2023-08-31

Fästingar tar inte paus under vintern

Det kan vara läge att kolla om fästingar kryper på vintertröjan efter besök i naturen.
Sommaren är fästingarnas tid, men de tycks även vakna till på vintern. De kan vara aktiva även när termometern kryper ner till några få plusgrader, visar en studie.
    Fästingarna är som mest aktiva under våren och försommaren med en andra topp i slutet av sommaren. Men det har kommit även rapporter om fästingar på djur under vintern. Forskare har därför undersökt vanliga fästingar under vintertid.
    Forskning.se: Fästingar tar inte paus under vintern.


Kraftig ökning av kol i grundvattnet

Grundvattenbrunn i Stekenjokk. Bild: Fredrik Whitlock/ SGU.
Under de senaste fyra decennierna har halten oorganiskt kol i grundvattnet ökat med nästan 30 procent. Det innebär ännu en pusselbit för förståelse av klimatsystemet, menar forskare.
    Det har länge varit okänt hur mycket kol som finns i grundvattnet och hur halterna förändras över tid.
    Forskare har nu utvärderat analyser av vattenprover som Sveriges geologiska undersökning, SGU, har tagit mellan 1980 och 2020. Resultatet visar en kraftig ökning av koldioxidhalter och andra former av oorganiskt kol i grundvattnet. Halten av oorganiskt kol har ökat med 28 procent under de senaste 40 åren.
    Forskning.se: Kraftig ökning av kol i grundvattnet.


Enklaste tekniken för att knyta slipsknuten


2023-08-30

Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.
    Larver som krälar i ett sår kan instinktivt kännas både fel och äckligt, som ett tecken på vanvård. Men faktum är att vissa larver har utmärkta egenskaper vad gäller att rensa sår och påskynda läkning, säger Christina Lindholm, professor emerita i klinisk omvårdnad och sårforskare.
    Forskning.se: Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem.


Alla grupper måste vara med i fredsarbetet

Borodjanka, norr om Kiev i Ukraina, drabbades hårt 2022 under Rysslands invasion.
Ett lyckat fredsarbete behöver involvera alla grupper i ett samhälle, som kvinnor, barn och funktionsnedsatta. I Ukraina är det också viktigt för lokala organisationer att få höra hur andra har gjort – eftersom det helt enkelt saknas tid att ta fram nya arbetsmetoder. Det säger forskaren Anastasiia Chupis, själv från Ukraina.
    Ett krig skapar trauman och påverkar ett samhälle under en lång tid efter att striderna ebbat ut. För att samhälle ska bli starkt igen krävs ett genomtänkt fredsarbete.
    Forskning.se: Alla grupper måste vara med i fredsarbetet.


Flytta en flytande mosse

En flytande mosse i Chippewa Flowage i Wisconsin, blockerar hela tiden bron och måste flyttas en gång om året.
    Lake Chippewa Flowage: The Story about Bogs,
    Northern News Now: Floating island? Wisconsin community members use personal boats to move giant floating bog.


2023-08-29

Stora branden i London

Stora branden i London> (engelska: Great Fire of London) kallas den stadsbrand som förstörde i stort sett hela London 2–6 september 1666. Före branden 1666 var stadsbranden 1212 känd som "den stora branden", men storleken på 1666 års brand var så enorm att den fick överta epitetet. Den stora brand som uppstod 28 december 1940 på grund av Luftwaffes bombräder kallas ofta "den andra stora branden”.
    Branden 1666 är en av de största katastrofer som drabbat London under dess historia. Den förstörde 13 200 hus, 87 kyrkor, 6 kapell, 44 företagsbyggnader, Royal Exchange, Custom House, Old St. Paul's Cathedral föregångaren till den nuvarande Sankt Paulskatedralen, Guildhall, Bridewell Palace samt andra fängelser, Session House, fyra broar över Themsen och Fleet samt tre stadsportar. Den gjorde en sjättedel av Londons dåtida befolkning hemlös, cirka 100 000 människor. Antalet döda i branden är okänt och har ansetts vara lågt, men på senare tid finns teorier där tusentals uppskattas har dött i lågorna.
    Det är inte känt exakt hur branden startade men troligtvis glömde Thomas Farrinors, bagare på Pudding Lane, att släcka sin ugn innan han gick till sängs på söndagmorgonen. Glödande kolstycken sätter eld på ved som ligger i närheten och elden sprider sig fort.
    Världens Historia: Den stora branden i London: En gnista var nog.
    Wikipedia: Stora branden i London.
    Eventbrite: Great Fire of London.


Ankerwycke Yew, det "sista överlevande vittnet till undertecknandet av Magna Carta"

Stammen på Ankerwyke Yew. Foto: ImranC / Wikimedia Commons, cc.
Undangömt nära ett nedlagt nunnekloster ligger ett 2 500 år gammalt träd som Henrik VIII friade till Anne Boleyn under. Ankerwycke Yew är helt genomsyrad av historia och ligger längs Themsen strax söder om Wraysbury.
    Trädet – som har en omkrets på cirka åtta meter – är minst 1 400 år gammalt, medan National Trust påstår att det kan gå tillbaka till järnåldern. Tvärs över Themsen ligger ängarna Runnymede där undertecknandet av Magna Carta ägde rum 1215.
    Enligt trädexperter är den här magnifika växten någonstans mellan 1 400 och 2 500 år gammal. Det betyder att det var minst 600 är när kung John satte sitt sigill till Magna Carta 1215.
    Ingen vet exakt var John och baronerna träffades vid Runnymede. Idegranen måste vara en stark utmanare. Den växer på upphöjd mark ovanför myrar och skulle ha varit ett framstående landmärke redan på 1200-talet. St Mary's Priory, vars lämningar fortfarande står kvar, byggdes precis bredvid den och var den mest betydande lokala byggnaden på Johns tid. Trädet har kallats "det sista överlevande vittnet till Magna Carta", som ett erkännande av denna sannolikhet.
    Londonist: Visit The Ankerwycke Yew, The "Last Surviving Witness To The Signing Of Magna Carta”.
    National Trust: Things to see and do at Runnymede and Ankerwycke.


