2023-09-30

Regeringen försöker gaslighta oss allihop

Biopremiäraffisch för filmen Gaslight från 1944.
Borgerligheten gick till val på löften om att tänka nytt kring klimatet. Och nytt blev det. Emma Høen Bustos skriver i en ledare i DN: Är det så här det känns att bli gaslightad?
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har efter många månaders övning blivit expert på konsten att med irriterad ton upplysa journalister och debattmot-ståndare om att regeringens klimatpolitik inte alls har några utmaningar. Sverige har nu ”bättre förutsättningar än någonsin” att nå klimatmålen på lång sikt, hette det i onsdagens ”Aktuellt”. Hon himlar med ögonen, antyder att det förstår vem som helst som orkar sätta sig in i frågan.
    …
    Jag tvingas inse att det nog inte är mig det är fel på ändå. Så dyker en tanke upp. Det här känns som ”en form av manipulation där information förvrängs för att få individen att tvivla på sanningen”. Är det alltså så här det är att bli gaslightad?
Gaslighting har blivit ett fenomen i tiden. Men vad menas med ordet, och vad betyder det att bli gaslightad? Enligt Wikipedia betyder
Gaslighting är en form av manipulation och vilseledande, där information förvrängs, förvanskas eller utelämnas eller där falsk information presenteras med avsikten att få offer att tvivla på sina egna minnen, uppfattning och sinneshälsa. Det kan variera från att förövaren endast förnekar ett begånget övergrepp till att iscensätta bisarra händelser med avsikten att desorientera ett offer.
    Termen härrör från pjäsen Gasljus (originaltitel Gas Light) från 1938 och dess filmatiseringar från 1940 och 1944.


Kebnekaises sydtopp fortsätter smälta i snabb takt

Kebnekaises syd- och nordtopp med sydtoppen i förgrunden.
Glaciären på Kebnekaises sydtopp blir allt mindre. Under det senaste året har den krympt med mer än en meter. Även andra svenska glaciärer smälter snabbt, visar mätningar.
    Sedan september 2019 har Sverige en ny officiell högsta punkt. Forskare vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala konstaterade då att Kebnekaises sydtopp var lägre än nordtoppen.
    Sydtoppens höjd, som kröns av en toppglaciär, var då 2095,6 meter jämfört med norra toppens 2096,8 meter. Nordtoppen består av sten och har en höjd som inte ändras.
    Forskning.se: Kebnekaises sydtopp fortsätter smälta i snabb takt.


Kanon från förlist skepp – ett av Europas äldsta fynd

Den lilla kanonen är cirka 50 centimeter lång. Bild: Bo Niklasson/Bohusläns museum.
En stridsklar kanon som hittats på botten utanför Marstrand har daterats till 1300-talet – och därmed en av Europas äldsta artilleripjäser. Fyndet ger en inblick i tidig militärutveckling, men vittnar också om en orolig tid för sjöfarare och kustbefolkning.
    Den lilla trattformade kopparkanonen hittades av en fritidsdykare på 20 meters djup i havet utanför Marstrand på västkusten. Den tros komma från ett förlist skepp.
    Forskning.se: Kanon från förlist skepp – ett av Europas äldsta fynd.


2023-09-29

WWF Fiskguiden för 2023 har kommit

Världsnaturfonden WWF har nu uppdaterat Fiskguiden för 2023. I den ger man rött ljus för strömming och sill fångad i Östersjön och Bottniska viken. Det innebär att organisationen avråder konsumenter från att köpa och äta strömming och sill från de havsområdena.
   &nbs;Bakgrunden är att strömming och sill från stora delar av Östersjön och Bottniska viken har minskat både i antal och vikt. WWF pekar på överfiske och felrapportering av fångster som orsaker till rekommendationen.
    WWF: Fiskguiden.


Bilden av postcovid klarnar allt mer

Varför får en del så långdragna symtom efter covid-19 och vad beror de på? En översiktsstudie har tittat på vad forskningen säger om störningar i kroppen vid postcovid.
    Covid-19, som orsakas av viruset sars-cov-2, betraktas inte längre som ett internationellt akut hot mot människors hälsa, enligt världshälsoorganisationen, WHO.
    Men det betyder inte att forskarvärlden slutar att söka svar på alla de frågor som uppstått i pandemins kölvatten. Många människor har kvarstående eller sena symtom långt efter infektionen – så kallad postcovid.
    Forskning.se: Bilden av postcovid klarnar allt mer.


Kapsel med asteroidprover har landat

En kapsel med ett prov av asteroiden Bennu, landade på jorden den 24 september 2023 av NASA:s OSIRIS-REx-uppdrag. Foto: Kredit: NASA/Keegan Barber.
Efter sju långa år i rymden återvände nyligen Nasa:s kapsel från Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) till jorden. Under dessa år har farkosten tagit sig till asteroiden Bennu och hämtat ett prov för att sedan återvända. Sammanlagt färdades kapseln cirka 6,2 miljoner kilometer på sin tur-och-retur-resa.
    Kapseln landade på amerikanska försvarsdepartementets Utah Test and Training Range i delstaten Utah. Proverna, som består av damm och småsten, väger ungefär 250 gram och samlades in på asteroiden Bennu fyra år efter det att sonden skickades upp 2016.
    Nasa Blog; OSIRIS-REx Blog Coverage for Sample Landing Day Concludes.


Stötta Vasa

Vasa deformeras – och på sikt riskeras att hon går sönder. Därför så arbetar Vasamuseet med att hitta en ny stöttning för skeppet, så att framtidens besökare också ska få ta del av henne.


2023-09-28

Varm nordisk sommar följdes av fler dödsfall i malaria

Insektsburna sjukdomar riskerar spridas norrut i takt med ett varmare klimat. En avhandling, som tittat på historiska utbrott av malaria i Norden, visar att en varm sommar gav fler dödsfall i sjukdomen året efter.
    De växande effekterna av klimatförändringar på människors hälsa utgör ett akut globalt hot under detta århundrade. Ökningen av vissa typer av extrema väderhändelser påverkar inte bara individer, utan sätter också press på ekosystem som är nära kopplade till vår hälsa.
    I ett allt varmare klimat riskerar insektsburna sjukdomar att komma tillbaka till områden där de tidigare varit utrotade, till exempel i Norden.
    Forskning.se: Varm nordisk sommar följdes av fler dödsfall i malaria.


