2023-06-30

Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2023

Ny regering men samma tråkiga omslag …
Här är ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft kring halvårsskiftet 2023.
    Lagar och förordningar anger spelreglerna för vårt samhälle. En ny lag blir till genom att regeringen lämnar ett förslag, en proposition, till riksdagen. Efter att något av riksdagens utskott har bearbetat propositionen fattar riksdagen beslut om den nya lagen. Därefter utfärdar regeringen lagen, vilket innebär att den publiceras och blir känd. En ny förordning kan regeringen själv besluta om utan att lägga fram den för riksdagen.
    Både lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS).
    Ladda ner Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2023. (Pdf)
    SFS publiceras elektroniskt i Svensk författningssamling.


Hållplatsen vid Rysslands ambassad har bytt namn

Busshållplatsen vid Rysslands ambassad heter nu Fria Ukrainas plats. Foto: Olle Anrell.
Stockholms stad namngav för ett år sedan en del av Mariebergsparken intill den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan till Fria Ukrainas plats.
    Nu följer regionen efter och byter namn på hållplatsen närmast ambassaden. Alla som åker 1:an och 56:an ska påminnas om Sveriges villkorslösa stöd åt Ukraina. Det var budskapet när Fyrverkarbackens hållplatsKungsholmen bytte namn till Fria Ukrainas plats.
    Läs mer: Mitt i: Hållplatsen vid Rysslands ambassad har bytt namn.


Skrämmande antibiotikaresistens upptäckt i krigets Ukraina

Kristian Riesbeck och hans kollegor har nyligen publicerat data som tydligt visar på utmaningarna som resistenta bakterier innebär under krig. Det är särskilt Klebsiella pneumoniae-bakterierna och deras resistens som oroar honom. Bild: iStock/Scharvik.
Forskare vid Lunds universitet och EUCAST-laboratoriet i Växjö har hjälpt mikrobiologer i Ukraina att kartlägga bakteriernas resistens hos krigsskadade på sjukhus. Resultaten, som nyligen presenterades i Lancet Infectious Diseases, visar att många av patienterna hade bakterier som var extremt resistenta mot antibiotika.
    Lunds universitet: Skrämmande antibiotikaresistens upptäckt i krigets Ukraina.


Fler fjärilar i Sverige när klimatet förändras

Allt fler dagfjärilar har spridit sig norrut under de senaste 120 åren. Ökande temperaturer har varit avgörande för fjärilarnas nya utbredningsmönster, enligt en ny studie.
    Klimatförändringar påverkar och hotar den biologiska mångfalden världen över. Men konsekvenserna av de förändrade livsvillkor som klimatförändringarna orsakar skiljer sig mellan olika geografiska regioner och grupper av organismer.
    Forskning.se: Fler fjärilar i Sverige när klimatet förändras.


Trötta tonåringar vill att vuxna skärper sömnrutiner

Bild: Maria Teneva, Unsplash.
Ungdomar sover ofta för lite. Och många av dem tycker att vuxna bör skärpa till sig och bestämma mer – till exempel genom att kräva att skärmar släcks i god tid på kvällen. Det framgår av en avhandling.
    Sömnbrist hos unga klassas som ett folkhälsoproblem och runt 30 procent av svenska ungdomar bedöms idag ha någon form av sömnproblem.
    Forskning.se: Trötta tonåringar vill att vuxna skärper sömnrutiner.


Nasa uppnår milstolpe för vattenåtervinning på den internationella rymdstationen

Video: Space Station Live: Environmental Control and LIfe Support System.
För rymduppdrag som vågar sig bortom en låg omloppsbana runt jorden, inkluderar nya utmaningar hur man kan tillgodose grundläggande behov för besättningsmedlemmar utan återförsörjningsuppdrag från marken. Nasa utvecklar livsuppehållande system som kan regenerera eller återvinna förbrukningsvaror som mat, luft och vatten och testar dem på den internationella rymdstationen.
    Helst måste livstödssystem återvinna nära 98 procent av vattnet som besättningen tar med sig i början av en lång resa. Rymdstationens Environmental Control and Life Support System (ECLSS) visade nyligen att den kan uppnå det betydande målet.
    Nasa: NASA Achieves Water Recovery Milestone on International Space Station


2023-06-29

Olympiska spelen i Paris 2024 kan få elektriska flygande taxibilar

Ända sedan vi såg The Jetsons på 1960-talet har vi väntat på flygande bilar. Vi är inte riktigt där än, men kanske får vi se flygande taxibilar vid de olympiska sommarspelen i Paris nästa år. Och de kommer att drivas av icke-förorenande el!
    Staden arbetar på att samarbete med det tyska företaget Volocopter för att deras elektriska vertikala start- och landningsflygplan (eVTOL) ska föra folk till idrottsplatserna. Dessa elektriska helikoptrar har ännu inte den kraft som krävs för långväga resor, men en stadstaxitjänst som använder dem kan skära ner restiden.
    Volocopter är inte det enda företaget som banar väg för eVTOL. Det amerikanska företaget Archer Aviation Inc. är redo att påbörja taxikörning 2025, och för full service vid OS 2028 i Los Angeles.
    NBC Sports: France plans for flying taxis during 2024 Paris Olympics.
    Volocopter: We bring urban air mobility to life.