Nytt ben för en hund

Cleo är en frisk hund som bara har tre ben. Fyrbenta djur kan komma klara sig på tre ben, men det belastar benet som måste bära dubbelt så mycket, vilket leder till ledvärk och benförsämring vid hög ålder.
    Det Cleo behöver är lite stöd för sin vikt. Företaget 3DPets tillverkar specialdesignade proteser för husdjur med hjälp av 3D-skanning och 3D-utskrift. Ingen hund är den andra lik, och inte heller deras amputationer, så skanningen, utskriften och anpassningen är avgörande.
    Tekniken för 3D-utskrift är perfekt för denna applikation, för om ett djurs protes inte passar och fungerar perfekt kan du inte förklara för dem hur de bara ska stå ut med det. Cleo gick igenom en invänjningsperiod för att vänja sig vid sitt nya ben, men börjar lita på det och använda det.


2023-08-28

Forskare: Så kan människor göra mest gott

Forskare och experter inom rörelsen effektiv altruism studerar hur människor kan göra gott så effektivt som möjligt. Foto: Depositphotos.
Hur kan vi bidra till att göra gott i världen på mest effektiva sätt? Och kan man vara säker på att stöd till välgörenhet eller aktivistorganisationer verkligen blir till nytta? Det undersöker forskare och engagerade inom den internationella rörelsen effektiv altruism som växt fram under några decennier.
    Tidningen Curie: Forskare: Så kan människor göra mest gott.


Stor skillnad på inflationsnivåerna i EU – Sverige över snittet

En italiensk grönsaksmarknad i juli 2023. Med en årsinflation på 6,3 procent i juli delar Sverige och Italien plats 14 bland EU-länder med lägst inflation. Bild: Anders Selnes.
Medan Spanien, Belgien och Luxemburg har en inflation runt 2 procent, ligger Sveriges fast på över 6 procent. Hur kommer det sig? Europaportalen har sökt svar bland experter och svaren varierar.
    I Sverige påverkas många av den höga inflationen, senast på 6,3 procent enligt det harmoniserade indexet för konsumentpriser, HIKP, som EU använder sig av. En inflation som enligt SCB främst drivs på av boendekostnader och högre priser på rekreation och kulturaktiviteter, även om livsmedelspriserna också fortsätter stiga. Men på många andra håll i Europa har prisutvecklingen trappats ner.
    Europaportalen: Stor skillnad på inflationsnivåerna i EU – Sverige över snittet.


När glädjen i drickandet lagstiftades bort

Sverige införde en av Europas mest restriktiva alkoholpolitik under den första hälften av 1900-talet. Så sent som 1955 kunde svenskar förvägras rätten att handla alkohol på systembolag efter anonyma tips, utan möjlighet till att överklaga beslutet till en högre instans. Uppfinningsrikedomen var stor för att komma runt begränsningarna – samtidigt utarmades krogsverige till en plats för superi och dålig mat.
    Lyssna på podden När glädjen i drickandet lagstiftades bort.


2023-08-27

Möss fick tillbaka hörseln med ny metod

Forskare kan ha kommit närmare möjligheten att återställa hörseln hos människor med nedsatt hörsel. Via genterapi och en ny väg in i örat har döva möss börjat höra igen.
    Antalet människor i världen med en hörselnedsättning förväntas öka till cirka 2,5 miljarder inom 30 år. Den främsta orsaken är att hårceller i hörselsnäckan, ansvariga för att förmedla ljud till hjärnan, dör eller försvinner. Det sker på grund av mutationer av viktiga gener, åldrande, buller och andra faktorer.
    Forskning.se: Möss fick tillbaka hörseln med ny metod.


Hyllning till brittiska damfotbollen

Det ser definitivt ut som en biskopsmitra.
En självlysande uppvisning av stöd till det engelska damfotbollslaget – som gick till final I VM. Skyskrapan The Shard I London hyllade fotbollsdamerna, "lejoninnorna”, med at tända tre miljoner lamporna I skrapans spetsiga topp.
    Londonist: The Shard Is Lighting Up With The St George's Cross For The Lionesses.
    The Shard: A Beacon for Modern London.


Biologin hos myrkolonier

Myror har ett mycket komplext feromonalt kommunikationssystem. Studiet av dessa varelser avslöjar svar om vår egen evolution.
    Se videon utan annonser här.


2023-08-26

Metallsegel testas på fraktfartyg

Foto: Cargill.
Företaget Bar Technologies har börjat testa segel i metall utvecklade för att användas på fraktfartyg. Seglen kallas för WindWing och är tillverkade i samma material som vindturbiner.
    Seglen som nu testas på Mitsubishi Corporations fraktfartyg Pyxis Ocean tillsammans med fraktföretaget Cargill Ocean Transportation är 37,5 meter höga. Enligt tillverkaren ska seglen minska både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till 30 procent.
    Läs mer på Cargill: Cargill and BAR Technologies’ ground-breaking wind technology sets sail, chartering a new lower-carbon path for the maritime industry.


Oväntade beteendet vid skogsbränder

Från många samhällen finns bara en väg ut. Foto: Mostphotos.
Vid omfattande skogsbränder kan människor behöva evakueras från sina hem. En ny studie bekräftar vikten av tidig information till boenden: människor som flyr hemmen kör nämligen bil långsammare än annars, trots att tiden är knapp.
    Enrico Ronchi, brandforskare vid LTH, Lunds universitet, är expert på evakuering vid skogsbränder – hur människor beter sig och hur olika myndigheter kan informera, både förberedande och när krisen är ett faktum.
    Lunds universitet: Oväntade beteendet vid skogsbränder.


Jojomästare i världsklass

World Yo-Yo Contest 2023 ägde rum under helgen i Osaka, Japan.
    Hajime Miura är japansk 3A- och 4A-spelare och nuvarande 3A- världsmästare i jojo. Hajime började sin tävlingskarriär som 3A-spelare. 2014 fick han mycket uppmärksamhet genom att vinna 3A på Japan Nationals och sedan Asia Pacific för att vinna en internationell titel. Han fortsatte med att vinna världsmästartiteln i 3A-divisionen senare samma år och besegrade trefaldigt försvarande världsmästaren Hank Freeman för att bli en av de yngsta världsmästarna i historien.
    Läs mer samt se fler video på WYYC2023_ World Yu-Yo Context 2023.