Mördarsmog i London

Smogen 1962 dödade dussintals Londonbor. Bild: ogoco , cc.
Den stora smogen 1952 är väldokumenterad, men 10 år senare drabbades London av ännu en förödande anfall, som utlöste förödelse över den brittiska huvudstaden.
    Den 3 december 1962 omslöt en tjock dimma huvudstaden, i vad som skulle bli tre dagar. "Människor och dubbeldäckare famlar sig fram genom dimman", skrev The Sphere, som beskrev Holborn Circus, "Statyn av Prins Albert på sin häst tittar ner på den skumma scenen …”
    Sikten på vägarna varierade från 25 meter till noll. I Chingford och Highgate var det nästan ingen sikt alls. Massor av bilar övergavs på North Circular. Plan stoppades på Gatwick och Heathrow. Som Christine L Corton skriver i London Fog: The Biography, kunde smogen ses driva genom Royal Festival Hall, vilket gjorde det svårt för publiken att se orkestern. En ångmaskins brandman fick ett dödligt dopp från en viadukt, medan busskonduktören Arthur Curtis blev omkullkörd av sin egen buss.
    Läs mer på Londonist: The Killer 1962 Smog Of London.


Kommissionär: EU måste bli mer påstridigt mot Kina

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis talar inför studenter vid Tsinghua-universitetet i Beijing, Bild: EU.
Handelskommissionär Valdis Dombrovskis kritiserar Kina för att göra det svårare för europeiska företag att göra affärer och lovar att EU ska bli mer påstridigt i sitt försvar av internationella handelsregler.
    EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis är på en fyradagarsturné i Kina där han bland annat hållit flera tal om EU:s relation till landet. Han menar att den relationen står inför ett vägskäl.
    Europaportalen: Kommissionär: EU måste bli mer påstridigt mot Kina.


Bluegrassmusik

Vancouvers The Mighty TeardropsCowichan Valley Bluegrass Festival 2023 med en version av Midnight on the Stormy Deep.


2023-09-27

Invasiva ostron har tagit över i Bohuslän

Japanskt jätteostron. Bild: Youk Greeve.
Stillahavsostronet är här för att stanna. Det konstaterar forskare som sett att den invasiva arten snabbt tagit över i de grunda havsvikarna på västkusten.
    Sommaren 2007 observerades stora mängder av en ny art i grunda områden i Bohuslän. Arten – med sylvassa skal – var det invasiva stillahavsostronet som även kallas japanskt ostron. Forskare vid Göteborgs universitet har nu för första gången gjort en uppskattning av hur omfattande invasionen är.
    Studien visar att stillahavsostronet nu är den vanligaste arten som lever ovanpå bottnarna. Den utgör ungefär två tredjedelar av den totala biomassan, där även blåmusslor och europeiskt ostron ingår.
    Forskning.se: Invasiva ostron har tagit över i Bohuslän.


Den sovjetiska katastrofen känd som Nedelin-katastrofen

USA gjorde anspråk på det största priset i det kalla krigets rymdkapplöpning när de landade män på månen 1969. Sovjeterna hade dock många förstaplatser; som den första satelliten, den första mannen som kretsade runt jorden och den första kvinnan i rymden.
    Det har också inträffat en del fruktansvärda katastrofer. Vi känner alla till Apollo 1, Challenger-explosionen och rymdfärjan Columbia. Men sovjeterna slog oss amerikanarna i det, med en katastrof som dödade mer än 100 människor och hölls hemlig i nästan trettio år.
    Den 24 oktober 1960 rullade Sovjetunionen ut en ny, förbättrad raket kallad R-16 som använde två giftiga och frätande kemikalier för bränsle som automatiskt antändes när de blandades. Vad kan gå fel? Raketen hade rusat igenom sin testfas för att kunna avfyras i tid till 43-årsdagen av den bolsjevikiska revolutionen och för att imponera på regeringschefen Nikita Chrusjtjov.
    Det var gott om folk på Baikonur Cosmodrome i Kazakstan för att bevittna uppskjutningen. Det ena ledde till det andra, och innan man visste ordet av ligger det ett 120 meter brett eldklot på startrampen. Många dog omedelbart, medan andra brändes, men kunde inte fly från platsen eftersom asfalten under deras fötter hade smält.
    Händelsen kallas Nedelin-katastrofen efter Mitrofan Ivanovich Nedelin, chefen för missilprogrammet, som dog omedelbart. R-16-raketen utvecklades av Mikhail Yangel, som överlevde och var tvungen att be Chrusjtjov om ursäkt för att han gjorde det. Katastrofen hölls hemlig fram till 1989.
    Amusing Planet: Nedelin Catastrophe: The Worst Space-Related Disaster.
    Engelska Wikipedia: Nedelin catastrophe.


Bärplockare

Bärplockare är en film av Agnes Skonare Karlsson. (svensk författare/regissör baserad i Los Angeles) om två bröder som har rest från Thailand till Sverige för att arbeta med bärplockning under en fruktansvärd värmebölja och hur klimatkrisen förvärrar en redan exploaterande arbetskraftskris.
    Under en exceptionellt varm sommar i Sverige måste en thailändsk migrantarbetare navigera i skogen och sin allt mer grälsjuka relation med sin äldre bror för att hitta de blåbär som behövs för att ha råd med resan hem.
    Läs en intervju med regissören om att balansera skönhet och global politik i hennes film.
    Colombia University School of the Arts: Meet the Filmmakers Behind 2022 CUFF: 'Berry Pickers’.


2023-09-26

Bakslag för vattendrag i EU – återhämtning bromsar in

Forskare har tagit prover från 90 vattendrag i Sverige. Bild: Fernando Chaguaceda/SLU.
Insatser för att förbättra miljöerna i europeiska vattendrag gav effekt. Men den positiva utvecklingen har avstannat, visar en internationell studie.
    Olika åtgärder under de senaste decennierna har resulterat i förbättrade miljöer i vattendrag i Europa, men den positiva utvecklingen tycks nu ha bromsat in.
    Det visar en studie som analyserat insamlade data från vattendrag i hela Europa. Forskare har därmed fått en överblick av åtgärdernas resultat över tid.
    Forskning.se: Bakslag för vattendrag i EU – återhämtning bromsar in.