Anka med fluga går in på puben, dricker pint och slåss med hund

Den spritälskande ankan Star. Swns.com.
En anka som bär fluga har skadats i ett berusat pubbråk med en hund i Chulmleigh, Devon.
    Den spritälskande fågeln, som kärleksfullt heter Star, njöt av en pint i The Old Courthouse Inn med sin förare, Barrie Hayman, när Haymans hund Meggie utlöste ett barbråk.
    Star lämnades med skador på näbben efter slagsmålet.
    SomersetLive: Duck walks into pub, drinks pint, fights dog, loses. Maintains bow tie. Not a joke.


DuckDuckGo släpper webbläsare

Det integritetsfokuserade sökmotor-företaget DuckDuckGo har släppt en webbläsare. Utvecklingen har pågått det senaste året. Webbläsaren använder företagets egen sökmotor som default, något som förhoppningsvis ska minska risken för att användaren spåras via sökningar.
    Man har byggt in en egna videospelare Duck Player som kan spela upp videos från YouTube utan riktade annonser. Det finns även en inbyggd adblocker och en funktion för att snabbt rensa webbläsar-historiken. Även möjlighete att gömma sin egen e-postadress bakom en @duck.com-adress.
    DuckDuckGo.


Förundran och nöje i Oude Doolhof i Amsterdam

Teckning av Willem Hekking från Oude Doolhofs skulpturgalleri, ca. 1860.
Illustration: Gemeente Amsterdam Stadsarchief.
I nästan 250 år fanns en mystisk nöjespark vid stranden av Amsterdams kanaler. Angela Vanhaelen leder oss på en rundtur i de otrevliga fontänerna, den förvirrande labyrinten och de mekaniska androiderna i Oude Doolhof – en attraktion som blandar hedniska, protestantiska och imperialistiska begär.
    The Public Domain Review: Wonder and Pleasure in the Oude Doolhof of Amsterdam.


Möt Mr. Doodle

Se mer av Mr Doodles klotterande av hela hans hus – du kommer att ha svårt att tro det.
    Mr Doodle!.
    Instagram: Mr Doodle.


2023-06-28

London: En tidslinje för framtiden

MSG-sfären. Det skulle kunna hända.
Hur ser framtiden ut för London? Här är en tidslinje som sträcker sig in i 2200-talet.
    Kronologin inkluderar både verkliga planer, men också fiktiva händelser och skylinevisioner av stadens framtid. De sistnämnda har blå datum och kursiverade, bara för att vara tydliga.
    Uppenbarligen kan de angivna datumen glida eller projekt kan ställas in, men det här är ett sätt att kartlägga framtiden som den ser ut i början av 2023.
    Londonist: London: En tidslinje för framtiden.


Så kämpar ögats muskler emot vid ALS

Bild: Bacila Vlad, Unsplash.
En unik typ av muskelfiber i ögat kan stå emot ALS och till och med öka i andel för att kompensera när andra muskelfibrer förtvinar. Det visar ny forskning.
    Hos personer med ALS förtvinar muskelfibrer så att de förlorar allt mer av sin funktion. Men de flesta som drabbats har kvar funktionen i ögats muskler länge. Det trots att det krävs flera muskler för att ögat ska kunna röra sig och fungera.
    Forskning.se: Så kämpar ögats muskler emot vid ALS.


Handfallenhet i tiggeridebatt banade vägen för SD

Jimme Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Bild: Per Pettersson / Wikimedia Commons.
Den så kallade tiggeridebatten i Sverige i början av 2010-talet präglades av handfallenhet från de stora partiernas sida, enligt Erik Hansson, kulturgeograf vid Uppsala universitet. Handfallenheten lämnade fältet öppet för SD, som ensamma fick formulera problem och lösning. De fick också ett stort väljarstöd på kuppen.
    Forskning.se: Handfallenhet i tiggeridebatt banade vägen för SD.


Europeisk superdator hamnar på LiU

Ansvaret för Arrhenius landar på NAISS – organisationen för superdatorer och storskaliga beräkningar i Sverige – med säte vid LiU. Foto: Thor Balkhed.
Linköpings universitet har utsetts till värd för en ny superdator – Arrhenius. Den blir en av världens snabbaste superdatorer och en resurs för forskare inom akademi, industri och offentlig sektor i hela Europa.
    Arrhenius kommer att få en beräkningskapacitet på cirka 30 petaflops vilket skulle göra den till en av världens 20 snabbaste superdatorer och topp fem i Europa.
    Linköpings universitet: Europeisk superdator hamnar på LiU.