2023-08-25

Trump första expresidenten att ta en mugshot

This booking photo provided by Fulton County Sheriff’s Office, shows former President Donald Trump on Thursday, Aug. 24, 2023, after he surrendered and was booked at the Fulton County Jail in Atlanta. Trump is accused by District Attorney Fani Willis of scheming to subvert the will of Georgia voters in a desperate bid to keep Joe Biden out of the White House. (Fulton County Sheriff’s Office.)
Donald Trump skrev historia under natten som den första amerikanska tidigare presidenten att få ett så kallat mugshot (förbrytar-foto) taget. Han är dock även den första expresidenten att över huvud taget åtalas för ett brott – eller närmare bestämt fyra.
    Trump anklagas för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia 2020. Han har tidigare även åtalats för bokföringsbrott, för att ha undanhållit hemligstämplade dokument och för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020.
    Vid torsdagens anhållande behandlades han som ”vilken annan fånge som helst” enligt Fultons polischef Pat Labat. Trump fick lämna fingeravtryck, ta en mugshot, mätas och bli vägd.
    Istället för att hållas fängslad fram till rättegången gick han med på att betala en borgensumma om 200 tusen dollar (motsvarar cirka 2,2 miljoner kronor) och fler frigivningsvillkor. Ett är att han inte får använda sociala medier. Han får inte heller ha kontakt med några av sina elva medåtalade eller vittnen.
    Strax efter att hans mugshot blev tillgänglig för allmänheten, publicerade Trump fotot på sina konton på sociala medier. Återstår att se om det bryter mot borgensvillkoren.
    Dessutom tog han tillfället i akt att försöka håva in mer pengar till sin valkampanj, se Trump Make America Great Again 2024.
    Instagram: realdonaldtrump.
    DN: Trump överlämnade sig till rätten i Georgia.


Gravar med lyxiga föremål upptäckta på Cypern

Detalj från ett diadem där ett tjurhuvud präglats in. Bild: Peter Fischer.
Skimrande diadem, dyrbara smycken och lyxig keramik. En svensk arkeologisk expedition på Cypern har upptäckt gravar där föremålen vittnar om stor rikedom hos ägarna.
    – Med tanke på de rika gravgåvorna kan vi mycket väl tala om kungliga gravar även om vi idag inte vet så mycket om styrelseskicket av staden. Utan tvekan tillhörde de döda stadens styrelse, säger Peter Fischer som är professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.
    Forskning.se: Gravar med lyxiga föremål upptäckta på Cypern.


Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer

Män med bra kondition i övre tonåren har lägre risk att drabbas av olika cancerformer senare i livet. Främst minskar risken för cancer i magtarmkanalen, visar en studie vid Göteborgs universitet.
    Det är känt sedan tidigare att fysisk aktivitet kan förebygga vissa typer av cancer. Men forskare har nu studerat kopplingen mellan fysisk kondition vid mönstring och risken att senare insjukna i 18 olika cancerformer.
    Forskning.se: Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer.


Robotar gör ”potatismosdansen”

När robotarna ersätter människor blir detta deras segerdans.
    Hela Boston Dynamics besättning av robotar samlade för att fira.
En video med en dansande polis på Stortorget i Malmö blev en internationell succé på Youtube, under rubriken ”Swedish policeman dancing”.
    Det är inte en äkta polis som dansar, utan skådespelaren Magnus Schmitz vars performance ”Vi är svenska poliser, vi är snälla” som ingick i Malmö konsthalls utställningsprojekt ”Polis, polis potatismos”, med anknytning till Sjöwall-Wahlöös klassiska kriminalroman med samma namn.


2023-08-24

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin död i flygkrasch

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin blev 62 år. Foto: Wikimedia Commons, cc.
Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin omkom i en flygkrasch kort efter start från en flygplats i Moskva på onsdagskvällen. Förutom Prigozjin fanns ytterligare nio personer ombord på planet, samtliga omkom.
    Exakt hur olyckan gick till är oklart, men rykten och spekulationer frodas redan. Ögonvittnen har hört en explosion innan flygplanet bröts isär och föll till marken.
    Flygspårningstjänsten Flight-radar24 rapporterade att flygplanet fortsatte i plan flygning på en höjd av cirka 8 500 meter fram till 18:19 Moskva-tid (15:19 GMT) på onsdagen, då dess vertikala höjd minskade kraftigt. Efter det klättrade planet till en maximal höjd av cirka 9 150 meter och sjönk se dan till 8 400 meter. Flygplanet planade sedan ut på 8 900 meters höjd innan det började sjunka kraftigt. Flightradar24 fick de sista uppgifterna om flygningen när planet befann sig på cirka 6 000 meters höjd. Alla registrerade höjdförändringar ägde rum inom ett intervall av 32 sekunder.
    Det är två månader sedan Prigozjin med soldater marscherade mot Moskva med kravet att Putin måste sparka försvarsministern Sergej Sjojgu och generalstabscehefen Valerj Gerasimov. Men Putin uppfattade det som myteri riktat mot honom och stämplade upprorsmakarna som förrädare.
    Så det är inte helt osannolikt att Putins hämnd kan ha hunnit i fatt Prigozjin …


3 100 miles: Världens längsta lopp

Världens längsta ultramarathon inleds den 30 augusti i Jamaica, Queens, New York. Det kommer också att sluta på samma plats.
    Det är det årliga Sri Chinmoy Self-Transcendence 3100 Mile Race, som kommer att äga rum varje dag från 06:00 till midnatt, i 52 dagar. Målet är att klara 4 989 km (3 100 miles) på den tiden, så varje löpare måste klara nästan 95,9 km (60 miles) varje dag för att hålla sig på banan. Avståndet i kombination med otillräcklig sömn kommer att förvärras av monotonin, eftersom rutten är knappt över en halv mil lång och måste springas om och om och om igen.
    Det krävs en speciell typ av löpare för att delta i ett sådant ansträngande evenemang, men många människor har gjort det. Årets löpare är nio män och fem kvinnor, alla duktiga ultramarathonlöpare, av vilka de flesta har sprungit det här loppet tidigare, några många gånger.
    Det årliga loppet grundades av Sri Chinmoy, en andlig ledare och idrottare som främjade självöverskridande genom meditation och fred genom atletisk tävling. Själva loppet grundades 1985 och utökades till 3 100 miles 1997. Man kan följa löparnas framsteg varje dag via loppets hemsida.
    Sri Chinmoy Marathon Team: The 27th Annual Sri Chinmoy Self-Transcendence 3100 Mile Race.