Världens äldsta träbygge hittat

Bild: Professor Larry Barham/University of Liverpool.
Träföremål från stenåldern är mycket sällsynta eftersom organiskt material tenderar att brytas ner med tiden. Men 2019 upptäcktes ett par stockar vid en flodbank i Zambia som verkade uråldriga. De var medvetet sammankopplade i rät vinkel med snidade skåror i varje stock, som att sätta ihop Lincoln-stockar. Eller en riktig timmerstuga för den delen.
    Arkeologer tror att det kan ha varit en gångväg, eller en del av en plattform för att lagra ved eller mat. Eller det kan ha varit basen för en bostad. Nu är resultaten av ett luminescensdatering klar, och stockarna är 476 000 år gamla! Det gör dem, sammanlänkade, till den äldsta konstgjorda träkonstruktion som någonsin hittats.
    Men vilken typ av man gjorde detta? De äldsta Homo sapiens-fossilen är 300 000 år gamla och de hittades i Israel. Människorna som använde verktyg för att få dessa stockar att passa ihop hade en hjärna som var tillräckligt sofistikerad för att planera sitt arbete och utföra det med stenverktyg. Upptäckten antyder också att trä var ett vanligare material för stenålderslivet än vi visste.
    CNN: ‘Extraordinary’ structure has no real parallel in the archaeological record, scientists say.
    Se även Svt nyheter: Världens äldsta träbygge hittat – video.


Djupdykning i olika typer av tågvagnar

Video: Practical Engineering.
Det är sant att vi ofta inte lägger märke till de intrikata detaljerna i saker vi ser varje dag, särskilt om de är av den mycket tekniska sorten. Kanske ligger det bara inte i våra intressen. Har du någonsin märkt att det fanns olika typer av tågvagnar? Förmodligen inte, eftersom vi oftast bara ser en typ i vårt dagliga liv, om vi överhuvudtaget använder tåg. Men i den här 15-minutersvideon visar ingenjör Grady Hillhouse från Practical Engineering skillnaderna mellan varje typ av järnvägsvagn och deras respektive design och funktioner.
    Ett tåg är en enkel sak vid första anblicken: ett lok – eller flera – drar en rad vagnar längs en järnväg. Men alla dessa rälsvagnar är inte lika, och det finns några fascinerande detaljer om du tar dig tid att lägga märke till skillnaderna.


2023-09-25

Så många släktingar har vi i Sverige

Har du koll på hela tjocka släkten? Hur många är de egentligen? Forskare har nu tagit reda på hur många kusiner och övriga släktingar vi har.
    Släktingar spelar ofta en viktig roll i människors liv. Familjemedlemmar som kusiner, mormödrar och farbröder är en del av individens sociala nätverk och bidrar ofta med betydande stöd – med allt från barnomsorg till socialt umgänge och finansiell hjälp.
    I en ny studie har forskare vid Stockholms universitet för första gången dokumenterat hur många släktingar vi har i Sverige.
    Forskning.se: Så många släktingar har vi i Sverige.


Yoga kan stärka hjärnan och hindra demens

Yoga har större effekt på den kognitiva hälsan än styrke- och konditionsträning. Enligt en ny studie kan yoga även bidra till att förebygga demens hos personer över 55 år.
    Motion nämns ofta som en viktig faktor som bidrar till förbättrad kognitiv funktion*, men många studier som gjorts har visat varierande och ibland motstridiga resultat.
    En ny studie har nu sammanfattat effekterna av fysisk träning på kognitiva funktioner. Hit räknas till exempel minne, uppmärksamhet, beslutsförmåga och hur snabbt hjärnan bearbetar information.
    Forskning.se: Yoga kan stärka hjärnan och hindra demens.


Återställ våtmarkerna – men ta det lugnt, manar forskare

Bland politikerna råder konsensus om nyttan med att återställa våtmarker. Bland forskare är övertygelsen inte lika stor: I sämsta fall kan restaurering orsaka mer problem än nytta.
    Återställ våtmarkerna! Slagorden handlar inte så mycket om att förmå politikerna att göra något som de inte vill, utan om att det går för långsamt. Kanske är det till och med bra att återställningen går långsamt, menar vissa forskare.
    Forskning.se: Återställ våtmarkerna – men ta det lugnt, manar forskare.


Vad gör björnar i skogen?

Alla vet vad björnar gör i skogen. De dansar såklart! När björnar kommer ut ur sin vinterdvala på våren har de tappat det mesta av vikten de lade på förra sommaren, men de har fortfarande sin vinterpäls. När temperaturerna stiger känner de att pälsen börjar lossna. Det är en klåda som måste klias, och det bästa stället att göra det är mot ett träd med grov bark. Så de går till sitt favoritträd. Dansen i den här videon börjar cirka 01:45, och det är en direkt sinnlig upplevelse. När de kliar sig på ryggen lossnar pälsen, och det gör även björnens doft.
    Det här klippet, berättat av sir David Attenborough, är från BBC:s tv-serie Planet Earth II. Hela videon är en fröjd för ögat …


2023-09-24

Fira världsgorilladagen i dag

World Gorilla Day har firats den 24 september varje år sedan 2017. Det datumet valdes eftersom det var den dagen 1967 som Karisoke Research Center i Rwanda grundades av gorillaforskaren Dian Fossey.
    Gorillor är världens största primat. Det finns två arter, den östra gorillan och den västra gorillan. Alla gorillor klassas som kritiskt hotade, med undantag för den underart som kallas bergsgorilla, som klassas som hotad. Den här helgen håller många djurparker speciella program så att du kan lära dig mer om gorillor, eller via länkarna nedan till djurparker.
    Du kan också läsa om gorillor och se ett galleri med förtrollande bilder på dem på Smithsonian.
    Dian Fossey Gorilla Fund: World Gorilla Day.
    Engelska Wikipedia: Karisoke Research Center.
    Smithsonian Magazine: Celebrate World Gorilla Day With 15 Primate Pictures
Djurparker:
    Los Angeles Zoo.
    Cincinnati Zoo.
    Little Rock Zoo.
    Oklahoma City Zoo.
    Louisville Zoo.
    San Antonio Zoo.
    Franklin Park Zoo, Boston.