Björnen hänger från fönstret i ett hus i Colorado

En björn i Colorado Springs, Colorado, bestämde sig för att invadera ett hus på jakt efter mat. Björnen tog sig in genom ett krossat fönster på bottenvåningen och tog sig upp på övervåningen. Han ville ut igen, men insåg inte att andra våningens fönster hade en annan exteriör.
    Grannar fångade en inspelning av björnen som såg förvirrad ut och hängde ut genom det övre fönstret. Björnen övervägde att släppa sig till marken, men insåg sedan att det var för högt och klättrade in igen. Men han försökte genom fönstret igen med samma resultat.
    Det visar sig att björnen av misstag stängt in sig själv i ett sovrum. En polis öppnade dörren så att björnen kunde gå ut genom samma fönster på nedervåningen som han tog sig in genom. Vi misstänker att polisen höll sig så platt han kunde bakom dörren.
    Ryan MacFarlane var borta den dagen och kom hem till saknade fläskkotletter och snacks och några mindre skador på huset, mycket mindre än han hade förväntat sig. Björnen har varit inblandad i flera andra husinvasioner i området.
    Huffpost: Bear Clings To Colorado Home's Window, Grabs A Treat During Surprise Visit.


2023-06-27

Programmet för årets kulturkalas är här

Gratis folkfest. Allsång, Tiktok-stjärnor och gratis opera – nu har årets program släppts för Göteborgs Kulturkalas 1–3 september. Nytt för 2023 är bland annat att Kulturkalaset satsar i Bältesspännarparken och på ett samarbete med Bokmässan i Göteborg.
    Med över 60 festivalplatser och ett par hundra programpunkter är målet för Göteborgs Kulturkalas en folkfest över hela staden. I år utnämndes även Kulturkalaset till en av Sveriges bästa gratis festivaler av Natasha Azarmi, musikreporter på Sveriges Radio P3.
    Vårt Göteborg: Programmet för årets kulturkalas är här.
    Program för Göteborgs Kulturkalas.
    Ö-festens digitala metaverse.


Pionjär med djurens bästa i fokus

"Jag har alltid älskat djur och snöade in på djurbeteende redan under gymnasietiden och kom fram till att 'det här vill jag ägna mitt liv åt'", säger Per Jensen. Foto: Charlotte Perhammar.
Hur gör djur? Vad tänker de? Och har de känslor? Det är frågeställningar som fascinerat människor i alla tider och är ett helt eget forskningsfält. Inom etologi är Linköpingsprofessorn Per Jensen en av de allra främsta.
    Linköpings universitet: Pionjär med djurens bästa i fokus.


Forskar på om bakterier i tarmen kan skydda mot sjukdom

Under det första levnadsåret sker stora förändringar i vilka bakterier som finns i tarmfloran.
Bild: morrowlight.
Påverkade bakterierna du hade i tarmen när du var bebis risken för framtida sjukdom? Det söker forskare vid LiU svar på. Vi har mött två forskargrupper som vill ta reda på om sjukdomar som typ-1 diabetes och allergi kan förebyggas genom att rätt bakterier gynnas tidigt i livet.
    Linköpings universitet: Forskar på om bakterier i tarmen kan skydda mot sjukdom.


Naturliga skogar inte lika känsliga för torka som produktionsskogar

En ny studie från Lunds universitet visar att naturliga skogar i Sverige klarade torrsommaren 2018 bättre än produktionsskogar. Foto: Ulrika Ervander.
Torrsommaren 2018 slog hårt mot Sveriges skogar. Och allra hårdast drabbades den brukade skogen. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
    Nordliga så kallade boreala skogsekosystem förutspås uppleva sommartorka betydligt oftare i framtiden. Klimatförändringarna utgör ett hot mot skogarnas hälsa och kolbindning. En majoritet av skogarna i Sverige består av produktionsskog med låg trädslagsdiversitet. Bara en mindre del består av primärskogar eller urskogar – naturliga skogar som sett en liten direkt påverkan av människor.
    Lunds universitet: Naturliga skogar inte lika känsliga för torka som produktionsskogar.


Detta är en konsertinabokbindning

Bokhistoriker hänvisar till denna bindningsstil som concertina på grund av dess dragspelsliknande utseende. Den här speciella boken, som nu finns på Det Kongelige Danske Bibliotek i Köpenhamn, fanns i samlingen från 1600-talsforskaren Peder Scavenius (1623–1685). Det är en kopia av Gamla testamentet på hebreiska. Att läsa den kräver att man vänder på boken när man går igenom fyra delarna.
    Det Kongelige Danske Bibliotek: Biblia hebraica non punctata,
    Det Kongelige Danske Bibliotek.