Utforska världens mest imponerande höstfärgdestinationer

Det finns vackra höstfärger här hemmavid också.
När sommarens varma, klibbiga kram (!) ger efter för höstens skarpa famn, inleder naturen en färgstark och fängslande förvandling. Hösten är en favorit.
    Träd fäller sina gröna färg för en symfoni av röda, apelsin- och guldfärgade nyanser, målar landskapet med en konstnärs touch. För dem som söker en sensorisk fest, en resa till världens vackraste höstfärgsdestinationer utlovas en oförglömlig upplevelse.
    Men var runt om i världen finns de verkligt lovordade platserna att fånga dessa intensiva färger? Från dimmiga berg till lugna sjöstränder, här är de hisnande platser som erbjuder en plats på första raden till naturens mest imponerande och utsökta show.
    Moss and Fog: Exploring the World’s Most Impressive Fall Color Destinations.


Krabbor riskerar sina liv för middag varje dag

Sally Lightfoot-krabban (Graspus graspus) påstås ha fått sitt namn efter en karibisk dansare, de är smidiga och snabba.
    Krabborna kan bara äta under lågvatten, när tång exponeras på klipporna utanför kusten. Det betyder att de behöver ta sig ut ut till klipporna varje dag. De är verkligen lättfotade och hoppar från sten till sten för att komma till sina matplatser.
    Varför simmar de inte bara? Därför att muränor och bläckfiskar väntar på den dagliga pilgrimsfärden. Dessa rovdjur kommer till och med att lämna vattnet för att jaga en god krabbamiddag. Naturen är brutal.
    Det är en njutning varje gång vi kan se en naturdokumentär som berättas av Sir David Attenborough. Videon är från BBC:s tv-serie Blue Planet II. Det är inte bara vackert och informativt, utan ganska dramatiskt att följa en krabba på den farliga vägen till den dagliga måltiden.
    Engelska Wikipedia: Grapsus grapsus.
    Wikipedia: Grapsus grapsus.


2023-08-23

Så kan örat meddela hjärnan om hörseln skadats

Konserter och bullriga miljöer ökar risken för hörselskador.
En gåtfull signal från innerörat har gäckat forskare i 70 år. Men enligt en ny studie kan den spela en viktig roll för att informera hjärnan om att hörseln fungerar – eller skadats.
    När örat utsätts för högt ljud, till exempel vid en konsert eller vistelse i en bullrig miljö, kan hörseln försämras tillfälligt. Om exponeringen för högt ljud upprepas många gånger kan hörseln skadas permanent.
    Forskning.se: Så kan örat meddela hjärnan om hörseln skadats.


Viktiga mutationer kan upptäckas i hjärntumörer hos barn

Forskare har tagit fram en ny metod för att hitta mutationer vid cancersjukdomen medulloblastom som främst drabbar barn. Fynden kan leda till bättre diagnostik och mer individanpassad behandling.
    Medulloblastom är den vanligaste formen av elakartad hjärntumör hos barn. Den uppstår oftast i lillhjärnan. Även om moderna behandlingar har förbättrat prognosen, och femårsöverlevnaden nu är mer än 70 procent, kan inte alla patienter botas.
    Forskning.se: Viktiga mutationer kan upptäckas i hjärntumörer hos barn.


Sveriges koppar-megagruva

Sverige håller på att bli en av EU:s nyckelleverantörer av natur-resurser. Och utan koppar finns det ingen högteknologi, inget batteri eller miljöteknik. Här får vi följa med föraren av en gigantisk lastbil i en av Europas största koppargruvor, koppargruvan i Aitik cirka 15 kilometer östsydöst om Gällivare i Lappland.


2023-08-22

Vad räddade ”Mirakelhuset” i Lahaina?

Innan de förödande bränderna förstörde staden Lahaina på ön Maui, stack det hantverkarinspirerade hemmet på 271 Front St. inte ut mycket i grannskapet. Den nästan 100 år gamla byggnaden hade restaurerats kärleksfullt under de senaste åren, men det var ett av många charmiga hem längs vattnet i en av Hawaiis mest historiskt viktiga städer.
    Idag går huset inte att missa: En struktur med röda tak i till synes orört skick, omgiven av högar av aska och bråte av nedbrunna hus åt alla håll.
    "Det ser ut som att det var photoshoppat", säger husägaren Trip Millikin om huset, som står i sådan kontrast till de omgivande ruinerna att bilder av hemmet har blivit virala de senaste dagarna.
    Läs mer och se bilder på Honolulu Civil Beat: What Saved The ‘Miracle House’ In Lahaina?


Luftföroreningar ökar risken för demens

Små ökningar av luftburna partiklar höjer risken för demens betydligt. Det visar en studie som undersökt hälsan hos personer som bor i centrala Stockholm.
    Även låga koncentrationer av luftföroreningar är förknippade med sämre hälsa, och tidigare forskning har hittat ett samband mellan luftföroreningar och demensrisk. Nu har forskare undersökt detta samband.
    Forskning.se: Luftföroreningar ökar risken för demens.


Lämlar på frammarsch i fjällen

Fjällämmel. Bild: Andreaze / Wikimedia commons, cc.
Tillgången på smågnagare varierar stort i Sverige, visar en inventering. Störst chans att se en lämmel finns i Norrbottens fjällområden.
    Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har undersökt tillgången på sork, möss och lämmel i landets olika delar. Den årliga nationella miljöövervakning görs på uppdrag av Naturvårdsverket.
    Forskning.se: Lämlar på frammarsch i fjällen.


Per Brahe d.y – greven som förlorade kampen om högadelns inflytande

Per Brahe den yngre (1602–1680) var huvudman för en av de förnämsta ätterna i stormakten Sverige och landets största jordägare. Greve Per Brahe d.y. var högadelns främsta försvarare under en tid av hårdhänta reduktioner. Per Brahe d.y. var inte briljant som sin främsta rival om inflytande, Axel Oxenstierna, men samvetsgrann effektiv när han fick egen domän.
    Lyssna på podden Per Brahe d.y – greven som förlorade kampen om högadelns inflytande.