Banbrytande upptäckt går till kärnan med universums starkaste kraft

En första observation av den flyktiga atomkärnan syre-28 kastar nytt ljus på den starka kraften som är central för all synlig materia i universum. Illustration: Andy Sproles | ORNL.
Forskare på Chalmers har bidragit till att den flyktiga atomkärnan syre-28 kunnat observeras för första gången. Upptäckten publicerades nyligen i tidskriften Nature och kastar nytt ljus över den starka kraften som är central för all synlig materia i universum. Kraften, som håller samman neutroner och protoner i en atomkärna, kan avslöja neutronstjärnors inre hemligheter, stjärnors livscykler och hur olika grundämnen, som guld, uppstår.
    Chalmers: Banbrytande upptäckt går till kärnan med universums starkaste kraft.
    Läs mer om upptäckten, resultaten och Chalmersforskarnas bidrag på Chalmers: Dubbelmagisk syreisotop ger nya ledtrådar till den starka kraften.


Forskare ska avslöja hemligheterna med Ölands ringborgar

Eketorp är den ölandska ringborg som är mest undersökt och även till stor del återbyggd.
Foto: Daniel Lindskog.
Ölands ringborgar påminner om den tid då ön var en rik och viktig handelsmetropol men på 500-talet övergavs många av borgarna. Forskare ska nu undersöka vad borgarna kan avslöja om hur dåtidens ölänningar reagerade på klimatförändringar och andra kriser.
    Läs mer och se fler bilder från forskningen på Stockholms universitet: Forskare ska avslöja hemligheterna med Ölands ringborgar.


Konspiratörerna bakom mordet på Gustav III

Den 16 mars 1792 sköts Gustav III i samband med en maskeradbal på Operan i Stockholm. Under flera år hade missnöjet med kungen ökat. Ett olagligt krig mot Ryssland och det faktum att Gustav III gjort sig i princip enväldig 1789 fick till slut bägaren att rinna över. De sammansvurna ville vrida klockan tillbaka och återinföra frihetstidens statsskick med en mycket svag kungamakt. För att detta skulle kunna förverkligas var det nödvändigt att kungen röjdes ur vägen.
    Lyssna på podden Konspiratörerna bakom mordet på Gustav III.


2023-09-23

MIT-forskare skapar insulinimplantat

Foto: Claudia Liu, Dr. Siddharth Krishnan, MIT/Boston Children’s Hospital.
Forskare vid MIT har skapat ett implantat som ska förse diabetiker med insulin. Forskarna visade att när den implanterades i diabetiska möss, kunde denna enhet hålla mössen stabila blodsockernivåer i minst en månad.
    Ett lovande tillvägagångssätt för att behandla typ 1-diabetes är att implantera bukspottkörtelöceller som kan producera insulin vid behov, vilket kan befria patienter från att ge sig själva frekventa insulininjektioner. Ett stort hinder för detta tillvägagångssätt är dock att när cellerna väl har implanterats får de slutligen slut på syre och slutar producera insulin.
    För att övervinna det hindret har MIT-ingenjörer designat en ny implanterbar enhet som inte bara bär hundratusentals insulinproducerande cellöar, utan också har en egen syrefabrik ombord, som genererar syre genom att spjälka vattenånga som finns i kroppen.
    Forskarna planerar nu att anpassa enheten för testning på större djur och så småningom människor. För mänskligt bruk hoppas de kunna utveckla ett implantat som skulle vara ungefär lika stort som en sticka tuggummi. De planerar också att testa om enheten kan finnas kvar i kroppen under längre tid.
    MIT News: An implantable device could enable injection-free control of diabetes.


Han – The Little Merman

Johan Swe (Atlas Obscurer User).
Den medeltida staden Helsingør i Danmark har nyligen fått ett nytt tillskott på vattnet. Som man ser är den designad för att komplettera Edvard Eriksens staty av den lilla sjöjungfrun som visar den karaktär som skapades av Hans Christian Anderson i Köpenhamn.
    London- och Berlinbaserade artisterna Elmgreen och Dragset har installerat Han, den lilla sjömannen, en helt och hållet modern och kontroversiellt manlig tolkning av den danska nationalikonen och en och annan Disney-wannabee.
    Kuriositas: Han – The Little Merman.
    Atlas Obscura: 'Han' [’He’].


Singapores Changi Airport snart passfritt

Singapores internationella flygplats blir snart helt passlöst – man satsar påbiometrisk identifikation för vissa funktioner.
    Från och med 2024 blir det möjligt att resa till och från Changi Airport utan identifiering med pass. Istället kommer resenärer att identifieras via biometriska funktioner som fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Det innebära att resenärer inte behöver boardingkort, varken på papper eller i mobilen.
    Resenärer från länder som inte stödjer biometriska passfunktioner kommer som tidigare att behöva identifiera sig med fysiska pass.
    CNN: This world-class airport will soon go passport-free.


2023-09-22

Sex av nio planetära gränser är passerade

För första gången någonsin har ett internationellt team av forskare kunnat kartlägga alla nio planetära gränser inom vilka vi kan trygga en säker utveckling för mänskligheten. Jorden beskrivs som en "multisjuk patient" av medförfattaren Johan Rockström.
"Den här uppdateringen av planetens gränser visar tydligt att jorden är en patient som mår allt sämre, eftersom trycket på planeten ökar och vitala gränser överskrids. Vi vet inte hur länge vi kan fortsätta att överskrida dessa viktiga gränser utan att de sammanlagda påfrestningarna leder till oåterkalleliga globala förändringar och skador”, säger medförfattaren Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) och professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.


Nedskräpningen kostar kommunerna 430 miljoner kronor om året

Nu vet vi hur mycket det kostar våra kommuner att plocka upp skräpet som slängs på marken. 227 kommuner har rapporterat in sina kostnader för 2022 och Naturvårdsverket har nu kunnat fastställa den totala kostnaden för att städa upp skräpet till 429 609 041 kronor.
    I år är första året som kommunerna har rapporterat in sina städkostnader för föregående år. Det är dessa städkostnader tillsammans med en skräpmätning och producenternas inrapporterade mängder produkter som ska ligga till grund för de nedskräpningsavgifter som producenterna ska betala år 2024.
    Naturvårdsverket: Nedskräpningen kostar kommunerna 430 miljoner kronor om året.