2023-06-26

Kiselanalyser av jordens mantel stärker teorin att vår planet bildades av småsten

Konstnärlig bild som föreställer damm och gas kring det nybildade planetsystemet.
Illustration: Nasa.
Bildades jorden av gigantiska asteroider? Eller fick vår planet sin nuvarande form och storlek tack vare millimeterstora småstenar som sögs ihop till en massiv himlakropp? Enligt en ny Lundastudie i tidskriften Nature talar allt mer för småstensteorin.
    Vår planets tillblivelse för 4 550 miljarder år sedan har ända sedan urminnes tider gäckat världens astronomer. Den gängse uppfattningen har länge varit att jorden bildades under hundratals miljoner år tack vare multipla kollisioner av gigantiska asteroider. Men under de senaste åren har den så kallade småstensteorin vunnit mark.
    Lunds universitet: Kiselanalyser av jordens mantel stärker teorin att vår planet bildades av småsten.


20 år av levande historia

Fredsdagen den 7 maj 1945. Foto ur Stadsmuseet i Stockholms samlingar.
Forum för levande historia fyllde 20 år den 1 juni. Myndigheten får också ett breddat uppdrag. Bland annat förstärks arbetet med att fördjupa kunskaperna om antisemitism, antiziganism och andra former av rasism och intolerans.
    Nättidningen Svensk Historia: 20 år av levande historia.


Snabbare kvantframsteg med öppna programvaran Superconga

En nyutvecklad öppen och gratis programvara ska snabba upp kvantforskningen betydligt. Illustrationen visar strömförande partiklar i ett mesoskopiskt virvelgitter i en liten mesoskopisk supraledare. Illustration: Patric Holmvall.
Kvantteknologin förväntas förändra många viktiga samhällsområden i grunden. Forskarna är övertygade om att det finns betydligt fler användbara kvantegenskaper – och tillämpningsområden – att utforska än de vi känner till idag. Nu har en grupp Chalmersforskare utvecklat en öppen och fritt tillgänglig programvara som ska bana väg för nya upptäckter på området och snabba upp kvantforskningen betydligt.
    Chalmers: Snabbare kvantframsteg med öppna programvaran Superconga.


Utställning och digital portal om Jubileumsutställningen 1923

Världens största restaurang, minareter, ett fyrtorn och en linbana som gick från Näckrosdammen i Göteborg till Liseberg. Det är några av inslagen i den jubileumsutställning som ägde rum i Göteborg för hundra år sedan. Nu uppmärksammas den på nytt i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.
    –Utställningen var extremt spektakulär, säger Siska Humlesjö som arbetar i projektet Jubileumsportalen, ett samarbete mellan Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH) och Göteborgs universitetsbibliotek.
    Utställningen Här och nu – där och då: Jubileumsutställningens moderna visualisering kring Näckrosdammen 1923 öppnade den 30 maj på Humanistiska biblioteket. Den visas till den 19 november.
    Nättidningen Svensk Historia: Utställning och digital portal om Jubileumsutställningen 1923.
    Jubileumsportalen: Göteborgs Jubileum 1923.


Blanket octopus

En otroligt vacker undervattensvarelse.
Bläckfisksläktet Tremoctopus Består av fyra arter av åttaarmade bläckfiskar som lever ute i öppet vatten i varma hav.
    På engelska kallas de för blanket octopus eftersom honorna ser ut att ha en filt runt sig. Svenskt namn saknas, men fritt översatt blir det ”filtbläckfisk”. Filten är ett transparent nät som håller ihop de fyra längsta armarna. Det kan samlas ihop och fällas ut. Filtens funktion verkar vara att skrämmas. När filtbläckfisken känner sig hotad spänner hon nätet och tar in vatten i det för att se större ut.


2023-06-25

Nya Älvsborgs fästning har återinvigts

Foto: Bert Leandersson.
Nu har Nya Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp återinvigts. Tillsammans med den nya hyresgästen Älvsborg event öppnade Statens fastighetsverk ön för besökare under maj.
    – Fästningsön är en av Göteborgs viktigaste historiska platser som varit med att forma stadens utveckling. Det är en plats som alla ska ha möjlighet att besöka, säger generaldirektören Ingrid Eiken.
    Nättidningen Svensk Historia: Nya Älvsborgs fästning har återinvigts.


Krig föder fler desperata spioner

Kriget i Ukraina har lett till att många misstänkta spioner har utvisats från Västeuropa.
Foto: Depositphotos.
Krig föder fler spioner och dagens geopolitiska läge är inget undantag. Sedan Ryssland inledde sitt anfall på Ukraina har rekordmånga misstänkta spioner utvisats från Västeuropa. Samtidigt har flera svenska universitet internationella forskarsamarbeten som är tveksamma utifrån ett säkerhetsperspektiv.
    Tidningen Curie: Krig föder fler desperata spioner.


Nischade våtmarker kan gynna fler arter

En gräsandshona med ungar simmar i anlagd våtmark. Foto: Ineta Kačergytė.
Fåglar och groddjur trivs tillsammans, men fåglar och fiskar har en mer komplicerad relation. För att ta hänsyn till alla arter kan separata våtmarker vara lösningen, menar forskare.
    Våtmarker tillhandahåller ett stort antal ekosystemtjänster som är till nytta för människor, men är framför allt viktiga livsmiljöer för många arter av fåglar, groddjur och fiskar.
    Forskning.se: Nischade våtmarker kan gynna fler arter.