2023-08-21

Ryska rymdsonden kraschade på månen

Bild på månens yta som Luna-25 skickade hem innan den kraschade.
Den ryska rymdsonden Luna-25 har kraschat på månens yta, rapporterar statliga nyhetsbyrån Tass. Farkosten var obemannad.
    Luna-25 lämnade jorden den 11 augusti och skulle ha mjuklandat på månen i dag, den 21 augusti. Något verkar dock ha gått fel när månlandaren skulle gå in i sin avsedda omloppsbana inför landningen, något som resulterade i att sonden kraschade på månen.
    DN: Ryska månlandaren har kraschat.


Klimatforskning blir till skön musik

Verket Öland repeteras av musikerna Ulrik Nilsson, Per Sporrong, Peter Volpert, Kim Hellgren och Martino Moruzzi (syns inte på bilden) tillsammans med tonsättaren Sampo Kasurinen och forskaren Carolin Seiferth. Foto: Kristina Högberg.
Baltic Sea Festival Science Lab ska presentera forskning om klimatfrågor på ett mer konstnärligt och lekfullt sätt. Två av de unga forskare som fått sin forskning omvandlad till nyskriven musik är Carolin Seiferth och Konstantinos-Marios Vaziourakis. Nu vill de fortsätta att visa upp sina resultat på ett kreativare vis.
    Mer på Tidningen Curie: Klimatforskning blir till skön musik.


Lejon och landsfader – Gustav II Adolfs märkliga död i strid

Den 6 november 1632 stupar Sveriges konung Gustav II Adolf i det trettioåriga kriget. Kungen skjuts till döds i dimman på slagfältet vid Lützen. Men varför befinner sig egentligen rikets viktigaste person ute på slagfältet och så nära striderna att han riskerar att träffas av fiendens kulor?
    I historien om Gustav II Adolf framträder en bild av en krigarkung. Gustav II Adolf var sedan barnsben fascinerad av krig och vapen. Samtidigt var de nya idealen i hans samtid krävande. Ett tungt ansvar i rollen som hela Sveriges husbonde och furste vilade på kungens axlar.
    Lyssna på podden Lejon och landsfader – Gustav II Adolfs märkliga död i strid.


Google testar att summanfatta artiklar med AI

Google har börjat testa en funktion i Chrome där artiklar som hittats av Googles sökmotor sammanfattar det viktigaste. Man kallar det Search Generative Experience, en samling AI-baserade funktioner som lanserades till sökmotorn tidigare.
    Man ska få en snabbare överblick av vad en webbsida innehåller. Men man kan sedan gå vidare från den AI-summerade versionen till de specifika stycken som summeringen hänvisar till.
    Än så länge är dessa SGE-funktioner bara tillgängliga för utvalda Google-konton, som ansökt om att få delta i testerna.
    Läs mer IBlog Google: Learn as you search (and browse) using generative AI.


2023-08-20

Jubileumsfyrverkeri och parad avslutar firandet av Göteborg

Foto: Beatrice Törnros.
Finalhelgen för Göteborgs 400-årsjubileum äger rum 31 augusti – 3 september. Det blir massor av finalaktiviteter. Under sommarens firande har ett jubileumsfyrverkeri varit efterfrågat av göteborgarna. Önskan blir nu uppfylld.
    – Det blir ett festligt och glittrigt tillskott till finalhelgen som avslutar sommarens 100 dagar av firande, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.
    Vårt Göteborg: Jubileumsfyrverkeri och parad avslutar firandet av Göteborg.


Harrison Ford har fått ny peruansk ormart uppkallad efter sig

Foto: Edgar Lehr / Conservation International.
Skådespelaren Harrison Ford har fått äran att upplåta sitt namn till en ormart som nyligen upptäcktes i Peru. Till skillnad från sin rollkaraktär Indiana Jones, så uppges Ford faktiskt tycka om ormar.
    Den nyupptäckta ormarten Tachymenoides harrisonfordi beskrivs som en orm som är ofarlig för människor och kan bli cirka 40 centimeter lång.
    1993 fick Harrison Ford upplåta sitt namn till en nyupptäckt spindelart i Kalifornien som då fick namnet Calponia harrisonfordi. Några år senare fick han även låna ut sitt namn till myrarten Pheidole harrisonfordi.
    Skådespelaren säger sig själv vara ödmjuk inför att ha fått låna ut sitt namn till flera nyupptäckta arter. Han säger dock till Conservation International, en ideell naturorganisation där han sitter i styrelsen.
    BBC News: Harrison Ford has a new Peruvian snake species named after him.


Utsläppen ökar i Sverige – minskar i EU

Utsläppen av klimatgaser från EU minskade med 2,9 procent under första kvartalet 2023 jämfört med samma kvartal 2022, rapporterade statistikbyrån Eurostat på onsdagen.
    De minskade utsläppen skedde samtidigt som unionens samlade ekonomi, bruttonationalprodukten,BNP, växte med 1,2 procent. Sverige var ett av sex EU-länder där utsläppen av växthusgaser ökade. I Sverige ökade utsläppen med 1,6 procent samtidigt som BNP var närmast oförändrad upp 0,1 procent.
    Eurostat: EU economy greenhouse gas emissions: -3% in Q1 2023.


Leopard attackerar en trupp babianer

Merve Mersinligil och hennes man Viktor Szontagh hade precis anlänt till Kruger National Park i Sydafrika för sin smekmånad. Det första djuret de såg var en leopard vid sidan av vägen. Längre fram bromsades de av en trupp på runt 50 babianer som fortsatte att sitta på vägen. Tja, det är där skuggan från trädet är. Mersinligil funderade på att de kanske borde varna babianerna för leoparden de såg längs vägen, men just då dök leoparden upp!
    Det är här vi får en lektion i värdet av att leva i ett samhälle. Varje babian visste sin plikt. Mammorna sprang med sina bebisar, medan de största hanarna följde efter sin ledare och kom för att attackera leoparden! Det fanns styrka i antalet, och trots allt kämpade de för att skydda sina familjer. Leoparden lyckades ta sig undan, men han hade tur att han inte slets i bitar av de arga babianerna. Det var en intressant början på en smekmånad.