Hårborttagningens miljöpåverkan kartlagd

Forskare gör livscykelanalys på olika hårborttagningsprodukter. Foto: Sora Shimazaki.
Hur stor miljöpåverkan har din hårborttagning? Det går att ta reda på med hjälp av så kallad livscykelanalys. När hållbarhetsforskare från Lund, Storbritannien och Italien satte rakvanorna på prov fann de att hårborttagning med hjälp av laser var den metod som var bäst för miljön. Om man bortser från alternativet att sluta raka benen.
    Lunds universitet: Hårborttagningens miljöpåverkan kartlagd.


Alpina gems

Den rumänske fotografen Stef Stanciu fångade underbara drönarbilder av säkra alpina stengetter (gems) som springer nerför den klippiga sluttningen av ett av de mest kända bergen i östra Karpaterna.


2023-09-21

EU vill stärka konsumenter – förbjuder grönmålning

Ett nytt direktiv ska stoppa felaktig reklam om skor och andra varors miljö- och klimatpåverkan.
Bild: EU.
v bättre information om varors klimatpåverkan och hållbarhet.
    Ministerrådet och EU-parlamentet är nu eniga om att förbjuda vilseledande grönmålning och falska påståenden om hållbarhet.
    På tisdagen kom ministerrådet och EU-parlamentet preliminärt överens om att anta EU-kommissionens förslag till ett ”direktiv om mer konsumentmakt i den gröna omställningen” – med vissa ändringar.
    Europaportalen: EU vill stärka konsumenter – förbjuder grönmålning.


Höstens storsatsning på svensk historia

Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien Historien om Sverige.
Foto: Ulrika Malm.
I början av november har SVT:s storsatsning Historien om Sverige premiär. Det är en tv-serie i tio delar om vår historia från istiden till idag.
    Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin med scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. Över 300 experter har hjälpt till att få berättelsen på plats och 100 av dem medverkar i serien.
    Programprojektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet.
    – Vi hoppas att den här serien kan bidra till att skapa en historierörelse. Det känns fantastiskt att Sveriges museer, bibliotek, hembygdsföreningar och arkiv över hela landet står i startgroparna för att på olika sätt lyfta Sveriges historia i samverkan med oss, säger Björn Wahren, en av seriens producenter.
    SVT; SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023.


MSB och Bris informerar barn och unga om gängvåld

”Den senaste tiden har nyheterna handlat mycket om kriminella gäng och våld, som drabbar barn och unga på olika sätt. En del barn har också sett och hört våldet eller känner någon som har drabbats av det. På den här sidan har vi och Bris (Barnens rätt i samhället) samlat frågor och svar om det ökade våldet, och hur vuxna försöker få det att sluta.”
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Krisinformation.se har uppdaterat sin webbplats för barn och unga med en sektion där man informerar om det gängrelaterade våldet som drabbat Sverige den senaste tiden.
    Lilla Krisinformation.


Aj, artros! Forskare besvarade tittarfrågor

En miljon svenskar har artros, och det blir allt fler som drabbas av denna ledsjukdom som kan ge både smärta och rörelsebegränsningar. Men vad kan man göra? Och vad säger den senaste forskningen? Artrosexperterna Martin Englund, professor och läkare, och Andrea Dell’isola, docent och fysioterapeut, berättar och svarar på flera tittarfrågor i en livesändning som nyligen ägde rum.
    Lunds universitet; Artrosportalen.


2023-09-20

Antik musikmaskin spelar automatiskt ett piano och 3 violiner samtidigt

Foto: MS Rau.
MS Rau är en antikaffär i New Orleans där man bara säljer den finaste, mest lyxiga och mest ovanliga konst och inredning som finns. Samlingen inkluderar detta mekaniska underverk: musikskåpet Hupfeld Phonolist-Violina Model B.
    Det är ett pianospel. Men den har också tre självspelande violiner, vilket var en revolutionerande uppfinning när den utvecklades under de första åren av 1900-talet i det österrikisk-ungerska riket. Det blev världsberömt på 1910 års världsutställning i Belgien och producerades i stora mängder.
    63 musikskåp överlever fortfarande, inklusive detta exempel på MS Rau, som är i perfekt skick. Den som köper skåpet får med 50 rullar musik, vilket är ett litet urval av de 900 som komponerades under detta mekaniska underverks storhetstid.
    MS Rau: Hupfeld Phonoliszt-Violina Model B Music Cabinet.
    MS Rau.


Inspirerade Pakistan JRR Tolkiens karta över Mordor?

Det finns människor som älskar JRR Tolkiens böcker om Midgård, och det finns fanatiker som studerar historien bakom dem, ursprung och inspiration. Ibland är dessa människor också geografinördar och älskar att studera kartor över Tolkiens fantasifulla universum. Sedan finns Mohammad Reza Kamali, ett iranskt Tolkien-fan som ägnat flera år åt att jämföra Midgård med riktiga kartor över den verkliga världen. Han märkte en kuslig likhet mellan Mordor och bergskedjan Himalaya.
    Nu sa Tolkien själv att Shire var baserad på landsbygden i England, och att handlingen i historien utspelar sig i en del av Midgård som är likvärdig i breddgrad med Europas kustländer och Medelhavets norra kuster. Många fans tog det helt enkelt som att betyda Europa. Men likvärdig i latitud betyder inte Europa. Kamali var mycket bekant med Tolkiens kartor och kände igen deras linjer och former när han såg den verkliga topografin av Pakistans berg. Dessutom, Indus River delar många likheter med Anduin, den stora floden i Midgård, där den ena ringen gick förlorad.
    Läs Kamalis teorier om Tolkiens kartor och resonemanget bakom dem på Big Think.
    Big Think: What if Middle-earth was in Pakistan?.
    Atlas Obscura: Is Mordor Based on the Himalayas?


Stockholms blodbad – officiell trailer

Stockholms blodbad är en av Sveriges historiskt sett viktigaste, mest omskrivna och brutala händelser. Det hela utspelar sig år 1520 då en grupp av svenska aristokrater konspirerar för att störta den danska kungen Kristian II, av svenskar kallad Kristian Tyrann.
    När den danske kungen får reda på adelsmännens planer, beger han sig till Stockholm för att sätta stopp för de svenska rebellernas uppror, under ledning av riksföreståndaren Sten Sture.
    Den engelskspråkiga filmen i regi av Mikael Håfström har Claes Bang, Alba August, Adam Pålsson, Jakob Oftebro och Sophie Cookson i rollistan.
    Biopremiär i januari 2024.
    MovieZine: Brutala scener när Stockholms blodbad blir storfilm.