Mästarna i ett 5 000 år gammalt hantverk

Kayabuki no Sato, en av Miyamas 57 byar, har de högsta koncentrationerna av hus med halmtak i Japan Bild: Kyoto Miyama Tourism Association.
Byggnader med halmtak är djupt kopplade till Japans historia och kultur, men få överlever. Men ett kluster av byar nära Kyoto håller denna gamla tradition vid liv.
    I minst fem årtusenden har japanska samhällen byggt tak av gräs, vass eller halm. Men bara ett fåtal kluster av denna arkitektoniska stil finns kvar. Vissa är lantliga bostäder, medan andra är platser för tillbedjan. Halmtak är i själva verket nära besläktat med Japans shinto-religion, med den kejserliga familjen i spetsen.
    "När kejsaren tillträder tronen skapas en byggnad med halmtak speciellt för detta tillfälle", förklarar Haruo Nishio, en av Japans sista kvarvarande halmläggare. Nishio berättar att ljudet kaya, som betyder "halm" på japanska, utgör en del av namnet på en gud, den mytologiska fadern till Japans första kejsare, som föddes i en ofärdig hydda med halmtak.
    För Nishio är halmtak mer än bara ett yrke; det är en rituell praxis som kopplar honom till Japans rötter. I mitten av 1990-talet, 23 år gammal, flyttade Nishio från Kyoto till Miyama-regionen på landsbygden, en 50 kilometer lång bilresa in i bergen norr om staden, för att bli en halmmästare vid en tidpunkt då detta material höll på att utrotas.
    BBC Travel: The masters of a 5,000-year-old craft.


Ta en rundtur i Barbies drömhus med Margot Robbie

Här tar Margot Robbie oss med bakom kulisserna på Barbie för en exklusiv rundtur i Barbie Dreamhouse.
    När Greta Gerwig fick i uppdrag att väcka dessa ikoniska barndomsleksaker till liv på den stora skärmen, anlitade hon kompetensen hos produktionsdesignern Sarah Greenwood och scenografen Katie Spencer.
    Med inspiration från Palm Springs modernism från mitten av århundradet har de skapat en nyckfull fuchsiarosa fantasi där rutschbanor ersätter trappor och det inte finns en vägg i sikte – när man turnerar i denna imponerande uppsättning är det svårt att inte känna ett rus av lekfull nostalgi när Greta säger: "Jag ville fånga det som var så löjligt roligt med Dreamhouses”.
    Barbie har biopremiär den 21 juli. Filmstaden: Barbie.
    Se officiell trailer 1.
    Se officiell trailer 2.


2023-06-24

Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523

Intåget i Stockholm 1523 av Johan Gustaf Sandberg.
I dag är det exakt 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig.
    Det firar Stockholms stad med ett stort reenactment (återuppförande) av intåget i en historisk parad på midsommardagen. Dagen kommer att involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
    Firandet inleds med ett återskapande av själva intåget i en parad från Medborgarplatsen till Slottet klockan 12. Därefter program på Stortorget 13–17.
    Läs mer på Gustav Vasas intåg 1523.


Från dungelfängelse till rymdhamn

Bild: Adele Roncey.
ESA:s rymdfarkost med rymdteleskopet James Webb sköts upp på julmorgonen 2021 från Centre Spatial Guyanais i staden Kourou i Franska Guyana.
    Man undrar vad en europeisk rymdstation gör i Sydamerika. Den franska rymdorganisationen CNES etablerades 1961 med en rymdhamn i Algeriet, som då var en del av det franska imperiet. Algeriet kämpade och vann sin självständighet 1962, och rymdorganisationen var tvungen att börja om från början. De valde Franska Guyana eftersom det redan var ett franskt territorium och hade goda förutsättningar för rymduppskjutningar. De byggde Kourou specifikt för rymdcentret och tvingade bort omkring 600 bybor.
    Men Franska Guyana, och särskilt Frälsningsöarna utanför dess kust, har en elak historia. Fram till mitten av 1900-talet var det Frankrikes straffkoloni. Efter att slaveriet avskaffades i Frankrike skickade landet fångar till Sydamerika för att avtjäna sina straff – och för att samla in skördar och bygga infrastruktur. Av de cirka 80 000 fångar som skickades till Franska Guyana, kom majoriteten aldrig tillbaka till Frankrike ens efter att deras straff var slut. Detta var bakgrunden till boken och filmen Papillon.
    Supercluster: A Jungle Prison Becomes a Spaceport.
    Smithsonian Magazine: How a Jungle Prison Became a Famous Spaceport.


