motsvarar en vanlig bakgrundsljudnivå i exempelvis kontorsmiljöer och kök.
    I ett labb på Chalmers har forskare vid avdelningen för teknisk akustik gjort en studie där försökspersoner genomfört koncentrationstester med bakgrundsljud av trafikbuller. Försökspersonerna fick i uppgift att titta på en datorskärm och reagera på vissa bokstäver och efteråt skatta sin upplevda arbetsbelastning. Studien visar att försökspersonerna både fick betydligt sämre resultat på prestationstestet, och upplevde arbetsuppgiften som svårare att genomföra, med trafikbuller i bakgrunden.
    Chalmers: Även svagt trafikbuller orsakar sämre arbetsprestation.


Saker "öppnades" och folk såg intressanta saker inuti

Nyfikenhet är en kraftfull kraft som driver människor att utforska världen omkring oss. Det är anledningen till att vi ställer frågor och ger oss ut i det okända. Och ibland leder det till att vi bryter eller öppnar saker bara för att se vad som finns inuti.
    Här listans några av de mest överraskande och spännande tvärsnitten. Från insidan av ett bowlingklot till det inre av en kaktus, bilder som säkert väcker ditt intresse. Till och med en "uppklippt" mekanisk kalkylator för att visa dess komplexa mekanismer!
    Bored Panda: 50 Times Things Got “Opened” And People Saw Interesting Things Inside.


Nytt svampliknande material suger upp läkemedelsrester ur vatten

Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat ett material som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten. Det handlar om ett poröst material som har nano-små kanaler och beter sig som ett slags svamp.
    Reningsverken har svårt att stoppa läkemedelssubstanser från att släppas ut i vattendrag, vilket är ett allvarligt problem.
    Forskning.se: Nytt svampliknande material suger upp läkemedelsrester ur vatten.


Allt fler prenumererar på dagstidningar

Bild: Dea Andreea, Unsplash.
Fler prenumererar på dagstidningar. Och befolkningen i Sverige ägnar överlag mer tid åt medier jämfört med hur det var före pandemin. Det framgår av statistik från Göteborgs universitet.
    Sifforna avser 2022 och kommer från Mediebarometern från Nordicom vid Göteborgs universitet. Under året låg den samlade dagliga medieanvändningen kvar på de kraftigt förhöjda nivåer som uppmättes under pandemiåren 2020 och 2021.
    Forskning.se: Allt fler prenumererar på dagstidningar.


2023-05-26

Volvo tar rekordorder på 1000 elektriska lastbilar

Bild: Volvo.
Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030 till Holcim, en av världens största leverantörer av byggmaterial, såsom cement och betong med huvudkontor i Schweiz.
    Affären är den största kommersiella ordern hittills för Volvos ellastbilar, och de första 130 lastbilarna kommer levereras under 2023 och 2024. De första 130 tunga, eldrivna lastbilarna, av modellen Volvo FH och Volvo FM, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.
    Volvo: Volvo tar rekordorder på upp till 1000 elektriska lastbilar.


Hög risk för 1,5 graders uppvärmning inom fem år

En ny studie utfärdad av Världsmeteorologiska organisationen, WMO, säger att det är hög sannolikhet att den globala uppvärmningen kommer passera 1,5 grader inom loppet av fem år.
    Det är 66 procents sannolikhet att den årliga genomsnittliga globala temperaturen under minst ett av åren mellan 2023 och 2027 kommer ligga på mer än 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Troligtvis kommer även femårsperioden som helhet vara den varmaste som någonsin registrerats, enligt WMO.
    Väderfenomenet El Niño som väntas ta fart de kommande månaderna, beräknas förstärka uppvärmningen som drivs av höga halter av växthusgaser i atmosfären. Arktisk uppvärmning förutspås vara mer än tre gånger högre än det globala genomsnittet.
    WMP: Global temperatures set to reach new records in next five years.