2023-09-19

Världsrekord av Duplantis i Diamond Leaguefinalen

Världens bäste stavhoppare, Armand ”Mondo” Duplantis, klarade 6,23 och vann Diamond Leaguefinalen i Eugene och slog världsrekord för sjunde gången.
    15 gånger tidigare under säsongen har han prövat på den höjden. I det 16:e försöket låg ribban äntligen kvar. Världsrekordhoppet kom i första försöket. Mondo touchade ribban hårfint, men det var inte ens nära att den ramlade ner. Även i fjol avslutade han VM-tävlingen på Hayward Field i Eugene med att slå världsrekord.
    Han gladdes särskilt åt att bröderna Andreas och Antoine för första gången var på plats när han slog världsrekord.
Dssutom har han satt världsrekord för juniorer vid fyra tillfällen. Sista gången var vid EM i Berlin 2018, då hoppade han 6,05.
Mondos sju världsrekord som senior:
6,23: Eugene 17 sep. 2023 (utomhus).
6,22: Clermont-Ferrand, 25 feb. 2023 (inomhus).
6,21: Eugene, 24 jul. 2022 (VM, utomhus).
6,20: Belgrad, 20 mar. 2022, (VM, inomhus).
6,19: Belgrad, 7 mar 2022 (inomhus).
6,18: Glasgow, 15 feb. 2020 (inomhus).
6,17: Torún, 8 feb. 2020 (inomhus).


Dilemmat: Forskningsresor eller minskade utsläpp?

Viss forskning kräver fältarbete långt borta. Men ibland går det att ersätta flygresor med tågresor eller helt enkelt stanna hemma. Foto: Depositphotos.
Lärosätena vill minska utsläppen av koldioxid. Samtidigt finns det behov av tjänsteresor för forskningssamarbete. Idag har flera universitet minskat sina koldioxidutsläpp jämfört med före pandemin, främst från flygresor. Men skillnaderna mellan olika lärosäten är stora.
    För många forskare är resor en del av det akademiska livet och något som uppmuntras av ledningen. När universiteten ska minska utsläppen av koldioxid tvingas många tänka om. Behöver jag verkligen flyga till Berlin? Kan jag stanna hemma från den där konferensen?
    ”Universiteten måste själva börja klimatomställningen.” Det var rubriken på en debattartikel som 18 forskare publicerade i Dagens Nyheter i oktober 2018. Där uppmanades lärosätena att ta sin egen forskning på allvar och minska utsläppen, framför allt de som orsakades av flygresor.
    Tidningen Curie: Dilemmat: Forskningsresor eller minskade utsläpp?.


Stor litiumkälla hittad i USA

Ren litiummetall, här förvarad i paraffinolja för att förhindra oxidation.
Bild: Tomihahndorf / Wikimedia Commons.
Stort fynd av litium gör USA självförsörjande på den allt viktigare råvaran.
    Forskare vid University of Wyoming har hittat en litium-fyndighet i Rock Springs som innehåller upp till 150 gånger mer litium än som finns i USA:s hittills största litium-projekt, Silver Peak i Nevada. Området på 25 kvadrat-mile innehåller 228.000 ton litium. Men bergformationen sträcker sig över 20.000 kvadrat-mile och skulle kunna innehålla upp till 18 miljoner ton litium.
    Råvaran litium är viktig för vårt moderna samhälle och en grundkomponent i nästan allt som har med grön utveckling att göra. Litium används i litiumjonbatterier, som återfinns i nästan alla bärbara batteridrivna apparater.
    Fox Business: Lithium deposit found in US may be among world’s largest, study finds.
    Råvarumarknaden: Enormt fynd av litium i USA.


Unga känner press att dela nakenbilder

Bild: Isabell Winter, Unsplash.
Killar och tjejer på högstadiet gör det i lika stor utsträckning, men tjejer har mer negativa erfarenheter. De känner större press att dela bilder av sig själva och blir oftare ”skammade”, visar forskning.
    Att skicka nakenbilder via mobilen kan vara riskfyllt, men det är också ett sätt att utforska sin sexualitet. Det menar forskare som – i ett forskningsprojekt finansierat av forskningsrådet Forte – kartlagt högstadieungdomars erfarenheter av så kallad sexting. Hur vanligt är det att skicka och ta emot nakenbilder bland ungdomar på högstadiet? Vem delar man bilderna med? Vilka motiv har man för att sexta? Är det en positiv eller negativ upplevelse?
    Forskning.se: Unga känner press att dela nakenbilder.


2023-09-18

Årets Ig Nobel Prize

Reanimator, spindeldjursversion: Rice University-forskare hittade ett sätt att använda döda spindlar som robotgripare.
Bild: Preston Innovation Laboratory.
Häromdagen delade Improbable Research ut Ig Nobel Prize till forskningsprojekt som genomförts under det gångna året.
    Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset, sedan 1991 utdelat årligen vid Harvard University. Priset delas ut i ett antal olika kategorier och syftar till att premiera rolig forskning. Namnet är en ordlek som anspelar på det engelska ordet ignoble (engelska för 'tarvlig' eller 'vanhedrande' och namnet Nobel efter Alfred Nobel. Namnet uttalas officiellt ig no-BELL.
    Årets pris gick, bland annat, till forskarlag som studerat varför forskare slickar på stenar, hur man använder döda spindlar som robotklor (bilden), en avancerad toalett som analyserar bajs, hjärnstudier på människor som är experter på att prata baklänges, med flera.
    Improbable Research: The 2023 Ig Nobel Prize Winners.


Don Quixote in the 20th Century (ca. 1905)

"Händelseförloppet kommer att utvisa, Sancho,” svarade Don Quijote; ”Tiden, som avslöjar allt, lämnar ingenting som den inte släpar in i dagens ljus, fastän den är begravd i jordens sköte. Men nog om det för närvarande; låt oss gå och se Mäster Pedros show, för jag är säker på att det måste finnas något nytt i den.”
Miguel de Cervantes, Don Quijote , kapitel XXV.
Dessa färgglada kromolitografiska vykort av den spanske serietecknaren Pedro de Rojas återskapar Don Quijotes äventyr under 1900-talet. Vi ser Riddaren av det melankoliska ansiktet slåss med vad som verkar vara en parkvaktare (bildtexten identifierar honom som skogens riddare), gå in på ett elegant hotell med ett paraply under armen och tornera medan han åker i en bil.
    The Public Domain Review: Don Quixote in the 20th Century (ca. 1905).