Varje år sänker staden Trento i Italien en politiker i floden

Foto: Feste Vigiliane.
Innan du blir för upphetsad vill jag hantera dina förväntningar: stadsborna drar så småningom upp politikern ur floden. Nedsänkningen är en tillfällig affär.
    Staden Trento i norra Italien håller ett årligt firande som heter Feste Vigilane för att fira livet för deras skyddshelgon, Vigilis, som blev martyrdöd efter att ha beordrat kristna att kasta en idol i floden Adige.
    My Modern Met förklarar att en del av festligheterna inkluderar Tonca, en ritualiserad och komisk dränkning av en utvald skurk i floden.
    En dramatisk presentation av botgöringen avgör vem i staden som är mest värd att bli dränkt. Politiker är ett favoritval. Vid tiden för Tonca sänks den dömde ner i floden tre gånger till befolkningens underhållning.
    My Modern Met: Northern Italy Has a Tradition of Dunking One Politician in the River Every Year.
    Feste Vigiliane.
    Catholic Online: St. Vigilius of Trent.


Apornas arvsmassa kan ge ledtrådar till våra sjukdomar

Svartmössmarkatta. Bild: Tharcisse Ukizintambara.
Forskare har kartlagt och jämfört arvsmassan från över 200 primater. Resultaten kan öka förståelsen för evolution, biologisk mångfald och genetiska orsaker bakom sjukdomar hos människor.
    Forskare från 24 länder har analyserat och jämfört genomen, arvsmassan, från 233 primater. Det är nästan hälften av alla existerande primatarter på jorden.
    Studierna ger ny information om deras genetiska mångfald och släktskap, något som är viktigt för att förstå och bevara den biologiska mångfalden hos människans närmaste släktingar.
    Forskning.se: Apornas arvsmassa kan ge ledtrådar till våra sjukdomar.


Lämna ingen efter dig!


2023-06-23

Trevlig midsommar!


Vi sitter fast och väntar på att dö

Hemliga samtal med tre nordkoreaner.
I månader har BBC kommunicerat i hemlighet med tre nordkoreaner som bor i landet. De avslöjar för första gången den katastrof som utspelade sig där sedan regeringen förseglade gränserna för mer än tre år sedan.
    BBC News: I am Living on the Front Line of Life.


Londons landmärken på andra ställen i världen

New York kan vara så bra att de döpte den två gånger, men London är så bra att de döper resten av världen efter den.
    Några av Londons mest kända landmärken har gett sina namn till – eller delar sina namn med – andra platser runt om i världen. Visste du till exempel att det finns minst två andra Kew Gardens, det finns ett annat Hampton Court och Londons Leicester Square var inte den ursprungliga? Läs vidare och bläddra på kartan efter andra platser över hela världen som delar sina namn med Londons världsberömda landmärken.
    Londonist: Mapped: London Landmarks Elsewhere In The World.


Speciell ingrediens för att förbereda Mars-måltid

Ingredienserna till rymdjäst är ganska enkla:
    ”Astronautandning, vatten, jäststartare, elektricitet och en kavel,” berättade Stafford Sheehan, finalist i den NASA-sponsrade Deep Space Food Challenge.
    Häll luft, vatten och jäststarter i Sheehans behändiga maskin, vänta ungefär två timmar och voila: en proteinshake-texturerad jäst som kan torkas och rullas till pasta eller tortillas. (Det är här kaveln kommer in.)
    Läs mer på NPR: The special ingredient for Mars travel meal prep? Astronaut breath.


Supersnabbt trick ta bort kärnan från isbergssallad

Matredaktören Ben Mims visar ett supersnabbt trick för att ta bort kärnan från ett isbergssalladshuvud – utan kniv.


2023-06-22

Låsta artiklar gör det svårt att vårda Wikipedia

Långt ifrån alla som uppdaterar Wikipedia har tillgång till låsta vetenskapliga artiklar.
Foto: Eva Barkeman.
Öppen tillgång till vetenskapliga artiklar betyder mycket för många yrkesgrupper som försöker hålla sig ajour med vad som händer inom deras fält. För oss som försöker vårda och förbättra Wikipedia stjäl låsta artiklar mycket tid och möda, skriver Johan Jönsson.
    Tidningen Curie: Låsta artiklar gör det svårt att vårda Wikipedia.


Kosmiskt förstoringsglas ser in i galaxerna

Forskare har upptäckt en ovanlig typ av gravitationslins hos en supernova. Upptäckten gör det möjligt för astronomer att lära sig mer om de innersta delarna i galaxerna där mörk materia finns.
    Supernovor av typ Ia har en avgörande roll för att mäta kosmiska avstånd. De användes för upptäckten av universums accelererande expansion, vilket ledde till Nobelpriset i fysik 2011. En internationell forskargrupp som leds från Stockholms universitet har nu upptäckt en ovanlig typ av dessa supernovor.
    Forskning.se: Kosmiskt förstoringsglas ser in i galaxerna.


Rätten att köra bil dominerar riksdagsdebatter

Bild: Clay Banks, Unsplash.
Vissa måste få fortsätta köra bil som de alltid gjort, annars är det orättvist. Ungefär så lyder argument ofta när politiker diskuterar omställningen till ett fossilfritt samhälle ur rättvisesynvinkel. Och det är inte särskilt konstruktivt. Det menar SLU-forskare som har synat riksdagsdebatter.
    Forskning.se: Rätten att köra bil dominerar riksdagsdebatter.