Världens enda helgedom som hedrar Shakespeare

Inte långt från Hampton Court Palace i London finns ett litet tempel, skapat av skådespelaren David Garrick för att hedra William Shakespeare, och det sägs vara världens enda helgedom till Shakespeares ära. Det är ganska litet.
    David Garrick (1717–1779) var en enormt framgångsrik skådespelare och teaterchef som banade väg för modernt skådespeleri, och kom bort från melodramatiska och bombastiska stilar till förmån för mer naturalistiskt skådespeleri. Hans framgång ledde till rikedom, vilket ledde till att han köpte en stor villa nära Hampton Court Palace.
    Templet/sommarhuset byggdes omkring 1755/56 som ett enda åttakantigt rum med en stor täckt ingång som står i hans trädgård vid floden. Inuti stod en stor staty av William Shakespeare som han beställde speciellt för templet, som han fyllde med Shakespeare-minnen. Tyvärr finns inget av det kvar eftersom det såldes av efter hans änkas död 1822.
    Templet och tomten såldes separat från huvudbyggnaden och köptes 1932 av kommunfullmäktige. Templet förföll, restaurerades ett par gånger, senast 1999, och är nu öppet på söndagseftermiddagar under vår- och höstmånaderna.
    ianVisits: A visit to Garrick’s Temple to Shakespeare
    Engelska Wikipedia: Garrick's Temple to Shakespeare.
    Wikipedia: David Garrick.


NASA-astronauter testas i Kraken

En vy av cockpiten på Kraken, en enhet som kan konfigureras för att desorientera dem som är fastspända inuti. De parallella spåren till vänster och höger gör att cockpiten kan slingra framåt och bakåt medan den snurrar oberoende av varandra. Foto: U.S. Navy.
En monstermaskin låter nu NASA-forskare studera på jorden om den desorientering som astronauter kan stöta på i rymden.
    Maskinen är den amerikanska flottans Kraken, en enhet som kraftfullt kan snurra passagerare som tvätt som körs i en tvättmaskin. Ett nytt samarbete med marinen kommer att tillåta NASA-forskare att använda Kraken för att bygga strategier som syftar till att lindra åksjuka. Sådana strategier kan inte bara hjälpa astronauter utan kan också erbjuda behandlingsalternativ för patienter med balansproblem här på jorden.
    Astronauter kan uppleva åksjuka när de skjuts upp i rymden och när de återvänder till jorden. Symtomen inkluderar yrsel, illamående och svindel – en känsla av att snurra – vilket kan göra det svårt att utföra uppdragskritiska uppgifter när man landar eller lämnar rymdfarkoster.
    Läs mer, och se en video, på NASA: NASA Harnesses US Navy Spinning Device to Simulate Spaceflight.


Minnet av svältkatastrof enande kraft i Ukraina

Bild: Ihor OINUA, Unsplash.
Ett sätt att kuva en befolkning är att radera, eller skriva om, befolkningens gemensamma minnen. Under Sovjetåren förbjöds allt prat om den svältkatastrof som på 1930-talet krävt miljontals ukrainares liv. Men idag fungerar minnet av svälten som en enande kraft i Ukraina, enligt historikern Yuliya Yurchuk.
    Forskning.se: Minnet av svältkatastrof enande kraft i Ukraina.


Biomarkörer kan förbättra behandling av tarmsjukdom

Immunsystemet i tarmen hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, har nu kartlagts. Målet är mer individanpassade behandlingar.
    Tillräcklig kunskap saknas om hur immunsystemet fungerar vid tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit hos barn. Det är också oklart hur inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, skiljer sig mellan barn och vuxna.
    Forskning.se: Biomarkörer kan förbättra behandling av tarmsjukdom.


2023-05-25

Sveriges äldsta gymnasium 400 år

Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu även en ny bakelse.
    I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Gymnasiet grundades av biskop Johannes Rudbeckius 1623.
    Firandet pågår 24–31 maj, jubileet anordnas av Västerås stad tillsammans med flera aktörer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Västerås och Sverige.
    Igår, den 24 maj inleddes det med närvao av H.K.H. Kronprinsessan och skolminister Lotta Edholm (L).
    VLT: MAFFIGT BILDEXTRA: Pampigt firande med Victoria och Daniel.
    Västerås stad: Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu snart även en ny bakelse.
    Svenska kyrkan: Rudbeckianska gymnasiet 400 år.