Lasse Lucidor den olycklige – poetens liv och död i 1600-talets hederskultur

Poeten Lucidor den olycklige blev tidigt föräldralös. Trots en stor lärdom och språkbegåvning lyckades han inte vinna någon tjänst i stormaktens växande förvaltning. En tillfällighetsdikt, som tog ut svängarna för mycket, till ett högadligt bröllop 1669 resulterade i en lång häktningstid för ärekränkning för Lasse. Det var också en kränkt adelsman som blev slutet för Lasse efter en natt på krogen Fimmelstången i Gamla Stan i Stockholm.
    Lyssna på podden Lasse Lucidor den olycklige – poetens liv och död i 1600-talets hederskultur.


Hur påverkar skyfall sjöars planktonliv?

Vid sjön Erken i Uppland pågår ett forskningsprojekt för att bättre förstå hur sjöns planktonlevande bakterier, alger och djur påverkas vid olika avrinningsscenarier. Forskarna studerar hur organismerna reagerar på skillnader i tillförseln av näringsämnen och organiskt material från omgivningen. Ett ökat inflöde av döda växtrester kan även göra sjöar brunare vilket gör det svårare och dyrare att rena dricksvatten.
    Intervju med Silke Langenheder som är föreståndare för Erkenlaboratoriet och leder projektet. (Uppsala universitet.)


2023-09-17

Rosenbad nyrustat och redo för regeringen

Skånebankens stora hall i Rosenbad. Foto: Åke E:son Lindman.
Renoveringen av kvarteret Rosenbad i centrala Stockholm är klar. Statens fastighetsverk, som förvaltar byggnaderna, har överlämnat nyckeln till hyresgästen Regeringskansliet som flyttar tillbaka efter att ha evakuerats under drygt fyra år.
    De fyra huskropparna invid Stockholms ström som utgör kvarteret Rosenbad är totalt 28 500 kvadratmeter. Här var vid förra sekelskiftet Stockholms finanscentrum som utgjordes av tre bankpalats; Stockholms Stads Sparbank, Skånebanken och Nordiska Kreditbanken. I den fjärde byggnaden, AB Rosenbad, fanns lägenheter och krogen Rosenbad. Staten köpte hela kvarteret i slutet på 1970-talet och en större ombyggnad var färdigställd 1981 då Regeringskansliet flyttade in.
    – Efter 40 år var Rosenbad i stort behov av upprustning. Byggnadens installationer hade uppnått sin livslängd, sägerPeter Wallin, fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.
    Efter nära fyra års renovering är upprustningen klar och statsministern och delar av Statsrådsberedningen, Justitiedepartementet och Förvaltningsavdelningen flyttar in i Rosenbad.
    Nättidningen Svensk Historia: Rosenbad nyrustat och redo för regeringen.
    Statens fastighetsverk: Renoveringen av kvarteret Rosenbad – bilder och video.
    Wikipedia: Rosenbad.


Fiskarna i haven krymper – men växer i antal

Många saltvattenfiskar har minskat i storlek under de senaste 60 åren. Samtidigt har mindre fiskarter blivit allt fler, visar en studie.
    Det är känt sedan tidigare att storleken på den största fisken i fisketävlingar har minskat, och att många av de mest hotade arterna är stora. I en ny internationell studie bekräftas dessa observationer.
    Studien visar att förändringar i kroppsstorlek beror på att individer inom arter blir mindre, men också att större arter ersätts med mindre.
    Forskning.se: Fiskarna i haven krymper – men växer i antal.


Personlighet viktig del av våldsbejakande extremism

Varför dras personer till gruppbaserat våld och extremism? En avhandling som undersökt psykologiska förklaringar lyfter fram personlighetsdrag som en viktig pusselbit.
    Tidigare forskning om den våldsbejakande extremismens psykologi har ofta riktat in sig på sociala frågor och förklaringar – med fokus på islamistisk extremism och terrorhandlingar.
    En ny avhandling vid Stockholms universitet har velat öka kunskapen om den psykologiska grunden för våldsbejakande extremism och gruppbaserat våld genom att integrera personlighetens roll med socialpsykologiska faktorer.
    Forskning.se: Personlighet viktig del av våldsbejakande extremism.


Kungsfiskarens dyk i slow motion

Kungsfiskaren är den största sportfiskaren i floden Shannon, som är Irlands längsta flod, 386 km.


2023-09-16

Äldre kan ha grön starr – utan att veta om det

Tidig upptäckt av grön starr, glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men det kan vara svårt att veta att man har ögonsjukdomen, visar en studie på 70-åringar.
    Glaukom, som också kallas grön starr, är en vanlig ögonsjukdom som skadar synnerven och därmed synfältet. I värsta fall kan glaukom leda till blindhet.
    Forskning från Göteborgs universitet visar att nästan fem procent av 560 studiedeltagare, som undersöktes av ögonspecialister, hade glaukom. Hälften av de som diagnostiserades visste inte om att de hade sjukdomen.
    Forskning.se: Äldre kan ha grön starr – utan att veta om det .


EU-kommissionen har stärkt greppet om utrikespolitiken

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Kriser i omvärlden har stärkt EU-kommissionens roll i den europeiska säkerhets- och utrikespolitiken. Inte minst har ordförande Ursula von der Leyen blivit mäktigare, enligt en studie.
    – Ursula von der Leyen är definitivt den starkaste rådsordföranden sedan Jacques Delors på 1980- och 1990-talen. Det har också varit en ambition under de senaste åren att kommission skulle bli mer geopolitisk, ta mer initiativ i frågor som berör försvars- och säkerhetspolitik, säger Calle Håkansson som är doktorand i global politik vid Malmö universitet.
    Hans forskning visar samtidigt att det finns en dynamik mellan mellanstatlig- och överstatlig nivå, och att det fortfarande är stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet som ger kommissionen och andra organ en impuls att agera.
    Forskning.se: EU-kommissionen har stärkt greppet om utrikespolitiken.