Internetstiftelsen har släppt kurs i AI

Internetstiftelsen har dragit igång en utbildning som man kallar för Grundkurs i AI som riktar sig till dem som är nyfikna på vad AI är och lära sig lite om detta.
    Kursen är uppdelad i de tre sektionerna Vad är AI för något?, AI är redan vardag samt Vilka risker finns det med AI? där man enkelt förklarar vad artificiell intelligens är, vad det kan användas till och hur det används idag samt vilka eventuella faror det finns med de artificiella intelligenserna.
     Internetkunskap: Grundkurs i AI.


Marocko

Marockos anda, genom Brandon Lis ögon. Från medinan (staden) till bergen, Fantasia till världscupen, Marocko reser sig alltid.


2023-06-21

Sommarsolståndet inträffar i dag

Sommarsolståndet inträffar i dag klockan 16.57 svensk tid.
    På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst.
    SMHI: Sommarsolstånd och vintersolstånd.


Nya nordiska näringsrekommendationer

Foto: Jonathan Eng.
Igår lanserades de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. För första gången innehåller de vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö, och förordar en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött på tallriken. Det är den mest aktuella vetenskapliga genomgången av hur människor bör äta för att må bra. En viktig slutsats är att det som är bra för hälsan också är bra för miljön och klimatet.
    Rekommendationerna bygger på den bästa tillgängliga vetenskapen om matkonsumtion, hälsa och miljö.
    – Genom rapporten får vi ett vetenskapligt underlag som visar att en hälsosam kost oftast också är hållbar. Det finns många och stora synergier att göra mellan hälsa och miljö i den nödvändiga omställningen av vår matkonsumtion, säger Rune Blomhoff, projektledare för de Nordiska näringsrekommendationerna 2023 och professor på Oslo universitet.
    Livsmedelsverket: Idag lanseras nya nordiska näringsrekommendationer.
    Nordiskt samarbete: Mindre kött, mer växtbaserat: Här kommer de Nordiska näringsrekommendationerna 2023.
    Nordic Co-operation: Nordic Nutrition Recommendations 2023.


Världens äldsta museum

Ruinerna av Ennigaldi-Nannas museum. Bild: M.Lubinski.
Ennigaldi-Nanna var prästinna och en prinsessa av det nybabyloniska riket. Hon var också arkeolog och museiintendent och etablerade sitt museum för artefakter runt 530 före vår tideräkning (f.v.t.) i Ur (i dag det moderna Irak).
    Hennes lertavlor dateras så långt tillbaka som 2 000 f.v.t! Museet upptäcktes 1925 och har gett en skattkammare av gammal information. Ennigaldi, som var långt före sin tid, märkte sina fynd på tre språk, inklusive sumeriska, som moderna språkexperter kan översätta.
    Efter det sumeriska kungarikets kollaps gick museet förlorat och bruket att märka artefakter gick ur bruk under ytterligare ett par tusen år.
    Läs om Ennigaldi-Nannas unika museum på Messy Nessy.
    Messy Nessy: The Woman Who Opened the World’s First Museum in 500 BCE.
    Wikipedia: Ennigaldi-Nannas museum.
    Engelska Wikipedia: Ennigaldi-Nanna's museum.


Stor oenighet kring att rädda naturen i EU

Frågan om att åteställa skadad natur skapar splittring inom EU. Bild: EU.
Ska EU-länderna återställa 20 procent av den natur på land och hav som människor har skadat? Debatten om återställa naturen är så pass splittrande att EU-parlamentets miljöutskott inte lyckades bli klar med omröstningarna under torsdagen. Men klart är att frågan inte avvisas och skickas därför inte tillbaka till kommissionen.
    Europaportalen: Stor oenighet kring att rädda naturen i EU.


Därför blir protesterna allt hårdare

Bild: Återställ våtmarker.
Miljöaktivister stör Mello och Let’s dance, blockerar vägar och stoppar flygplan. Nu försöker forskare förstå om protesterna gör någon skillnad.
    Det var under finalen i Let’s dance. Tre aktivister tog sig in på dansgolvet mitt i Charlotte Kallas och Tobias Karlssons paso doble, och höjde en banderoll med budskapet Återställ våtmarkerna. Nyligen grep nederländsk polis 1500 personer då Extinction rebellion-aktivister blockerade en motorväg i protest mot subventioner till fossila bränslen.
    Det är inte första gången miljörörelser som Återställ våtmarker och Extinction rebellion väcker uppmärksamhet. Men i offentligheten möts de minst lika ofta av vrede som kärlek. Och frågan är om aktivisterna får lön för mödan.
    Forskning.se: Därför blir protesterna allt hårdare.


UFO i Kina?