Allt för Sverige-amerikanerna har landat

Foto: Lina Pending.
Nu har tio förväntansfulla amerikaner anlänt till Sverige. I den elfte säsongen av SVT:s Allt för Sverige börjar deltagarna sin Sverigeresa i Strömstad med Anders Lundin i spetsen som programledare igen. Programmet kommer att sändas i höst.
    Under sommaren kommer den spännande tävlingen om vem som ska få vinna en släktträff med sin svenska familj att spelas in runt om i Sverige.
    Se vilka deltagarna är på Nättidningen Svensk Historia: Allt för Sverige-amerikanerna har landat.


Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland

Vem blir politiskt aktiv? I Ryssland och många andra länder är politiskt engagemang ett privilegium för de redan privilegierade – de som har hög status och tillhör de rätta sociala nätverken. Det är slutsatsen i en ny avhandling.
    För att skapa och upprätthålla demokrati krävs aktiva medborgare som protesterar, sprider politisk information och fungerar som representanter för andra.
    Forskning.se: Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland.


Bakterier och svampar kan bromsa global uppvärmning

Forskare har tagit prover på mikroorganismer, bland annat i Abisko. Bild: Carla Cruz Paredes.
Mikroorganismers förmåga att anpassa sig till varmare temperaturer kan sakta ner klimatförändringarna genom att lagra kol i jorden. Det visar en ny studie.
    Forskning.se: Bakterier och svampar kan bromsa global uppvärmning.


Autism kan skönjas hos bebisar – här är tecknen som forskare sett

Bild: Oleg Sergeichik, Unsplash.
Barn som uppfyller kriterierna för autism verkar redan som bebisar reagera lite annorlunda på bland annat ljud och visuella mönster jämfört med andra bebisar. Här är tecknen som forskare har sett.
    En autismdiagnos kan ställas först när barn är runt två till tre år gamla. Men Terje Falck-Ytter, professor i psykologi, har visat att barn som får diagnosen autism långt före dess verkar tolka sin omgivning lite annorlunda jämfört med andra barn. Det rör sig om subtila skillnader, inget som är möjligt att avgöra på egen hand i en vardaglig situation.
    Forskning.se: Autism kan skönjas hos bebisar – här är tecknen som forskare sett.


Apple förbjuder anställda från att använda ChatGPT

Flygfoto över Apple Park, Apples huvudkontor, i Cupertino, Kalifornien. Taket är täckt av solpaneler med en effekt på 17 MW, vilket gör det till ett av de största solcellstaken i världen. Foto taget från en Cessna 172M. Bild: Daniel L. Lu / Wikimedia Commons, cc.
Apple förbjuder sina anställda att använda OpenAI:s ChatGPT på jobbet, detta av oro över att information som delas med chattboten kan läcka. Man har även varnat anställda från att använda GitHubs AI-programmeringsassistent Copilot.
    Andra företag som tidigare har förbjudit användning av ChatGPT är bland annat JP Morgan, Verizon och Amazon.
    The Verge: Apple restricts employees from using ChatGPT over fear of data leaks.


Piccadilly Circus tunnelbanestation (1929)

Skiss över tunnelbanestationen Piccadilly Circus i London av Renzo Picasso, 1929.
    Renzo Picasso var en italiensk arkitekt, ingenjör och stadsplanerare och designer.
    Archivio Renzo Picasso: "Tube" and "Bus" in Piccadilly Circus.
    Se även: Modernism i Metro-Land.
    Engelska Wikipedia: Renzo Picasso.