2023-08-19

Prata med plantor – går det?

I naturen pågår ständiga samtal – som människor inte lärt sig uppfatta. Men det går att kommunicera med växter och vi gör det också hela tiden, säger forskare.
    De senaste åren har forskning visat att tomatplantor ”skriker” när de klipps av, att växter lär sig att en del beröring inte är farlig samt att de varnar varandra för hot. Är växter smartare än vi trott – och vad betyder det i så fall för hur vi behandlar dem?
    Växter, träd och andra organismer kommunicerar med varandra genom ljud, ljus, beröring och inte minst genom kemiska signaler – som dofter både ovan och under jord. Genom sammankopplade nätverk av rötter och svamptrådar sänder exempelvis starkare träd näring till svagare träd.
    Forskning.se: Prata med plantor – går det?


I England trotsar ett pepparkakshus fantasin

Te och pepparkakor och skylten utanför Grasmere Gingerbread.
Bilder: Grasmere pepparkakor / Aimee Levitt.
Grasmere Gingerbread Shop, som ligger bredvid kyrkogården där poeten William Wordsworth ligger begravd, är den ENDA platsen i världen där Grasmere pepparkakor tillverkas och säljs. Under de senaste 169 åren har Grasmere Gingerbread sålt godis bredvid den mycket besökta kyrkogården som hyser den romantiske poeten, och blivit en turistattraktion i sig själv.
    Grasmere ligger bokstavligen över floden Rothay mitt i nordvästra Englands Lake District och bildligt talat är det gränsen mellan historiska detaljer och modern uppfinning som är tänkt att charma turister att spendera pengar. Under årens lopp har klustret av stenstugor omvandlats till tesalonger, presentbutiker och B&B för att tjäna horder av besökare som kommer för att ströva omkring i regionens kullar (lokalt kända som fjäll), dalar och vattenfall, precis som byns mest berömde invånare, poeten William Wordsworth, gjorde för 200 år sedan.
    Läs mer på Eater: In England’s Lake District, a Gingerbread House Defies Fantasy.


Trädens årsringar avslöjar varmaste klimatet på 1200 år

Forskarna använde prover från döda träd som bevarats i fjällsjöar. Foto: Håkan Grudd.
En ny tidsserie baserad på trädens årsringar visar att de senaste decenniernas temperaturer är avsevärt varmare än under någon annan period under de gångna 1 200 åren. Det rapporterar forskare från Göteborgs universitet i den vetenskapliga tidskriften Nature.
    Nättidningen Svensk Historia: Trädens årsringar avslöjar varmaste klimatet på 1200 år.


2023-08-18

Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning

Damfotbollen har blivit allt mer fysiskt krävande med ett högre tempo. Samtidigt visar en studie att unga spelare inte tränar tillräckligt på att springa snabbt. De riskerar då både skador och sämre resultat under matcherna.
    Forskning.se: Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning.


Förebyggande arbete mot attentat och terrordåd

Hela samhället behöver uppmärksamma att det kan inträffa terrorism och andra antagonistiska hot. För det förebyggande arbetet mot attentat och våldshandlingar i miljöer där många människor vistas finns vägledningar och råd. Stödet riktar sig särskilt till dig som är säkerhets- eller verksamhetsansvarig och har tagits fram av MSB i samarbete med Polisen.
    MSB: Förebyggande arbete mot attentat och terrordåd.


Det här är kul


2023-08-17

Aktiv Etna satte stopp för flyg på Sicilien

Etna, den mest aktiva vulkanen i Europa, lyser upp natthimlen med en hisnande uppvisning.
För andra gången i år satte Siciliens vulkan Etna stopp för flygförbindelserna till ön eftersom det regnade aska efter vulkanens utbrott.
    Vulkanen Etna är med sina 3 324 meter den högsta aktiva vulkanen i Europa.
    DN: Etnas lavaregn stänger Siciliens storflygplats.


Väderläget kan ge konsekvenser

Klimatförändringarna kommer att leda till mer extremväder och att risken för skyfall och översvämningar ökar. MSB har beredskap dygnet runt för att starta krishantering och ge stöd till andra myndigheter och aktörer. Information och stöd i arbetet med att identifiera hot och risker för översvämningar finns på MSB:s webbplats.
    MSB: Väderläget kan ge konsekvenser.


Så processas James Webb-teleskopets bilder

Vill du veta hur James Webb-rymdteleskopets observationer omvandlas från svartvita data till fullfärgsbilder? Följ med när Joe DePasquale och Alyssa Pagan, science visuals-utvecklare vid Space Telescope Science Institute i Baltimore, Maryland, förklarar hur de bearbetar teleskopets bilder från början till slut.
    Joe berättar vad som händer innan data laddas ner och varför de råa bilderna ser nästan svarta ut. Han fortsätter med att förklara hur stretching och kompression är tekniker de använder för att avslöja huvuddelen av vad Webb fångade.
    Alyssa delar med sig av hur de tilldelar färg och komponerar Webbs slutliga bilder för att betona vetenskapligt värdefulla detaljer. Hon förklarar också hur infrarött ljus skiljer sig från synligt ljus, och hur hon och Joe komponerar de slutliga fullfärgsbilderna.


2023-08-16

Storbritannien varnar för terrorattacker i Sverige

Foreign, Commonwealth & Development Offices huvudbyggnad i Whitehall.
Bild: Wikimedia Commons, c.
Storbritannien ändrar sina råd om resor till Sverige. På Foreign, Commonwealth & Development Offices (utrikesdepartementets) hemsida skriver britterna att det är ”mycket troligt” att terrorister kommer försöka genomföra attacker på svensk mark. ”Iaktta hög vaksamhet på offentliga områden”, skriver de.
    ”Demonstrationer kan äga rum i Sverige och är oftast fredliga. Icke desto mindre bör du undvika demonstrationer när det är möjligt och följa de lokala myndigheternas råd”, skriver de också.
    Gov.uk: Foreign travel advice Sweden,
    Regeringskansliet: Uttalande av Sveriges nationella säkerhetsrådgivare om det försämrade säkerhetsläget.
Det brittiska utrikesdepartementet ”Foreign & Commonwealth Office” (FCO) ersattes den 2 september 2020 av ”Foreign, Commonwealth & Development Office” (FCDO).