Ett elektriskt flygande tefat – UFO – som man kan åka i.
Det flygande tefatet är ett elektriskt flygande tefat som man kan åka runt i.
    Det har tagit tre års utveckling av forskare vid Beigang University och Northwestern Polytechnical University, innan det flygande tefatet för vertikal start nyligen visades upp vid ett reklamevenemang som hölls i den kinesiska staden Shenzhen.
    Electrek: A UFO in China? Check out the first electric vertical take-off manned flying saucer.


2023-06-20

Se upp för miljöförgiftad fisk till midsommar

Till midsommar står många läckerheter på matbordet, inte minst fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden eller om barn ska äta fisken. Feta fiskar från vissa vatten kan nämligen innehålla miljögifter som lagras i kroppen och kan vara skadliga för både foster och barn.
    En vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk som kan innehålla miljögifter bara gäller gravida. Men eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid har det betydelse vilken fisk du äter när du är 20 år, även om du inte blir gravid förrän du är 30.
    Livsmedelsverket: Se upp för miljöförgiftad fisk till midsommar.
    Livsmedelsverket: Miljöförgiftad fisk.


Nyttig svamp kan rädda jordgubbarna

Gråmögel ställer till stora bekymmer för jordgubbsodlare. Men en nyttosvamp som minskar angreppen på bären kan bli räddningen, enligt forskare.
    Jordgubben är det ekonomiskt viktigaste bäret i Sverige, men varje år orsakar en gråmögelsvamp stora skördeförluster. Flera olika bekämpningsmedel används men svampen som orsakar gråmögel har utvecklat resistens mot nästan alla växtskyddsmedel.
    Forskning.se: Nyttig svamp kan rädda jordgubbarna.


Alaskabor har fotograferat denna sten i 33 år

Exxon Valdez gick på grund i Alaska 1989 och spillde ut tio miljoner liter olja på stranden. Hur rensar man upp så mycket olja från stranden? Till en början var det powerwashing som pressade oljan från strandlinjen ner i vattnet så att den lättare kunde ösas upp. Men själva krafttvättningen skadade ekosystemet, så saneringspersonalen begränsade proceduren till vissa platser, medan de lämnade andra ifred. Ett stenblock i bilstorlek som heter Mearns Rock lämnades med olja på sig. Stenen fick sitt namn efter Alan Mearns från NOAA:s hazmat-team.
    Under de 33 år som gått sedan saneringen har Mearns Rock fotograferats varje år, först av NOAA och efteråt av frivilliga. Stenen, utsatt för olja, sol, regn, havsvatten och luft, står stadigt på samma plats men är värd för olika livsformer år för år. Forskare och naturvårdare får en uppfattning om vilka växter och djur som återhämtade sig från utsläppet och hur lång tid det tog att göra det, och vilka arter som aldrig återvände.
    Hakai Magazine: Alaskans Have Been Photographing This Volkswagen Beetle–Sized Boulder for 33 Years.
    Office of Response and Restoration: Mearns Rock: Watching Ecological Recovery from an Oil Spill – bildgalleri.
    Atlas Obscura: Alaskans Have Photographed This Boulder for 33 Years.


Var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv

Forskningen baserar sig på intervjuer med personer som rekryterats antingen från Kronofogden eller från verksamheter som ger skuldrådgivning. Bild: Mostphotos.
En ny forskningsstudie från Lunds universitet visar att en av fem personer med stora skulder har försökt begå självmord en eller fler gånger. Vården måste börja ställa frågor om ekonomi när patienter söker vård för psykisk ohälsa. Det menar Henrik Levinsson som är en av forskarna bakom studien.
    Lunds universitet: Var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv.


Erik Johan Stagnelius – romantikens mörka stjärna

Erik Johan Stagnelius (1793–1823) är den svenska romantikens främste poet. I år är det 200 år sedan Stagnelius dog bara 29 år gammal märkt av sjukdom och missbruk i ett sjaskigt hyresrum på Södermalm i Stockholm.
    Erik Johan Stagnelius mest kända dikter handlar om döden och ofullbordad kärlek, men också en längtan till naturen på barndomens Öland. De biografiska uppgifterna om Stagnelius är knapphändiga och motstridiga.
    Lyssna på podden Erik Johan Stagnelius – romantikens mörka stjärna.


Tilt–shift-video av Rotterdam

Rotterdam är en mycket promenadvänlig stad med intressant modern arkitektur. Den här tilt-shift-videon av Joerg Daiber fångar dess livlighet väl.


2023-06-19

Boverkets Energiguiden

Förvaltningsmyndigheten Boverket har precis släppt webbplatsen Energiguiden. Den ska hjälpa alla som vill renovera hus så att huset blir så hållbart och energieffektivt som möjligt.
    Energiguiden ger hjälp med att både energirenovera småhus och flerbostadshus. Det finns även en sektion med inspiration där den intresserade kan läsa mer och lära sig av andras erfarenheter av energirenovering.
    Boverket: Energiguiden.