2023-05-24

Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Grebbestadsostron är nu ett skyddat varumärke. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor. Foto: Jerker Norlander.
Vildfångade Grebbestadostron har fått EU:s märkning skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att de nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB).
    Det är levande vildfångade atlantostron (Ostrea edulis) som fångas i området Grebbestads norra och södra skärgårdar som får skyddad ursprungsbeteckning. För att få märka med den skyddade beteckningen ska fisket följa den angivna produktspecifikationen.
    En mindre del Grebbestadsostron fiskas med håv av fiskare utrustade med vattenkikare och vadarbyxor. Huvuddelen av ostronen fiskas av erfarna dykare som för hand plockar ostronen utan att vidröra bottnen. Därmed rör dykaren inte upp material från bottnen utan de ostron som lämnas kvar kan fortsätta filtrera det rena klara vattnet i produktionsområdet.
    Livsmedelsverket: Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
    Jordbruksverket: Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU.


Chester – Europas 5:e vackraste stad (enligt Readers of USA Today)

För något decennium sedan röstade USA-läsare fram staden Chester i England som Europas femte vackraste stad.
    Även om detta kan ha kommit som en överraskning för många (det slog Prag, Budapest och Venedig till att börja med), för de som känner till denna historiska stad, som grundades av romerska inkräktare för nästan 2 000 år sedan, kom det som ett efterlängtat erkännande av en av de Storbritanniens bäst bevarade hemligheter.
    Chester ligger undangömt drygt tjugo mil söder om Liverpool och det är sant att staden ofta hamnar i skuggan av sin större, mer kända granne. Svårt att konkurrera med The Beatles … Chester har dock sin egen charm.
    Följ med på en rundtur I den vackra staden Chester – med många bilder.
    Kuriositas: Chester – Learn about Europe's 5th Prettiest City (according to Readers of USA Today).


Gåtan monoliten Sayhuite: Konstiga mönster, okänd hantverkare

Många mönster ristade på en monolit är hantverk av sedan länge bortgångna hantverkare som ägnade enorma ansträngningar och möjligen till och med fällde tårar i skapelseprocessen. Denna monolit, som finns i dagens Peru, är prydd med mer än 200 mönster noggrant uthuggna som groddjur, reptiler, kräftdjur och stora katter, alla omgivna av terrasser, vattendrag, tunnlar och bevattningssystem. Det exakta motivet och betydelsen av dessa ristningar förblir en gåta.
    Den arkeologiska platsen Sayhuite ligger inbäddat i Abancay, en provins i den sydcentrala regionen Apurímac i Peru, och går tillbaka till Inkarikets epok, mellan 1400- och 1500-talen e.Kr. I jämförelse med andra inkareliker har Sayhuite få kvarvarande bevis på sin inkahistoria. Platsens mest utmärkande artefakt är Sayhuite-monoliten, en gåtfull sten prydd med många intrikata sniderier.
    Sayhuite-monoliten har rönt stort intresse på grund av sina ”sniderier”. Över 200 zoomorfa och geometriska mönster kan observeras på monolitens yta, främst föreställande reptiler, stora katter, kräftdjur och grodor. Vissa forskare har föreslagit att urvalet av dessa varelser kan ha ett symboliskt värde som var begripligt för inkafolket. Till exempel kan skildringen av stora katter potentiellt anspela på Cuzco, huvudstaden i Inkariket, och dess härskande klass, särskilt Pachacuti, den nionde Sapa Inca och Inkarikets första härskare.
    Historic Mysteries: The Enigma of the Sayhuite Monolith: Strange Designs, Unknown Artisan.


Ryggmärgens första tid kartlagd ­– ledtråd till sjukdomar

Nervsystemet börjar utvecklas innan embryot övergår till att kallas foster.
Forskare har kartlagt hur ryggmärgens alla celler bildas och utvecklas hos embryon. Det kan öka kunskapen om hur skador och sjukdomar uppstår i nervsystemet.
    Ryggmärgen är en del av det centrala nervsystemet och fungerar som en viktig förmedlare av information mellan hjärnan och resten av kroppen.
    Forskning.se: Ryggmärgens första tid kartlagd ­– ledtråd till sjukdomar.