Krokodiler mer inställda på gråtande bebisar än vad människor är

Om ditt barn gråter nära dig, känner du igen ljudet och reagerar då. Även om du gör det, finns det en risk för att en krokodil når ditt barn innan du gör det – om du har sådana som grannar.
    Vetenskapen rapporterar resultaten av en nyligen genomförd studie utförd på en djurpark i Marocko som hyser över 300 nilkrokodiler. Forskarna satte upp högtalare runt höljet och spelade upp ljud som babyprimater, inklusive mänskliga spädbarn, gör. Många krokodiler reagerade på ljuden. De var särskilt benägna att engagera sig i akut jakt om de hörde mänskliga spädbarn gråta. Vissa krokodiler bet till och med högtalarna i sitt matvansinne.
    Men människorna, till deras förtjänst, svarade inte på ljudet av gråtande bebisar med jakt- och matbeteenden. Det är nog en bra sak.
    Science: Crocodiles are alarmingly attuned to the cries of human infants.


Ganhaizi-bron i Kina

En av de mest ovanliga viadukterna som byggts i Kina, Ganhaizi-bron, är en experimentell fackverksbro som använder stålrör för nästan hela strukturen.
    Beslutet att prova ny ingenjörsteknik är sällsynt i Kina och det gör Ganhaizi-bron till en välkommen lättnad från monotonin hos ännu en betongbro i balkstil som är vanlig i landet. Bron utses som ”världens längsta betongfyllda stålrörsbro med världens högsta bropelare av betongfyllda stålrörsgaller”. Men ur en estetisk synvinkel är den stora massan av horisontella och diagonala fackverkselement inte helt välkommen.
    Den långa krökta viadukten är en del av flera tunnel- och broslingor som var nödvändiga för att nå höjd utan att ådra sig en brant lutning på den bergiga nya Yaxi-motorvägen. Den mest imponerande bron längs rutten är den höga Labajin-bron med en maximal höjd på 182,6 meter.


2023-08-15

Kan påfågelvasektomier rädda denna stad i Florida?

Vasektomier bör tillåta påfågelhanar att behålla sin etablerade hackordning samtidigt som de hindrar dem från att fortplanta sig med flera honor. Bild: Tony Hisgett / Wikimedia Common, cc.
Högljudda och pråliga påfåglar har tagit över en förort till Miami i Florida. Men med fåglarnas växande antal har invånarna letat efter ett sätt att på ett humant sätt hålla deras antal i schack. Nu strävar staden efter en smart lösning: den har anlitat en veterinär för att utföra vasektomi (sterilisering) på påfåglarna.
    Staden i fråga är Pinecrest, ett välbärgat område med cirka 18 000 invånare, beläget söder om Miami. Invånarna misstänker att de främmande fåglarna började strömma till förorten efter att deras livsmiljö krympte i närliggande Coconut Grove, ett grannskap i Miami där utvecklare har huggit ner träd för att ge plats åt stora hus. I Pinecrest kan fåglarna fortfarande hitta massor av ställen att rasta på.
    Läs mer på Smithsonian Magazine: Can Peacock Vasectomies Save This Florida Town?


Astrofoto

Vackra astrofoton från en fototävling arrangerad av Rymd-styrelsen redan 2020/2021. Gammal alltså, men det finns en del helt underbara bilder som är väl värda att bese. Bland annat den ovan som bara är en del av bilden, hela bilden kan du se om du klickar på länken.
    Rymdstyrelsen : Rymdstyrelsen astrofoto.


Brant bergbana i Schweiz

Gelmerbahn är en brant bergbana i Schweiz som går en drygt en kilometer lång rutt med en maximal lutning på 106 procent.
    Bergbanan byggdes ursprungligen för att underlätta konstruktionen av Gelmersee, en reservoar, byggd 1926 för att utnyttja vattenkrafts-resurserna i området och öppnades inte för allmänt bruk förrän 2001.


2023-08-14

Ett äpple om dagen kan hålla läkaren borta

Det gamla ordspråket "Ett äpple om dagen håller läkaren borta" är inte rimligt längre, för vem vill hålla en läkare borta? Det är svårt nog att få en tid för att träffa en. Ordspråket ger några intressanta aspekter på medicinska skolor. Men är ett äpple verkligen så näringsrikt?
    Äpplen har inte så många vitaminer, jämfört med andra frukter och grönsaker, men de faller i en klass som är ganska ny, kallad funktionell mat (mervärdesmat eller nyttomat). Det är en ganska ny klass av livsmedel som innehåller bioaktiva ämnen. Sådana ämnen är inte vitaminer och ger inte heller kalorienergi, men de förmedlar en viss fördel för vår hälsa när de äts, som att reparera celler eller avvärja cancer. Ett exempel skulle vara antioxidanten betakaroten, som äpplen inte har. Men äpplen har massor av andra nyttiga ingredienser som antocyaniner, floridzin och fibrer. Mycket fiber.
    Men tillbaka till den ursprungliga frågan. Studier visar att personer som äter ett äpple varje dag inte visar någon signifikant skillnad i hur många läkarbesök den personen gör, inte heller i antalet receptbelagda läkemedel de tar. Men äpplen kan hjälpa till att gå ner i vikt och att hantera glukos.
    Läs mer på The Conversation: Does an apple a day really keep the doctor away? A nutritionist explains the science behind ‘functional’ foods.
    LäkemedelsVärlden: Functional food – Livsmedel som är läkemedel som är mat.
    Forskning.se: Functional foods:Utveckling och marknadsföring av mervärdesmat .
    Wikipedia: Mervärdesmat.


Ryssland börjar blockera VPN-trafik

För drygt en vecka sedan översvämmades Telegram-chattar med nyheter om att Ryssland planerar att stänga av tjänster som kringgår blockering av webbplatser. Och nu ser det ut som att landet har börjat göra det.
    Fler och fler mobilanvändare i Ryssland rapporterar att deras VPN inte fungerar längre. De som inte kunde ansluta försökte ersätta sin VPN med en annan. Tyvärr verkade detta inte lösa problemet.
    Media i Ryssland rapporterar att orsaken bakom detta är att landet inte förbjuder specifika VPN:er. Istället sätter det begränsningar för de protokoll som dessa tjänster använder. Enligt Appleinsider.ru är de två protokollen som är föremål för restriktionerna OpenVPN och WireGuard.
    Ett alternativ till VPN kan vara Shadowsocks (som ofta används i Kina för att kringgå internetcensur), ett protokoll som tunnlar trafiken till proxys med HTTPS-protokollet, något som gör det svårare att blockera än traditionell VPN-trafik.
    Vpncentral: Russia Starts Blocking VPN Protocols.