Porträtt av drottningen – Officiell trailer

En ny dokumentär om hur fotografer fångade sina porträtt av världens mest fotograferade kvinna.
    Som den längst regerande monarken i Storbritannien var drottning Elizabeth II en av de mest omtalade figurerna i historien – men hon förblir i stort sett en gåta.
    Det var hennes fotografer som skapade och formade drottningens offentliga image under hela hennes 70-åriga regeringstid. Och det är genom dessa fotografier som drottning Elizabeths arv och personlighet kommer att minnas.


2023-09-15

Von der Leyens linjetal: Europa måste ta sitt ansvar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i sitt årliga linjetal i Europaparlamentet om tillståndet i unionen på onsdagen. Bild: Europaparlamentet.
I sitt stora tal till unionen på onsdagen lyfte Ursula von der Leyen fram klimatomställningen, stödet till Ukraina och unionens utvidgning som politiska utmaningar.
    Många av förslagen handlade också om företag och EU:s konkurrenskraft.
    För sista gången under sin mandatperiod, 2019–2024, höll EU-kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen, sitt årliga linjetal i Europaparlamentet om tillståndet i unionen.
    Under det en timma långa talet berörde kommissionsordföranden det som varit och vad som komma skall. Enligt henne har över 90 procent av de politiska riktlinjerna som hon lade fram 2019 nu uppnåtts. Fram till EU-valet i juni 2024 vill Ursula von der Leyen prioritera bland annat näringslivsfrågor, klimat och miljö, AI, geopolitik med fokus på Ukraina, utvidgningen av unionen och ett fördjupat samarbete med Afrikanska Unionen och dess medlemsländer, se alla förslagen nedan.
    Europaportalen: Von der Leyens linjetal: Europa måste ta sitt ansvar.


2023 ett jubileumsår för Carl XVI Gustaf och Gustav Vasa

Den 15 september är det på dagen 50 år sedan Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung. I år är det också 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och det Sverige vi känner började ta form. Medan monarkin avskaffats i många europeiska länder tycks den fortfarande ha ett folkligt stöd här.
    Uppsala universitet: 2023 ett jubileumsår för Carl XVI Gustaf och Gustav Vasa.


Invasiva arter dödligare än befarat

Invasiva främmande arter har orsakat eller bidragit till utrotningen av hela 60 procent av de arter som registrerats ha försvunnit från jorden. Det visar den största globala vetenskapliga undersökningen på området hittills.
    142 länder är medlemmar i den mellanstatliga organisationen IPBES (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), och det är en unik rapport som publicerats. 13 000 vetenskapliga undersökningar har utvärderats under fyra år av forskare från hela världen, och rapporten ska användas som ett underlag för att nå målen i det globala Kunming-Montrealavtalet; att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald som pågår, där många arter på jorden riskerar att utrotas.
    Enligt rapporten från IPBES finns det över 37 000 etablerade främmande arter registrerade globalt, både djur, växter, svampar och mikroorganismer. Av dem betecknas över 3 500 som invasiva, med dokumenterad påverkan på miljön. De kan alltså skada både människor och djur, och andra arter, och har varit drivande eller bidragande faktorer till över hälften av de registrerade arter som utrotats.
    IPBES: Media Release: IPBES Invasive Alien Species Assessment.
    Naturvårdsverket: Plattform för biologisk mångfald, IPBES.
    DN: Forskarlarm: Invasiva främmande arter ökar dramatiskt över hela världen och Viktigt för att förstå hur vi kan rädda arter från att dö ut.


Nyupptäckt komet på väg till solen

Vi jordbor kommer att kunna se en ny komet komma hela vägen från Oorts kometmoln vid de yttre delarna av vårt solsystem. Kometen Nishimura kanske gör sin allra första resa runt solen, och om den överlever resan kommer den inte tillbaka på hundratals år.
    Kometen upptäcktes först av amatörastronomen Hideo Nishimura förra månaden. Sedan dess har det blivit ljusare. Kometen kommer att nå sitt periheliium, punkten där den är närmast solen, den 18 september. Med tanke på dess isiga källa och frusna sammansättning, finns det en god möjlighet att kometen Nishimura kommer att brytas isär då.
    Läs mer om kometen Nishmura och hur du kan se den på Inverse.
    Inverse: Look Up! A Newly Discovered Comet Could Be Visible to the Naked Eye This Week.
    Nasa: Introducing Comet Nishimura.
    Wikipedia: Oorts kometmoln.


Kolibriernas utveckling

Idag finns kolibrier bara i Nord- och Sydamerika, men man har hittat över 30 miljoner år gammalt fossil av en kolibri i södra Tyskland, och det är det äldsta kända fossilet av en kolibri. Hur, kom den dit och hur utvecklades kolibrier för att sväva och leva av nektar.


2023-09-14

MacOS Sonoma kommer den 26 september

Den 26 september kommer nästa version av operativsystem till MacmacOS Sonoma. Detta under förutsattning att du har en kompatibel Mac.
    I Sonoma blir Mac-upplevelsen bättre än tidigare tack vare fler anpassningsmöjligheter med widgetar och nya, snygga skärmsläckare, rejäla uppdateringar av Safari och videokonferenser och en förbättrad spelupplevelse.
    Webbläsaren Safari uppdateras ordentligt. Skyddet när man surfar blir mycket bättre och användaren skyddas nu både mot spårare och andra personer som kan ha tillgång till enheten. Det avancerade skyddet mot spårning och digitala fingeravtryck i Privat surfningsläge går steget längre och förhindrar att webbplatser spårar eller identifierar användaren.
    Med macOS Sonoma kommer även Spelläge, som ger spelare en bättre spelupplevelse med jämnare uppdateringsfrekvens och lägre ljud- och inmatningsfördröjning. Det fungerar med alla spel på Mac.
    Apple har slopat stödet för vissa 2017 års Mac-datorer. Det här är de Mac-datorer som kan köra Mac OS Sonoma:
Imac från 2019 och senare.
Mac Pro från 2019 och senare.
Imac Pro från 2017.
Mac Studio från 2022 och senare.
MacBook Air från 2018 och senare.
Mac mini från 2018 och senare.
MacBook Pro från 2018 och senare.