Igelkottar och storstaden

Skogsdjur vaknar från vinterdvalan för att upptäcka att deras hem har förvandlats till en stad. Hur ska de överleva?


2023-05-23

Tryckfrihetsförordningen utsedd till världsminne av Unesco

Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 har utsetts till världsminne av Unesco. Förordningen var först i världen, och innebar både rätten att uttrycka sig fritt och att ta del av allmänna handlingar. I dag bevaras det unika källmaterialet på Riksarkivet och Kungliga biblioteket (KB).
    År 1766 antog Sverige som första land i världen en lag som reglerade rätten till det fria ordet – tryckfrihetsförordningen. Den bestod av två delar:
Rätten för alla att publicera tankar, åsikter och känslor i tryck.
Rätten för alla att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar (till exempel beslut, protokoll och utredningar), och trycka dem om man ville. Den rättigheten kallas för offentlighetsprincipen.


Princeton-student bygger ChatGPT-detektionsapp för att bekämpa plagiat

Edward Tian studerar datavetenskap och undervisar i journalistik vid Princeton University och han har byggt GPTZero, en app som snabbt kan ta reda på om en uppsats skrevs av en människa eller ChatGPT.
    GPTZero-appen fungerar genom att använda två indikatorer för att ta reda på om något skrevs av en människa eller av AI, "förvirring" och "burstiness". Förvirringsdelen mäter hur komplex texten är och burstinessdelen handlar om varianter av meningar. AI-meningar är vanligtvis mer enhetliga än hur människor skriver och Tians app kan upptäcka skillnaden.
    Till alla studenter där ute, det är bäst att du skriver dina egna uppsatser ... för den här killen håller ett öga på dig!
    Princeton University: Whitmanites in the News- Edward Tian.
    NPR: A college student created an app that can tell whether AI wrote an essay.


En enda cigarett kan påverka kroppens östrogen

Kvinnor är känsligare för rökning och effekten kan komma snabbt. En studie visar att en enda nikotindos räcker för att minska nivåerna av ett enzym som styr östrogenproduktionen i hjärnan.
    Det är känt sedan tidigare att kvinnor och män reagerar olika på rökning. Kvinnor är till exempel mer sårbara för ärftlighet i samband med rökning och får också fler återfall.
    Forskning.se: En enda cigarett kan påverka kroppens östrogen.


Hur ska regeringen ta sig an digitaliseringen av kulturarvet?

Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Foto: Magnus Hjalmarsson.
Att digitalisera vårt kulturarv har stort värde för både forskning och demokrati. Men medan andra länder gör kraftfulla satsningar står Sverige och stampar. Nu är det dags för regeringen att kliva fram, skriver Björn Orring, tf generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
    Tidningen Curie: Hur ska regeringen ta sig an digitaliseringen av kulturarvet?


Hedvig Eleonora blev rikets första dam under 55 år

Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715) spelade en viktig roll i den svenska kungafamiljen. Hon var Sveriges drottning i sex år, men de facto Sveriges första dam till sin död 1715. Idag är hon mest känd som 1600-talets största slottsbyggare. Som gift med Karl X, mor åt Karl XI samt farmor åt Karl XII arbetade hon för ett starkt kungahus under stormaktstiden. Sent i livet skulle hon för döva öron vädja till Karl XII att sluta fred med sina fiender.
    Lyssna på podden Hedvig Eleonora blev rikets första dam under 55 år.


Kvinnolandskap

Landkonstnären Jeanne K. Simmons, införlivar den kvinnliga kroppen i sin landskapsfotografering för att skapa kvinnolandskap. Från gräsförlängningar till kelpklänningar, konstruerar hon plagg av organiska material för att fira samexistensen mellan kvinnor och natur.
    Jeanne K. Simmons är född i Storbritannien, men bor numera i Port Townsend, delstaten Washington, USA.
    Jeanne K Simmons – Artist.
    Instagram: jeanneksimmons.