Stack Rock Fort

Stack Rock är en liten, stenig ö i Milford Haven Waterway, Pembrokeshire, Wales. Dess strategiska läge fick Thomas Cromwell att överväga att bygga ett fort på ön 1539. Det dröjde dock 300 år innan Stack Rock Fort började byggas 1850 och färdigställdes 1852. Det byggdes för att vara ett försvar mot fransmännen styrkor – Napoleon III. Fortet avvecklades 1929 och har stått övergivet i nästan 100 år. Naturen har invaderat fortet, mossa, växtlighet och vilda djur får fortet att se ut som om det verkligen byggdes för 500 år sedan.
    2021 köpte en samhällsintressegrupp vid namn Anoniiem ön. Företaget strävar efter att bevara fortet som en "levande ruin" och öppna det för allmänheten. De bjöd in en grupp fotografer att besöka ön och ta bilder på insidan. Fotografen Steve Liddiard, som tog videon ovan, var bland dem.
    BBC News: Stack Rock Fort: Victorian island reclaimed by nature.
    Engelska Wikipedia: Stack Rock Fort.


2023-08-13

Myten om den platta jorden

Vi är många som hört berättas att medeltidens människor trodde att jorden var platt. I denna historia framträder ofta Christofer Columbus som avgörande, då han helt övertygat trotsade den inskränkta kyrkan och begav sig västerut från Spanien 1492.
    Denna historia är mytbildning från 1800-talet. Faktum är att man ända sedan antiken känt till att jorden är rund. Trots det är myten så pass slående att den fortsätter övertyga människor långt in på 2000-talet.
    I denna podcast av En oväntad historia samtalar sommarvikarierna och historiepoddarna Aron Schuurman och Viktor Wallén om när några 1800-talshistoriker skapade myten om den platta jorden. Är den helt gripen ur luften? Vilka ligger bakom, och varför?
    Tyvärr en del reklam i avsnittet!
    Historia Nu: Myten om den platta jorden.


Explosionen på 1600-talet som ödelade Peking

Krut, världens första sprängämne, utvecklades under 900-talet i Kina, och dess användning spred sig över världen inom några hundra år.
    År 1626 hade Peking ett enormt lager av krut i sitt Wanggongchang Armory, bara ett par kilometer från den Förbjudna staden. Vapenhuset innehöll en egen krutfabrik! Det var också en förvaringsanläggning för rustningar, skjutvapen, pilbågar och ammunition. Wanggongchang Armory var bara ett av flera vapenlager i Peking, som redan då var en enorm stad med mer än en halv miljon människor. Vad kunde gå fel?
    På morgonen den 30 maj 1626 exploderade Wanggongchang Armory. Allt inom ett område på två kvadratkilometer plattades till. Längre ut kollapsade byggnader, träd rycktes upp med rötterna och byggnadsarbetare i Förbjudna staden föll från taket till sin död. Kraften från explosionen hördes och kändes i städer mil bort. Kejsarens spädbarn dog av chockvågen. Totalt dog omkring 20 000 människor i explosionen, vilket gör det till en av de största explosionerna i historien utan krig. Många fler lämnades skadade eller hemlösa.
    Amusing Planet: Wanggongchang Explosion: A 17th Century Disaster That Nearly Destroyed Beijing.


Den ultimata ironin på körskolan

Den här bilden är inte photoshoppad, även om du har sett liknande skämt på internet i flera år. Lakewood Community Driving School i Lakewood, Colorado, var platsen för olyckan på tisdagsmorgonen. Ännu mer ironiskt nog var föraren som kraschade genom byggnadens framsida inte en elev!
    Polisen släppte inte förarens namn, men han beskrevs som instruktör på skolan. Steve Rohman, som äger körskolan, sa dock att föraren var en nyanställd på sin andra dag på jobbet och att han ”ännu inte kunde betraktats som instruktör". Han var fortfarande under utbildning och hade aldrig tagit en elev ut på vägen. Föraren är inte längre anställd på trafikskolan.
    Det var bara en mindre skada, eftersom människor i byggnaden kunde ta sig ut. Föraren fälldes för vårdslös körning. Det verkliga offret var byggnaden som fick stora skador.
    The Gazette: Driving instructor drives into Colorado driving school.
    Denver 7 abc: Newly hired instructor crashes car into Lakewood driving school.


2023-08-12

En mästare på jobbet

Att göra och forma stuckatur är ett av de hantverk som är imponerade och något man gärna skulle kunna göra själv.
    Armin Bahmani är stuckatör och visar delar av sitt arbete på Instagram. Han visar den skicklighet som ligger till grund för att skapa klassiska gipslister.
    Instagram: Armin Bahmani.


Vad ser du på bilden?

Man vet inte vilka stötar och trauman det här trädet gick igenom när det växte, men resultatet är en söt kanin.
    Pareidolia är den mänskliga tendensen att se ansikten i saker som inte är ansikten. Vi är programmerade att svara på ansiktsuttryck eftersom de förmedlar viktig information. Så allt vi ser med två ögon tenderar att se ut som ett ansikte, med bonus om det finns en linje för en mun.
    Men pareidolia är inte begränsad till ansikten – det hänför sig till alla välbekanta former som vi kan känna igen något i, som inte alls finns där, som klumparna i ett husdjurs pälsfärg som ser ut som ett hjärta eller märkeslogotyp. Även spirande växter kan ha en igenkännbar former.
    En Facebook-grupp som heter Things With Faces samlar in exempel att dela. Se en sammanfattning av 30 av deras bästa bilder rankade på Bored Panda.
    Facebook: Things With Faces.
    Bored Panda: 30 Times People Stumbled Upon Pareidolia And Shared It In This Facebook Group.
    Wikipedia: Pareidoli.
    Engelska Wikipedia: Pareidolia.